Farkındalık Tabanlı Nefes Çalışmalarının Kökenleri

Farkındalık çalışmalarını, örneğin klasik Yoga uygulaması olan Vipassana meditasyonu gibi, tamamen Doğu kökenli olarak görürüz. Nefesin kullanımı üzerine kurulu, tamamen gelişmiş farkındalık uygulamalarının 20. yy.ın başından beri Batı’da kullanılmakta olduğu da bu nedenle bizi şaşırtır.

Farkındalık çalışmalarını, örneğin klasik Yoga uygulaması olan Vipassana meditasyonu gibi, tamamen Doğu kökenli olarak görürüz. Nefesin kullanımı üzerine kurulu, tamamen gelişmiş farkındalık uygulamalarının 20. yy.ın başından beri Batı’da kullanılmakta olduğu da bu nedenle bizi şaşırtır. Batı’lı popüler akım nefes çalışmalarının babası olarak nitelendirilebilecek bir sistem varsa, bu da, 20. yy.ın ilk yıllarında Elsa Gindler (1885-1961) tarafından Almanya’da geliştirilen sistemdir. Tüberküloz teşhisi konan ve kendi kendisini iyileştirme yolları arayan Gindler, dikkatini, yaptığı her eylemdeki anlık farkındalığına odaklamıştır. Yüksek seviyedeki bu bilinçli farkındalık ile nefes alma şeklini değiştirmiş ve hastalıklı ciğerlerine de iyileşme fırsatı vermiştir. Bu sırada:

“düşünce ve endişelerinin kendisini rahatsız edemediği bir evreye girdiğini gördü. Fiziksel alandaki sakinliğin, psişik alandaki güvene eşit olduğunu ... deneyimledi.”

Gindler, 1913 yılında, nefese, uygulamasının bütünleşik bir parçası olarak özel önem veren bir disiplin geliştirmişti.

“Onun için nefes almak bir öğretmendi: ona dikkat vermek, kişi için bazı şeylerin nasıl geliştiğini ve neyin değişmesinin gerektiğini öğrenmekti...” .

1930larda faşizmin güçlenmesiyle birlikte, onun sistemi de, öğrencileri tarafından, birçok ilerlemeci çalışmanın arasında A.B.D.ye taşındı. Kendisi çalışmalarını Berlin’de devam ettirdi. Bu çalışmaları, Hitler’in rejimi sırasında tehlike altında olan muhaliflere ve Yahudi ailelere verdiği desteği gizlemesine de yarıyordu. Charlotte Selver gibi öğrencileri, bugün ‘Duyusal Farkındalık’ olarak bilinen fikirlerini A.B.D.de geliştirip öğretmeye devam ettiler. Böylece, farkındalık eğitimi geleneği, Wilhelm Reich, Erich Fromm, Fritz ve Laura Perls, Isa Rolf, Moshe Feldenkrais ve psikoterapinin önde gelen daha birçok ismine esin verdi. ‘Duyusal Farkındalık’ ve içerisindeki nefes çalışmaları geleneği, somatik psikoterapinin yanında bazı tedaviye yönelik nefes çalışmaları ekollerinin de temel taşı olma niteliği kazandı. Reich ve Selver gibi isimler yoluyla, popüler akım nefes çalışmalarında ‘rebirthing’ stilinin önde gelen isimlerinden Frank Lake ve Stanislav Grof’u etkiledi.

Elsa Gindler’ın kendi iyileşmesi için geliştirdiği yöntem, yani kendisini şimdiki zamanın farkındalığında tutması, bugün ‘farkındalık’ olarak adlandırdığımız, şaşırtıcı terapetik özellikler taşıyan uygulamayla farklılıklar göstermemektedir.

Saygılarımla,
Peter Mark Adams
petermarkadams@gmail.com

Sayfa Yükleniyor...