'Hırsızım açar mısınız?'

Geçen yıl hırsızlık olaylarına karşı vatandaşların dikkatini çekebilmek için 4 bin kişinin apartman girişindeki zilini çalan Adana polisi, bu yıl ''Aile Güvenlik Rehberi'' oluşturarak, yeniden zillere bastı.

'Hırsızım açar mısınız?'

Adana Emniyet Müdürlüğü, bir yıl sonra yeniden apartman apartman dolaşıp zillere bastı. Tüm uyarılara rağmen kapıları açanlara Adana polisi tarafından hazırlanan ''Aile Güvenlik Rehberi'' dağıtıldı.

Kentte 2006'da pilot bölge olarak faaliyete geçirilen Toplum Destekli Polislik (TDP) Şube Müdürlüğü, ''Mahallenin Polisi'' imajıyla sorumluluk alanlarındaki bölgeleri daha güvenli ve huzurlu hale getiriyor.

TDP ekipleri, evlerden hırsızlık olaylarını azaltabilmek, vatandaşın duyarlılığını ve güvenlik önlemlerini artırabilmek amacıyla çeşitli yöntemlere başvuruyor. Bu kapsamda geçen yıl, TDP Şube Müdürlüğünde görevli 100 polis, apartman veya daire kapılarını zili her çalana açıp açmadıklarını denemek için, sorumluluk alanlarındaki evleri tek tek gezdi.

Uygulama sonucu 4 bin kişiden 2 bin 23'ü, zili çalanın polis olduğunu bilmeden kapılarını açtı. Zilleri çalınanlardan 572'sinin ise evde olmadığı belirlendi.

Toplumu bilinçlendirme çalışmaları kapsamında çeşitli broşürler hazırlayarak, sokak sokak dolaşıp dağıtan ekipler, vatandaşın her zili çalana kapıyı açmaması gerektiği konusunda da uyarıyor.

AİLE GÜVENLİK REHBERİ
Ekipler, geçen yıl gerçekleştirdikleri ''zil uygulamasının'' ardından ''Aile Güvenlik Rehberi'' adlı kitapçık oluşturdu.

Kapağında ''Huzurunuz ve Güvenliğiniz İçin 5 Dakika'' yazılı kitapçıklarla Adana polisi, vatandaşların karşılaşabileceği hırsızlık ve dolandırıcılık olaylarına karşı nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor.

Kitapçığın basımı tamamlandıktan sonra TDP ekipleri, yeniden ''zil uygulamasına'' başladı.

TDP Komiseri İlker Cem Yıldırım, öncülüğünde ekipler, öncelikle Toros, Yurt ve Mağfesığmaz mahallelerinde apartmanları tek tek dolaşarak zillere yeniden bastı.

Apartman zilleri çalınan vatandaşlardan bazıları geçen yıl olduğu gibi her hangi bir şey sormadan kapıyı açarken, bazıları ise ''tüpçü, sütçü, TEDAŞ görevlisi, asansör tamircisi'' diyen polislere ikinci bir soru yöneltmeden apartmanın kapılarını araladı.

Toros Mahallesinde bir apartmanın girişindeki zillere tek tek basan polis memuru, ''kim o?'' sorusuna ''İyi günler. Hırsızım kapıyı açar mısınız?'' diye cevap verdi. Kapıyı çalan kişiye herhangi bir soru yöneltmeden veya 155 Polis İmdat hattını aramadan vatandaşın kapıyı açması üzerine, polis diyafondan ''teşekkür'' etti.

Apartmana çıkarak kapıyı açan dairenin ziline basan ekipler, bu kez her hangi bir soru sormadan kapıyı açan ev sahibiyle karşılaştı. TDP polisi, uygulama hakkında bilgi vererek, kapının herkese açılmaması gerektiğini anlattı. Ev hanımı kadın ise ''Ben polis olduğunuzu anladım. O yüzden açmıştım'' diyerek kendini savundu.

TDP ekipleri, kapıyı açan vatandaşlara hazırladıkları ''Aile Güvenlik Rehberi''ni dağıtarak, 5 dakika zaman ayırıp içindeki bilgileri okumasını istedi.

Türkiye'de ilk kez Adana Emniyet Müdürlüğü tarafından hazırlandığı belirtilen kitapçıkta, evde, işyerinde, otomobillerde alınacak önlemler, kapkaç olayları, madde kullanımı ve bağımlılığından korunma yolları, ''Polisin Çocuklara Öğütleri'', kontör dolandırıcılığı yöntemleri anlatılıyor.

Toplum Destekli Polisliğin de anlatıldığı rehberde, ayrıca, vatandaşların olaylar karşısında takip edebileceği yol ve yöntemlere de yer veriliyor.

Sayfa Yükleniyor...