'Faydalı insan' projesiyle değiştiler

Yaklaşık 5 bin öğrenci, veli ve öğretmen, ''Faydalı İnsan'' projesi sayesinde, zararlı alışkanlıklar, yalan söyleme, hayatı sevmeme, emniyet kemeri takmama gibi istenmeyen davranışlarından kurtuldu.

''Faydalı İnsan Projesi''nin Yazarı ve Genel Koordinatörü eğitimci Mehmet Akman, projenin 2008 yılında Gaziantep Mehmet Rüştü Uzel Endüstri Meslek Lisesi'nde pilot olarak başladığını söyledi.

Amaçlarının, başta eğitim kurumları olmak üzere, toplumun tüm katmanlarında yer alan kişilerin istenmeyen davranışlarından kurtulması, özel yeteneklerinin ortaya çıkması ve bunun insanlığın hizmetine sunulmasını sağlamak olduğunu ifade eden Akman, şöyle konuştu:

''Şu anda projemiz Gaziantep, İstanbul, Aksaray, Eskişehir, Afyonkarahisar, Bingöl, Mardin, Van, Kahramanmaraş ve Batman'da gönüllü olarak uygulanıyor. İlköğretim okulları, liseler ve çeşitli meslek yüksek okullarında uygulanan projeden öğrencilerin yanı sıra öğretmenler ve veliler de faydalanıyor.''

KENDİLERİYLE YÜZLEŞTİLER
Akman, proje çerçevesinde kişilerin öncelikle kendileriyle ve istenmeyen davranışlarıyla yüzleştiğini ve bunu itiraf ettiğini, bu davranışlardan kurtulmak için gönüllü hale geldiğini belirtti.

Projeye katılan bireylerin çevresinde, onları önemseyen ve değişimlerine katkıda bulunacak, öğrenci, öğretmen, uzman ve veliden oluşan samimi ve sıcak bir çevre oluşturulduğunu ifade eden Akman, şunları anlattı:

''İstenmeyen davranışı olan kişi şefkat, ilgi ve dayanışmayla güzel bir mücadele içine giriyor. Bu mücadelenin içinde oyun var, dostluk, birliktelik, güven var. Bütün taraflar zevkle bu oyunun içinde yer alıyor ve bu kişiyi istenmeyen davranışından vazgeçirme konusunda el birliğiyle çalışıyor.''
  
YÜZDE 88 BAŞARI
Akman, yaklaşık 5 bin öğrenci, öğretmen ve velinin projeyle istenmeyen davranışından kurtulduğunu, projede yüzde 88'lik bir başarı sağlandığını vurguladı.

Projeye katılan kişilerin, derslerinde başarısız olma, zararlı alışkanlıklar, yalan söyleme, toplum önünde rahat konuşamama, aile içi geçimsizlik ve şiddet, hayatı sevmeme, tırnak yeme, öğrenciye karşı aşırı disiplin ve sertlik, çocuğuyla iyi geçinememe, aileye karşı ilgisizlik gibi istenmeyen davranışlarından vazgeçtiğini dile getiren Akman, şunları kaydetti:

''Projemize birçok kamu kuruluşu, sivil toplum örgütü ve kişiler gönüllü destek veriyor. Birçok üniversite, cezaevi, kamu kurumları ve kişiler projeyi uygulamak için bize başvuruyor. Projeye Avrupa'dan bile ilgi var. Hedefimiz 10 ilde uygulanan projeyi Türkiye geneline yaymak. Projemiz 'Avrupa Kültür Başkenti' çalışmalarına, 'Faydalı İnsanla Sanat Günleri' adı altında giren ender çalışmalardan biri.''

Akman, isteyenlerin projeyle ilgili olarak, ''www.faydaliinsan.org.tr'' internet sitesinden bilgi alabileceğini kaydetti.


Sayfa Yükleniyor...