Dünyada her 40 saniyede bir intihar

Her yıl bir milyondan fazla kişinin intihar ettiği, Kuzey Avrupa'daki intihar oranının yüksek olduğu, gelişmiş ülkelerde erkekelerin kadınlara oranla daha fazla hayatına son verdiği ve 'sert' yollara başvurduğu vurgulandı.

Dünyada her 40 saniyede bir intihar

Dünyada her 40 saniyede bir kişinin intihar ettiği ifade edildi.

İngiliz The Lancet dergisinde haftasonu yayımlanacak, konuya ilişkin önceki araştırmaları derleyen makaleye göre, dünyada her yıl bir milyondan fazla kişi intihar ediyor, bu da her 40 saniyede bir kişinin yaşamına son verdiği anlamına geliyor.

Belçika'nın Gand Üniversitesi Hastanesi'nden Kees van Heeringen ve İngiltere'nin Oxford Üniversitesi'nden Keith Hawton'ın kaleme aldığı makalede, güneş ışığının az olduğu Kuzey Avrupa ülkelerinde intihar oranının genellikle daha yüksek olduğu belirtildi.

Makalede, gelişmiş ülkelerde erkeklerin kadınlardan 2 ila 4 kat fazla intihar ettiğine ve yaşamına son veren kadın ve erkeklerin sayısındaki bu uçurumun arttığına dikkat çekildi. Ancak makalede, Çin'de kadınların erkeklerden daha fazla yaşamına son verdiği de kaydedildi.

Bilim adamları birçok ülkede yaşlıların gençlerden daha fazla intihar ettiğini ancak yaklaşık 50 yıldır gençlerde de intiharın arttığını belirttiler.

İNTİHAR ORANI İLKBAHARDA EN ÜST SEVİYEDE
İntihar oranının ilkbaharda, özellikle erkeklerde en yüksek seviyeye çıktığı, ilkbaharda ya da yaz başında doğan, özellikle kadınların, intihar etme riskinin daha yüksek olduğu vurgulandı.

YERLİ HALK, İŞSİZLER VE TIP ALANI...
Yerli halkta (örneğin Avustralya yerlileri aborjinlerde) intihar oranının daha yüksek olduğuna dikkati çeken bilim adamları, bunun sosyal dışlanma ve fazla alkol tüketimine bağlı olabileceğini belirtti.

İşsizlerin çalışanlardan daha fazla intihar ettiğinin ifade edildiği makalede, ancak bazı meslek gruplarında (özellikle tıp veya paramedikal alanında çalışanlarda) ilaçlara kolayca ulaşabilme imkanı olduğu için intihar riskinin artabileceği vurgulandı. Makalede, özellikle anestezi uzmanlarının risk altında olduğuna dikkat çekildi.

ERKEKLER İNTİHARDA DAHA SERT
Genellikle erkeklerin sert bir yöntemle, kendini asarak ya da tabancayla intihar ettiği, kadınlarınsa kendini zehirleme yöntemine başvurduğu kaydedildi. Ancak bilim adamları, Güney Asya'da kadınların kendilerini yakarak intihar ettiği örneğini de verdi.

Makalede "intihar araçlarına" ulaşabilme kolaylığının intihar yönteminin seçiminde rol oynadığı belirtildi. Örneğin ABD'de silahla, gelişmekte olan ülkelerde, kırsal bölgelerde de böcek öldürücü ilaçları içerek intihar edenlerin sayısının fazla olduğuna dikkat çekildi.

Ruhsal sorunların büyük bir risk faktörü olduğunu vurgulayan bilim adamları, hayatına son verenlerin yüzde 90'ının psikiyatrik sorunlarının bulunduğunu ve depresyonun, riski 15 ila 20 kat artırdığını belirttiler.

Ailede intihar edenlerin bulunmasının kadınlarda intihar riskini 2 kat artırdığını vurgulayan bilim adamları, kanser, AİDS gibi hastalıkların da intihar ihtimalini güçlendirdiğini ifade etti.

Fiziksel şiddet, çocuklukta cinsel istismar, doğal afetler veya ünlü birinin yaşamını yitirmesi (örneğin Prenses Diana) gibi etkenlerin de intihar riskini artırabileceği kaydedildi.

İntihar, ölüm nedenlerinin 10. sırasında yer alıyor. İntihar vakalarının yüzde 30'una Çin'de rastlanıyor. Eski Sovyet ülkelerinde de intihar endişe verici seviyede.

Sayfa Yükleniyor...