Elcevaz reçelinin ünü Türkiye'yi aştı

Bitlis'in Adilcevaz ilçesinde üretilen ve bir çok ailenin geçim kaynağı haline gelen ceviz reçeli, artık yurt dışına da ihraç ediliyor. İngiltere'de 5 restoranda tatlı olarak servis edilen reçel, Dubai'de ise otellerin kahvaltı menüsünde müşteriye sunuluyor.

Elcevaz reçelinin ünü Türkiye'yi aştı

Tarihte 'ceviz diyarı' olarak bilinen Adilcevaz'da, 2002 yılında dönemin Kaymakamının Nahçıvan'da görmesinin ardından ilçede de yapılmasına öncülük etmesiyle üretimine başlanan ceviz reçeli, son yıllarda ilçe ekonomisinin can damarı oldu.        

Adilcevaz Belediye Başkanı Adnan Göksoy, ülke pazarında rağbet gören ve 'Elcevaz' adı verilen ceviz reçelinin, ilçe ekonomisine büyük katkı sunduğunu söyledi.        

Cevizle özdeşleşen Adilcevaz'ı, artık ceviz reçeliyle ön plana çıkarmak istediklerini ifade eden Göksoy, şöyle konuştu:        

''Artık ilçemizi cevizle değil, ceviz reçeliyle tanıtmak istiyoruz. Bu nedenle 21 yıldır düzenlenen 'Adilcevaz Ceviz Festivali'ni, bu yıl 'Adilcevaz Ceviz Reçeli Festivali'ne dönüştürdük. Ceviz reçeli, ilçemiz için önemli. Çünkü ilçemizde yaklaşık 100 aile, ceviz reçeli üretimi yaparak geçimini sağlıyor. Bu yönüyle istihdama katkı sunuyor.''        

Belediyenin de ceviz reçeli ürettiğini anlatan Göksoy, ''Belediyenin de ceviz ağaçları var. Biz de cevizlerimizi reçel yaparak değerlendiriyoruz'' dedi.        

Göksoy, Valiliğin ve Adilcevaz Kaymakamlığının sunduğu destekle vatandaşların, reçelde fabrikasyon üretimi yaptığını belirterek, cevizlerin yeşilken toplanıp, reçel yapıldığını, çürümeden toplandığı için de vatandaşların zarar etme riskinin ortadan kalktığını vurguladı.        

Elcevaz reçelinin pazarlanmasında sıkıntı yaşanmadığını bildiren Göksoy, il dışındaki vatandaşların da ceviz reçeline büyük ilgi gösterdiğini dile getirdi.
       
''İNGİLTERE'DE 5 RESTORANDA SUNULUYOR''
Adilcevaz'da ceviz reçeli üretimi yapan firmanın sahibi Çetin Göl ise 2008 yılında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'ndan üretim izni aldıktan sonra, ceviz reçelini Türkiye'nin her bir noktasına gönderdiklerini belirtti.       

Reçelin ülke pazarında tutunmayı başardığını, özellikle Ankara, İstanbul, İzmir, Mersin, Adana, Van ve Diyarbakır'da önemli bir pazar bulduğunu ifade eden Göl, şöyle devam etti:        

''Yurt içindeki pazar payının yanı sıra İngiltere, Arap ülkeleri, Avustralya ve Dubai'ye ceviz reçeli ihraç etmeye başladık. İngiltere'ye dökme bidonlarda İstanbul'daki bir firma aracılığıyla ceviz reçeli gönderdik. İngiltere'de 5 restoranda ceviz reçeli tatlı niyetine servis ediliyor. Ayrıca reçel, dondurma ve kaymakla da ikram ediliyor. Dubai'de ise birkaç otele kahvaltıda servis edilmesi için gönderiyoruz. Katarlı müşteriler de ürün istiyor. Anlaşmamızı yaptık. Bizden bin kavanoz reçel istendi. Avustralya'da da bir Türk firması var. Bu firma büyük marketlere ürün dağıtıyor. Bu firmayla da anlaşma yaptık.''
        
''YILDA 30 BİN KAVANOZ CEVİZ REÇELİ ÜRETİYORUZ''
Çetin Göl, ilçede 2002 yılından başlayarak amatör şekilde ceviz reçeli ürettiklerini, ancak Bitlis Valisi Nurettin Yılmaz'ın, Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı'ndan (DAKA) sunduğu destekle, profesyonel üretime geçtiklerini ifade ederek, bu destek sayesinde makine alarak tesis kurduklarını kaydetti.        

Ceviz reçelinin Orta Asya'da da yapıldığına işaret eden Göl, konuşmasını şöyle sürdürdü:       

''2002 yılında ilçemizde görev yapan eski kaymakam Oral Karakaya'ya, Nahçıvan'da ceviz reçeli ikram edilmiş. Adilcevaz'da da güzel cevizler yetiştirildiği için burada da üretilmesine öncülük etti. Kaymakam Karakaya, reçelin yapılışını vatandaşların öğrenmesi için, İlçe Tarım Müdürlüğü bünyesinde kurs açılmasını sağladı. Bu kursta, ceviz reçelinin yapılışı öğretildi. 2002 yılında Adilcevaz'da amatör ceviz reçeli üretimi başladı. Şimdi ise yıllık 30 bin kavanoz ceviz reçeli üretimi yapıyoruz.''
       
''YAPIMI 45 GÜN SÜRÜYOR''        
Göl, ceviz reçelini üretmek için yeşil ceviz bulmada sıkıntı yaşadıklarını da ifade ederek, ''Ağaçlar yüksek ve büyük olduğu için cevizlerin tamamını toplayamıyoruz. Bu nedenle yeşil ceviz bulmada güçlük çekiyoruz'' diye konuştu.        

Çetin Göl, reçelin yapılması için cevizin belli sezonda, küçük ve yeşilken toplanması gerektiğini anlatarak, 45 gün süren işlemlerin ardından reçelin elde edildiğini söyledi.      

Sayfa Yükleniyor...