Doğuştan şanslı şehir

Hz. İbrahim Peygamber'in doğduğu mağarayı, Harran ve Göbeklitepe'yi içerisinde barındıran Şanlıurfa, dünyanın 4. inanç merkezi konumunda...

Doğuştan şanslı şehir

Şanlıurfa Belediyesince ''Şanlıurfa'nın Geleceği'' konulu bir çalıştay düzenlendi.        

Çalıştaya, Vali Nuri Okutan, Belediye Başkanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Tarihi Kentler Birliğinin danışman kuruluşu, Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma (ÇEKÜL) Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen ve vakfın bazı üyeleriyle kimi sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı.        

Vali Okutan, çalıştayın açılışında yaptığı konuşmada, Şanlıurfa'nın kutsal bir kent olduğunu ifade ederek, bunun kentte yaşayan insanlar tarafından fark edilebilmesi ve şehrin tarihteki vizyonuna tekrar kavuşabilmesi için çaba sarf ettiklerini söyledi.        

Kentin tarihi değerlerinin tekrar envanterinin yapılması amacıyla çalıştayın düzenlendiğini belirten Okutan, çalışmaların gelişim stratejilerini ve örnek yol haritasının çıkarılmasına yönelik olduğunu anlattı.        

Belediye Başkanı Fakıbaba ise kentin tarihi vizyonunu bozmadan modern bir hale getirmek istediklerini belirterek, bu kapsamda Türkiye'nin farklı kentlerinde yapılmış ve takdir görmüş örnek çalışmaları, Şanlıurfa'da uygulamak istediklerini açıkladı.        

Şanlıurfa'nın bilinen 11 bin 500 yıllık tarihinin olduğunu aktaran Fakıbaba, konuşmasına şöyle devam etti:       

''Kentimiz, 11 Bin 500 yıllık tarihi geçmişi olan bir şehir. Konuklarımıza Şanlıurfa'yı anlattığım an gerçekten heyecanlandığımı hissediyorum. Çünkü biz 'doğuştan marka şehir Şanlıurfa' olmanın yanı sıra gerçekten doğuştan şanlı bir kentiz. Çünkü Hz. İbrahim Peygamber'in doğduğu mağarayı, Harran ve Göbeklitepe'yi içerisinde barındıran Şanlıurfa, dünyanın 4.inanç merkezi konumundadır. Sahip olduğumuz değerleri gün yüzüne çıkarma adına ortak bir bilinç oluşturmalı, çizilen yol haritası üzerinde hızlı bir şekilde çalışma yapılmalıdır.''
       
ÇEKÜL VAKFI BAŞKANI PROF. DR. METİN SÖZEN
Sözen ise Tarihi Kentler Birliği olarak bugüne kadar 4 kentte yol haritası belirlendiğini aktararak, yol haritası çizilecek 5. şehrin ise Şanlıurfa olarak belirlendiğini kaydetti.        

Şanlıurfalılar'ın artık tarihlerine sahip çıkmaya başladığını gözlemlediğini ifade eden Sözen, kentin tarihi konuda son yıllarda mesafe aldığını dile getirerek, ''Şanlıurfa'yı 'Doğuştan Şanslı Şehir' olarak görüyorum'' dedi.        

Kentte yürütülmesi gereken çalışmalara değinen Sözen, şöyle devam etti:        

''Bundan sonra burada yapacağımız planla, doğu Akdeniz ve Mezopotamya açılacağız. Bütün kutsal kitaplarda yerleşim yeri olarak geçen Şanlıurfa'da herkesin beğenebileceği bir tasarı oluşturmak istiyoruz. İlk başta kentin doğal ve tarihi özelliklerini koruyacağız. Daha sonra bu tarihi dokuyu birbirine bağlanarak görsel bir efekt oluşturmak istiyoruz. İnsanların toplandığı birer mekanlar haline getirilerek kazandırmayı planlıyoruz. Her mahallenin toplanabileceği yeşil alanlar oluşturulacak. Öyle bir mimari inşa edeceğiz ki her vatandaş aradığı huzuru, kendi mahallesinde bulacak.''

Sayfa Yükleniyor...