Dünya Türk sanatını bekliyor

Sotheby's'in Londra'da 15 Nisan'da ikincisini düzenleyeceği Türk Çağdaş Sanatı Müzayedesi, koleksiyonerlerin karşısına iddialı eserlerle çıkacak. Sotheby's Başkan Yardımcısı Ertuğ müzayedenin detaylarını Robb Report'la paylaştı.

Dünya Türk sanatını bekliyor

"İstanbul sanat ve turizm açısından bir Rönesans yaşıyor" diyor Sotheby's Başkan Yardımcısı Ali Can Ertuğ. Türkiye'de sanata olan ilginin ve yatırımın arttığını umut dolu sözlerle anlatıyor. 1744 yılında Londra'da kurulan ünlü müzayede evinin ilk üst düzey Türk yöneticisi olan Ertuğ şu aralar yoğun bir tempo içinde. Nisan ayında ikincisi düzenlenecek olan Türk Çağdaş Sanatı Müzayedesi'nin bütün detaylarıyla yakından ilgileniyor.

Ertuğ henüz 37 yaşında genç bir sanat tarihi uzmanı. Adım adım çıkılan bir merdivene benzettiği kariyerinin temellerini lise yıllarında atmış. Alman Lisesi'nde öğrenciyken sanat tarihi okumaya karar vermiş ve New York'ta sanat alanında adından söz ettiren Vassar College'da eğitim almış. Öğrencilik yıllarında Christie's'de stajyer olarak çalışmaya başlayarak adım attığı büyüleyici dünya ona başarı dolu bir yolun kapısını aralamış. 1996'da Sotheby's'e, 1999'da da Christie's'e transfer olup mesleğinde yükselmeyi başarmış. 2008'de Sotheby's'e geri dönen Ertuğ, kurumun Başkan Yardımcısı olarak görevini sürdürüyor. Uzmanlık alanı 19'uncu Yüzyıl Avrupa Resmi ve Türk Çağdaş Sanatı. Ertuğ, koleksiyonerlerin merakla beklediği müzayedelere imza atan Sotheby's'in 15 Nisan'daki "Türk Çağdaş Sanatı Müzayedesi"yle ilgili önemli ipuçları veriyor.

Dünya Türk sanatını bekliyor - 1 En yüksek fiyatlı tablo Fahrelnissa Zeid'e ait

1,3 MİLYON STERLIN GELİR ELDE EDİLDİ
Müzayedenin ilki geçen yıl düzenlendi ve ciddi bir katılımla 1,3 milyon sterlin gelir elde edildi. Katılımcıların yüzde 66'sı Sotheby's'in kapısını ilk kez bu müzayede için çaldı ve açık arttırmalara katılıp eser satın aldı.

Ertuğ'a göre bunlar dikkat çekici göstergeler:

"Yaklaşık 20 ülkeden katılım oldu. Bölgesel bir sanatı uluslararası seviyeye getirmeyi hedefleyen Sotheby's için büyük bir başarıydı."

Son yıllarda Türk çağdaş sanatına gösterilen uluslararası ilgi her geçen gün biraz daha arttı. Bunu İstanbul Bienali, Contemporary Istanbul gibi etkinliklere katılan yabancılardan, ünlü müzayede evlerinin satışlarından, Sotheby's'in İstanbul'da ofis açmasından ve Art Basel gibi önemli sanat fuarlarında Türk eserlerine gösterilen ilgiden anlamak mümkün.

Ertuğ dünyada çağdaş sanata ciddi bir eğilim olduğunu söylüyor:

Dünya Türk sanatını bekliyor - 2 Canan Tolon'un "Glitch VI" isimli eseri

"Amerika'dan Rusya'ya, Uzakdoğu'dan Ortadoğu'ya kadar çağdaş sanatla ilgilenen çok sayıda insan var. Türk çağdaş sanatı da bu kitleye hitap eden özelliklere sahip."

TÜRK SANATININ GÖRDÜĞÜ İLGİDE TÜRKİYE'NİN KONUMU ÖNEMLİ
Ona göre Türk sanatının gördüğü büyük ilgide Türkiye'nin konumunun rolü büyük. Doğu ile Batı yıllar sonra ilk kez yakınlaştı ve Türkiye kültüründe her ikisini barındıran tek ülke.

Ertuğ, bu açıdan bakıldığında Türkiye'nin 20'nci yüzyıl sonu ve 21'inci yüzyıl başı döneme ait ürünlerinin dünya için önem taşıdığını düşünüyor. Türkiye'de son yıllarda sanat alanında yaşanan gelişmeler de bu süreci destekliyor.

