Dünya parlamentolarında neler oluyor!

TBMM’de 10 Kasım günü yapılan demokratik açılım görüşmelerine CHP’lilerin Atatürk pankartlı protestosu damga vurdu. MHP’lilerin kürsü işgali ile farkı bir boyut alan ‘eylemler’in dünyadaki örnekleri...

CHP’liler 10 Kasım 2009’da demokratik açılım görüşmelerinde, İçişleri Bakanı Beşir Atalay’ın konuşması sırasında ‘Atam izindeyiz’ pankartları açtı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı’nı iç tüzüğü uygulamaya çağırırken, ‘eylemin’ herhangi bir ceza getirip getirmeyeceği merakla bekleniyor.

Peki dünyanın çeşitli ülkelerindeki parlamentolarında neler yaşandı; şemsiye, güvercin, taş, çamaşır dolu poşet, harita ve süt...

TBMM Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından ‘Belli Başlı Ülke Parlamentolarında Genel Kurul Salonuna Getirilmesi Yasak Cisimlere İlişkin Düzenlemeler’ konulu çalışmadan birkaç örnek:

- Finlandiya'da, 1993 yılında Vesa Laukkanen adlı milletvekili, Avrupa Ekonomik Bölgesi Antlaşması’nın görüşmelerinde, bu antlaşmanın tekstil sektörünü zarara uğratacağı gerekçesiyle içi çamaşır dolu bir poşet getirdi ancak Başkan duruma müdahale edip eyleme engel oldu.

- Portekiz'de 9 Mayıs 1985'te ABD eski başkanlarından Ronald Reagan'ın ziyareti sırasında bir milletvekili barış sembolü olarak bir güvercin havalandırma girişiminde bulunmuş ancak Başkanın talimatıyla bu girişim engelledi.

(Öte yandan Portekiz Parlamentosu’nda Nisan 2009'da başlatılan yeni bir uygulamayla, belli koşullarda olmak üzere milletvekillerine ve halka projeksiyon ekranları ile sunum yapabilme imkanı getirildi. Bu yöntemle sadece grafikler, haritalar, tablolar, parlamentonun resmi dergisi, gazete makaleleri ve diğer yazılı dokümanları sabit olarak gösterme olanağı sağlandı.)

- Irak'ta savaşın başladığı dönemde Sol Cephe'den üç üye üzerinde ''Nao em nosso nome-Bizim adımıza değil'' yazılı tişörtlerle Genel Kurul Salonu’na gelmiş ve Başkan duruma müdahale ederek söz konusu milletvekilleri Genel Kurul salonundan çıkardı.

- İsrail Parlamentosu’nda, doküman dışında alışılmadık cisimlerin sergilenmesi yasaklanmasına rağmen bir milletvekili, 1998'de elindeki taşı göstererek, Filistinli göstericilerin bunu bir silah olarak kullandığını söyledi.

- Shas Partisi Başkanı Eliahu Yishai de, 2005'te dar gelirli nüfusun ekonomik sıkıntılarını dile getirmek üzere bir kap sütü Genel Kurul’a getirdi ve konuşması sırasında gösterdi.

- Almanya'nın geçen yılki bütçesi görüşülürken meydana gelen olayda, İttifak 90 / Yeşiller grubu milletvekili Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın bütçesinin yetersizliğini vurgulamak açısından eski bir şemsiyeyi açması, Başkan tarafından ihtar verilmesine yol açtı.

YASAKLAR...

- İngiltere Halk Kamarası İçtüzüğünde de Genel Kurul salonuna belirli maddelerin, özellikle silah olarak kullanılabileceklerin getirilmesi yasak.

- Kanada Temsilciler Meclisi İçtüzüğüne göre, konuşulan sorunlar üzerinde sessiz yorum yapma imkanı veren herhangi bir aksesuarın kullanılması yasak.

Sayfa Yükleniyor...