'En çok size karşı mahcubuz çocuklar'

Bugün 4 Ekim Dünya Çocuk Günü... Ancak Türkiye dahil, dünyanın çocuk karnesi kırıklarla dolu: Şiddet, cinsel taciz, ekonomik istismar, kaçırılma, zorla çalıştırılma, eğitim kalitesinin düşüklüğü...

'En çok size karşı mahcubuz çocuklar'

Türkiye’de çocuklara yönelik olumsuzlukların başında şiddet geliyor.

Şiddeti cinsel taciz ve ekonomik istismar takip ediyor. 

Çocuğa yönelik şiddetin yüzde 20 arttığını ifade eden Çocuk Vakfı Başkanı Mustafa Ruhi Şirin, “Tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de son 10 yıl içinde çocuk ihmali ve istismarı vakalarında artış oldu. Bunlar içinde en çok öne çıkanlar ise cinsel tacize yönelik olaylar. Türkiye’de çocuğa yönelik şiddet yüzde 20 oranında artarken, son dönemde okul öncesi çocuklara yönelen şiddetin şeklinin en çok ‘darp’ olduğu ve şiddet uygulanan çocukların kapalı yerlerde kilitlendiği görülüyor. Şiddetin artmasının nedeni, yoksulluk, işsizlik ve boşanmış anne-babalar” dedi.

Ayrıca verilere göre son 5 yılda bin 659 çocuk kaçırılmış.

8 BİN ÇOCUK SOKAKTA ÇALIŞIYOR
Habertürk gazetesinin haberine göre, Türkiye’de sokakta çalışan çocuk sayısı yaklaşık 8 bin. En çok çocuğun çalıştığı kent sıralamasında Mersin, Diyarbakır, Hakkâri, Mardin, Şanlıurfa, Van, Adana, Gaziantep, İstanbul başta geliyor.

4 BİN ÇOCUK SOKAKTA YAŞIYOR
Mustafa Ruhi Şirin, sokakta yaşayan çocuk sayısının ise 4 bini bulduğunu söylüyor: "Ancak gündüz sokakta yaşayan, gece evine giden çocukları da dahil ettiğinizde, bu rakam 25 bine çıkıyor. Çalışan çocuk sayısında işsizliğe bağlı artış var. Kim ne derse desin Türkiye’de her 4 çocuktan biri çalışıyor. Bunların yaşları da 7-13 ile 14-18 arasında değişiyor. Türkiye’nin 0-18 yaş grubu 24 milyon 780 bin çocuğu var. Bunların yüzde 30’u yoksul. Yani her 4 çocuktan 1’i de yoksul."

İLKÖĞRETİM TAMAM, HAYATA DEVAM
Türkiye’de ilköğretim çağındaki her 4 çocuktan 3’ü okuduğunu anlayamadan okulunu bitiriyor. Türkiye, işleve yönelik okur yazarlık seviyesi çok zayıf ülkelerden biri. 8 yıllık zorunlu eğitime karşın örgün eğitime devam eden çocuk sayısında artış olmakla birlikte, 8 yıldan sonra okuluna devam eden çocuk sayısı çok düşük. Aslında zorunlu eğitim, eğitimde niteliği düşürdü. Okumak isteyen çocukla, zorunlu olarak okula devam eden çocuk aynı sınıfta olduğundan kalite düştü.

Son 7 yılda 150 bin sınıf yapılmasına rağmen Türkiye’nin hâlâ sınıf ortalaması 45 öğrenci. Sınıfların daha az kalabalık olduğu Amasya, Çankırı, Kırşehir’de okuyan çocuk İstanbul’da okuyandan şanslı.

DÜNYADA 2 MİLYON ÇOCUK HIV’Lİ
Dünyada da tablo pek parlak değil. Tüm dünyada 920 bin çocuk temiz su içemiyor. 2 milyon çocuk HIV virüsü taşıyor. AIDS yüzünden annesiz-babasız kalan 0-17 yaş tahmini çocuk sayısı ise 15 milyon."

