İnsan ticaretine karşı savaş açtılar

Amerikalı oyuncu Demi Moore ve eşi aktör Ashton Kutcher, BM'de ''İnsan Ticareti Kurbanları İçin Oluşturulan BM Gönüllü Fonu'' girişimini başlattı.

İnsan ticaretine karşı savaş açtılar

BM'nin Uyuşturucu ve Suçla Mücadele Ofisi (UNODC) tarafından özellikle insan ticaretinin kadın ve çocuk kurbanları için oluşturulan Fon bugün hayata geçirildi.

UNODC'nın Başkanı Yury Fedotov, insan ticaretine karşı kurdukları ''Demi ve Ashton Vakfı-DNA Vakfı'' aracılığıyla güçlü bir mücadele veren Moore ve Kutcher'e teşekkür etti.        

Fedotov, insan ticaretinin dünyada yaşanan en kötü suçlardan biri olduğunu belirterek, insan ticaretinin milyonlarca insanın hayatını kararttığını, insan ticaretinin her ülkede görülebilen bir tehdit olduğunu söyledi.

İnsan ticaretiyle savaşmada çabanın yanısıra ve mali desteğin de son derece gerekli olduğunu belirten Fedotov, UNODC tarafından oluşturulan ''İnsan Ticareti Kurbanları İçin BM Gönüllü Fonu''nun bu amaca hizmet edeceğini, Fon'un insan ticareti kurbanlarının kurtarılıp evlerine döndürülmesine, onlara sığınak sağlanmasına ve topluma yeniden kazandırılmasına odaklanacağını belirtti.     

''İNSAN TİCARETİ MODERN BİR KÖLELİK VE ÖZGÜRLÜĞE KARŞI EN BÜYÜK TEHDİT''
Moore, insan ticaretinin çok büyük bir salgın ve "modern kölelik" olduğunu vurgulayarak, kız çocuklarının ortalama olarak 13 yaşından itibaren insan ticaretinin kurbanları haline gelebildiklerini, ''küçük kız çocuklarının tecavüze uğramasından insan tacirlerinin büyük paralar kazandıklarını'' söyledi.        

Moore, her 100 insan ticareti kurbanınından sadece 1'inin kurtarabildiğini belirterek, bu sayının artması gerektiğini, kurtarılan insanların da rehabilitasyona ihtiyaçları olduğunu söyledi.
Özgürlüğün insan hakkı olduğunu belirten Moore, ''kölelik bu özgürlüğe karşı en büyük tehdit'' diye konuştu.       

''BUGÜN DÜNYADA ESKİYE GÖRE ÇOK DAHA FAZLA KÖLE VAR. BU KONUDA BAŞTA ERKEKLERİN ANLAYIŞLARINI DEĞİŞTİRMELERİ GEREKİYOR''
Kutcher de BM'nin 62 yıl önce BM İnsan Hakları Evrensel Bildirisi'ni imzaladığını hatırlatarak, bu bildiride köleliğin yasaklandığını, ancak bugün dünyada eskiye göre çok daha fazla köle olduğunu söyledi.        

Çocukların ve kadınların seks köleleri haline getirildiklerini ve Evrensel Bildirinin bu anlamda uygulanamadığını söyleyen Kutcher, hiçbir ülkenin bu 'karlı ticaretten' muaf olmadığını, o yüzden herkesin bu konuda duyarlılık göstermesi gerektiğini vurguladı. İnsan ticaretiyle mücadelenin dünyada ihmal edildiğini söyleyen Kutcher, dünyada herkesin özgür olmaya ve sevilmeye hakkı olduğunu belirtti.        

İnsan ticaretinin ülkelerin ulusal güvenliklerini de tehdit ettiğini ifade eden Kutcher, ''İnsan ticaretiyle uğraşanlar gibi uyuşturucu, silah, organize suç ve terörizmle uğraşanlar da aynı yolları kullanıyorlar. Ama burada bir fark var; insan ticaretinde kurbanlar konuşabilirler, onların sesleri var, o yüzden bu insanları suçlu olarak görmek ve cezalandırmak yerine, onların insan ticaretiyle mücadelede son derece değerli olduğunu farketmeliyiz'' dedi.       

Ashton, ''bu kapsamda UNDOC tarafından oluşturulan Fonun insan ticaret kurbanlarına insani, yasal ve mali yardım ve destek vereceğini'' söyledi.      

TV PROGRAMLARINDAN ESİNLENDİLER
Demi Moore, vakıf kurma kararını, televizyonda gördükleri programlardan ve insan ticaretinin kurbanı olan küçük çocukların perişan halini gördükten sonra aldıklardını söyledi.        

Ashton ise, amaçlarının dünyada bu konuda farkındalık yaratmak, özellikle erkeklerin fuhuşa yönelmeleri durdurmak olduğunu belirterek, bu konuda özellikle erkeklerin anlayışlarını değiştirmeleri gerektiğini vurguladı.       

Sayfa Yükleniyor...