İlk teması kurdular

Amazon'da yaşayan dünyanın en ilkel kabilesi, modern dünyayla kendi isteğiyle ilişki kurdu. Uzmanların 'trajik' olarak adlandırdığı bu temas sonrasında, kabilenin bulaşıçı hastalıklardan etkilenmesinden endişe ediliyor.

İlk teması kurdular

Amazon'da tamamen dışarıya kapalı olarak yaşayan ve bugüne değin yabancı insanlarla ilişki kurmayan bir kabile, kritik bir adım atarak modern toplumla tanıştı.

'Dünyanın en ilkel kabilesi' olarak bilinen grup bu kararı kendi isteğiyle alırken, araştırmacılar kararı, 'trajik' olarak değerlendiriyor.

İlkel kabilenin varlığı uzun zamandır biliniyordu. Araştırmacılar, kabilenin varlığını keşfettikten sonra herhangi bir ilişki kurmamaya ve kabileyi rahatsız etmemeye özer gösterdiler. Kabileyle ilk tek temas, tesadüfen 1996 yılında yapıldı ve sonra herhangi bir ilişki kaydedilmedi.

29 Haziran 2014 tarihinde, kendi istekleriyle, Brezilya hükümeti adına bilimsel araştırmalar yapan bir gruba yaklaşan ilkel kabile üyeleri, dostça bir temas kurdu.

2014 yılı haziran ayı başlarında Brezilya'lı yetkililerle temasa geçen bazı kabileler, 35 kişilik yabancı bir grubun bıçaklarıyla tarlalarına zarar verdiğini rapor etti.

Brezilya hükümeti, ilkel kabilenin yaptığını tahmin ettiği bu zararın yaratacağı olası sorunları gözeterek, harekete geçmişti. Hükümet, Brezilya'lı Antropolog Jose Carlos Meirrelles ve tıbbi personeli bölgeye göndermişti.

TEMASA GEÇMEME POLİTİKASI
Brezilya ormanlarında yaşan ilkel kabileler konusunda hükümet ve uzmanlar, yaşamsal sorun ortaya çıkmadığı sürece, ilişkiye geçmeme politikası izliyor.

Kabilelerin modern toplumla teması sonrasında bulaşıcı hastalıklardan etkilenmelerinden ve bağışıklık sistemlerinin tanımadığı bazı hastalıklar nedeniyle riske girmelerinden endişe de ediliyor. Amazon'da bir bölgede, nüfusun yüzde 60'ı böyle bir bulaşıcı hastalık aktarımı sonrasında, grip ve boğmaca nedeniyle yaşamını yitirmişti.

İlkel kabilenin bu beklenmedik teması sonrasında, bulaşıcı hastalıklardan etkilenmemesi ve başka unsurlardan zarar görmemesi için önlemle alınıyor. Colombia Üniversitesi'nden Antropolog Robert Walker, sadece tibbi personelin teması sürdürmesini, bölgenin karantinaya alınmasını istedi. Kabile ile tıbbi yardım dışında fazla iletişim kurulmaması da isteniyor.

Sayfa Yükleniyor...