"İstanbul Bienali çok önemli bir başarı yakaladı ve insanları İstanbul'a çekti. Şehirde galerilerin sayısı arttı. Son 10 yılda açılan müzelerin Türk çağdaş sanatı ve resmi üzerine yoğunlaşması da dünya koleksiyonerlerinin ilgisini çekti."

KOLEKSİYONERLERE MÜJDE
Sotheby's'in müzayedesi bu sürecin bir ürünü. Ertuğ, koleksiyonerleri çok değerli eserlerin beklediğini müjdeledi. Her şeyden önce müzadeye katılan sanatçı ve eserlerin sayısında önemli bir artış var.

Geçen yıl 53 sanatçı ve 73 eserin yer aldığı müzayedede bu yıl 65 sanatçı ve 101 eser olacak. En yüksek fiyatlı tablo Fahrelnissa Zeid'e ait. 1901 doğumlu Zeid, sanatçı bir aileden geliyor.

Dünya Türk sanatını bekliyor - 3 Âbidin Elderoğlu'nun imzasını taşıyan "Un Altro Siren"

Yazar Cevat Şakir Kabaağaçlı (Halikarnas Balıkçısı) ve ressam Aliye Berger'in kardeşi, seramik sanatçısı Füreya Koral'ın teyzesi. Zeid 20'nci yüzyılda yaşamış en önemli kadın sanatçılardan biri olarak kabul ediliyor. Müzayededeki eseri 300 bin - 500 bin sterlin arasında bir açılış fiyatına sahip olacak.

Ertuğ, Sotheby's Çağdaş Türk Sanatı müzayede kataloğunun Türk Modern Sanatı (1950-1980) ve Güncel Sanatı (1980-2010) kapsayan iki bölümden oluştuğunu söylüyor. Katalogda genç sanatçılarla 1940'lı ve 1950'li yılların sanatçıları tarihsel bir süreçte sunuluyor.

Fahrelnissa Zeid'in yer aldığı müzayedede oğlu ressam Nejat Devrim'in bir çalışması da 12 bin - 18 bin sterline satışa sunulacak.

Ressam Mübin Orhon, Sotheby's müzayedesinin bir diğer önemli ismi. Geçen yıl tablosu en yüksek fiyata alıcı bulan Orhon'un bu yılki eseri 60 bin - 80 bin sterlin arasında bir fiyatla açık arttırmaya sunulacak.

Hale Tenger imzalı "We Are So Lightly Here" adlı eserin 25.000-35.000 sterline satışa sunulması beklenirken Belçika'da yaşayan Âbidin Elderoğlu'nun imzasını taşıyan "Un Altro Siren" adlı çalışma için 12 bin - 18 bin sterlin fiyat biçiliyor.

Dünya Türk sanatını bekliyor - 4 Haluk Akakçe'nin "Another Station" isimli eseri

Canan Tolon'un "Glitch VI" isimli eseri 12 bin - 18 bin sterlin değerinde. Katalogda Haluk Akakçe "Another Station" ve "Breakfast" adlı iki eseriyle yer alıyor.

Koleksiyonerlere Burhan Doğançay'dan Bedri Rahmi Eyüboğlu'na, Hakkı Anlı'dan Ömer Uluç'a, Bedri Baykam'dan Taner Ceylan'a kadar oldukça geniş bir seçki sunuluyor.

ESER SEÇİMİ
Bir müzayede katılımcılar için birkaç saatlik heyecanlı bir buluşmayı ifade etse de Ali Can Ertuğ için bir maraton anlamına geliyor. "Arkasında 6 ile 12 aya uzanan yoğun ve titiz bir hazırlık süreci var" diyor. Ona göre başarılı bir müzayedenin sırrı takım çalışmasında saklı.

Sotheby's'de müzayede öncesi sanat eserlerinin araştırılmasından sigortalanmasına, fotoğraflanmasından kataloğa aktarılmasına kadar pek çok detaylı aşamadan oluşan yoğun bir hazırlık süreci yaşanıyor. Satışa çıkarılacak eserlerin seçiminde önemli kriterler devreye giriyor.

Dünya Türk sanatını bekliyor - 5

Eser seçiminde alanında uzman isimlerin kararları çok etkili. Sanatçının kim olduğu, hangi eserle katılacağı ve bu eserin fiyatı da kararları etkiliyor. Doğru parça doğru fiyata bulunduğunda eser müzayedeye dahil ediliyor.

Eserin küratörün müzayededeki kriterlerine uygunluğu da seçimi belirliyor.

Sayfa Yükleniyor...