"SİZE KARŞI MAHCUBUZ ÇOCUKLAR"
Dünya Çocuk Günü dolayısıyla “Daha Kaç Kalbimizin Olması Gerekir?” başlıklı Dünya Çocuk Günü Bildirisi’ni kaleme alan Şirin, “Yıl 2010, en çok size karşı mahcubuz çocuklar. Eksik yaşadığınız haklar, çektiğiniz acılar ve döktüğünüz gözyaşı sayısınca bağışlayın bizi. Umudun tazelenmesi, yeni bir başlangıç yapabilmek, ‘Savaşlar dışarı, barış içeri’ diyebilmek için bir kez daha şans tanıyın bize çocuklar. Hepimiz tıpkı bir çocuk oyununda olduğu gibi ‘Elim sende’ diyerek sobeleyelim birbirimizi. ‘Gözümüz, kulağımız, aklımız ve kalbimiz çocuklarda’ diye yeniden seslenelim çocuklara. Aklımız ve kalbimiz sizde çocuklar. İşte bu hayal değil, inanın gerçek!” ifadesini kullandı.

UMUT ÇOCUKLARI DERNEĞİ BAŞKANI KULCA
"Türkiye'de 25 bin sokakta yaşayan çocuk var"

Umut Çocukları Derneği Başkanı Yusuf Kulca, Türkiye genelinde tahminlere göre 20-25 bin sokakta yaşayan çocuğun bulunduğunu belirterek, bunlara, kayıp ve evlerinden kaçan çocukların da dahil olduğunu söyledi.        

Kulca, dünyada 300 milyonun üzerinde çocuğun sokaklarda yaşadığının tahmin edildiğini ifade ederek, bu çocukların yoksulluk ve savaşın içinde, cinsel ve fiziksel istismarla karşı bulunduğunu bildirdi.      

''Dünyanın çocuk karnesi çok bozuk. Türkiye'de de çocuklarla ilgili sorunlarımız var'' diyen Kulca, bunların evden kaçan, duygusal, fiziksel, cinsel istismara uğrayan, çalıştırılan, dilendirilen ve kayıp çocuklar gibi sorunlar olduğunu anlattı.        

Türkiye'de yapılan çalışmaların olumlu sonuçlarının alındığına dikkati çeken Kulca, ''Türkiye genelinde tahminlere göre 20-25 bin sokakta yaşayan çocuk var. Bunlara, kayıp çocuklar, evlerinden kaçan çocuklar da dahil. Çocuklara sahip çıkmada ve değer vermede en büyük görev bireylere, topluma ve ailelere düşüyor. Türkiye'de çocuk sorunu çok büyük boyutlarda değil ama daha yapılacak çok şey var'' dedi.        

Kulca, çocukların zamanında desteklenmesi gerektiğini bildirerek, çocukların geleceğinden herkesin sorumlu olduğunu söyledi. Eğitimin önemli olduğunu ve okula gitmeyen hiç çocuğun kalmaması gerektiğini vurgulayan Kulca, özellikle yoksul ailelerin çocuklarının ana okullarının ücretsiz olmasını istedi.        

Sokaklarda çalıştırılan çocukların sayılarında da azalma gözlemlendiğini belirten Kulca, yine de İstanbul'da 1500-2 bin arasında sokakta çalışan çocuk bulunduğuna dikkati çekti. Kulca, duyarlılık gösteren vatandaşların sokaktaki rantı kestiğini ve çocuklardan bir şey almadığını söyledi.       

Kulca, suça itilen çocuklarla ilgili çalışmaların da sonuç verdiğini ve kapkaç, yankesicilik, gasp olaylarda azalma görüldüğünü anlattı. Kulca, çocukların eğitilmesi ve meslek sahibi yapılmasının ülkenin geleceği açısından çok önemli olduğunu kaydetti.

Sayfa Yükleniyor...