Japonların geleneksel yiyeceği mochi yine can aldı

Japonya'da oldukça popüler olan yeni yıl spesiyalitelerinden mochi, bu yıl ülkede 9 kişinin ölümüne yol açtı.

Japonların geleneksel yiyeceği mochi yine can aldı

Yetkililer, yeni yılın ilk 3 gününde "mochi" adlı yapışkan hamur işini yerken boğulma tehlikesi geçiren 128 kişinin hastanelere kaldırıldığını açıkladı. Yapılan açıklamaya göre, pirinçten yapılan hamur işi, bu yıl da 9 kişinin yaşamını yitirmesine neden oldu.

Başkent Tokyo'da boğazına mochi takılan 3 kişi ölürken, diğer kentlerde de 6 kişi bu yapışkan hamur işi nedeniyle hayatını kaybetti. Gluten açısından zengin pirinçten yapılan mochi, Japonların yeni yıl menüsünde önemli bir yere sahip.

Japonya'da 2013'te 3, 2012'de 2, 2011'de de 8 kişi mochi yerken boğulmuştu.

Pirincin un haline getirilmesi ya da uzun süre kaynatılmasıyla hazırlanan mochi, ızgara yapılarak ya da et suyunda kaynatılarak tüketiliyor. Tatlı soya sosu ya da su yosunu ile servis edilen mochi, yapışkan olduğu için bütün olarak yenildiğinde insanların boğazına kaçıp solunuma engel olabiliyor. Ülkede, ocak ayının ilk haftasında kişi başı mochi tüketimi 1 kilograma kadar çıkabiliyor. Her yıl yeni yıldan önce yetkililer, insanlara özellikle yaşlılara ve çocuklara mochiyi küçük parçalara bölerek yemeleri uyarısında bulunuyor. 

Japonların geleneksel yiyeceği mochi yine can aldı - 1

Uzmanlar da mochinin asla tek başına tüketilmemesi ve yutmadan önce iyice çiğnenmesi gerektiğine dikkati çekiyor.

Sayfa Yükleniyor...