İmkansız Periler 80 kızın hayatını değiştirdi

"Baba beni okula gönder" kampanyasında başarılı olan 39 kızı anlatan "İmkansız Periler" adlı kitabın geliriyle Muş'ta 80 kız okutuldu.

İmkansız Periler 80 kızın hayatını değiştirdi

Metro Group'un Türkiye temsilciliğinde çalışan 7 kişinin yazdığı, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği'nin (ÇYDD) yürüttüğü ''Baba beni okula gönder'' kampanyasında başarılı olan 39 kızın başarılarını anlatan "İmkansız Periler" adlı kitap, Türkiye'nin en fakir illeri arasında bulunan Muş'ta 80 kızın yaşamını değiştirdi.

Yaklaşık 10 ay önce piyasaya çıkarılan ve şimdiye kadar 20 bin adet satılan kitabın satışından elde edilen 90 bin liralık gelir ile Muş'taki 80 kızın eğitimine devam etmesi sağlandı.

Metro Group'un başlattığı "İmkansız Periler" projesinin tanıtımı için Muş'un merkezinde bulunan Alparslan Kız Yatılı Bölge İlköğretim Okulu'nda (YİBO) düzenlenen törende "Yeni imkansız periler ortaya çıkarmak için geldik" derken, Merto Group'a , projeyi destekleyenlere ve ve özellikle emeği geçen kadınlara teşekkür etti.

"Çok umutluyuz, umudumuzu kıracak hiç bir sebep yok ve olmamalı" diye devam eden Prof. Dr. Çelikel, eğitimin devlet tarafından sağlanan bir hak olmasına karşın 86 yılda bunun tam olarak gerçekleştirilemediğini, ancak şimdi, sivil toplumun da destek olduğu büyük eğitim seferberliği içinde olayın iyi bir noktaya gittiğini kaydetti.

Haklarını savunmak ve diğer temel insan haklarından yararlanmalarını sağlamak, yasaklamalara boyun eğmelerini önlemek, ekonomik özgürlüğe kavuşturmak için özellikle kız çocuklarının eğitiminin çok önemli olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Çelikel, bu nedenlerle eğitimi, "bütün hakların anası" olarak gördüğünü kaydetti. ÇYDD'nin 20 yılını tamamladığını, tüzüğünde kızlara fırsat eşitliğinin sağlanması bulunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Çelikel, "Kızlara eğitim vererek, çocuk yaşta çocuk sahibi olan çocuk olmalarının, bu dünyanın yükünü çocuk yaşta üstlenmelerinin önüne geçmiş oluyoruz" dedi.

BM UNDP verilerine göre, Türkiye'nin, ekonomik büyüklük açısından ilk 20 ülke arasında bulunmasına karşın, insani gelişmişlik göstergeleri açısından 76-79'uncu sıralarda olduğuna, 2015'e kadar eğitimde cinsiyet eşitliğini sağlayamayacak ülkeler arasında göründüğüne işaret eden Prof. Dr. Çelikel, toplumsal standartlardan, imkanlardan yararlanmada kadınlar ve kızların her zaman geride kaldığını belirterek, kadın ve kız çocuklarının eğitimine daha fazla önem verilmesi gerektiğini, böylece aslında bütün ailenin eğitimine destek verilmiş olacağını söyledi. Türkiye'de kız çocuklarının okullaşma oranının erkeklere göre düşük, Doğu ve Güneydoğu'daki illerde ise daha da fazla düşük olduğuna dikkati çeken Prof. Dr. Çelikel, şöyle konuştu:

"'Yüreğimizi ortaya koyduk. Emekler boşa gitmiyor. ÇYDD, 95 şubesinde, Türkiye'nin her yerinde, ırk, din, dil ayrımı yapmadan, sadece fakir-zengin ayrımı yaparak, ihtiyaç duyana destek veriyor. Bu yıl 26 bin 220 çocuğa destek veriliyor. Turkcell, 10 bin çocuğa burs verdi. Ayrıca kendi masalarını yenilerken, çıkan 10 bin masayı bize yöneltti. Bunları, YİBO'lara göndereceğiz. Okullara dinlenme salonları, kütüphaneler yapılıyor. Sosyal sorumluluk projeleri demokrasi kültürü içinde gelişiyor.

Eğitimli insanlar ve sosyal sorumluluk bilinci olan şirketler bu projelere önem veriyor. Böylece desteklediğiniz insanlar kazanırken, toplum ve siz de kazanıyorsunuz. Destek alan çocuklarla birlikte destek verenler de mutlu oluyor. Prof. Dr. Türkan Saylan, mücadelesi, organizasyon becerisi ile hayallerindeki projeyi gerçekleştirdi. O olmasaydı, bugün buralarda olmayacaktık. Onu, sevgi, saygı ve onur duyarak analım. Tek bir kadın olarak bu işe kendini adadı ve başardı."

Prof. Dr. Aysel Çelikel, kendisine teşekkür mektubu veren Çiğdem Akyürek adlı kızı, kendi kızı olarak gördüğünü ve hayat boyu destekçisi olacağını açıkladı.

Sayfa Yükleniyor...