İş fikrini hayata geçir, krediyi al

Diyarbakır'da, KOSGEB'in destek programında girişimcilik eğitimi alan kişilere 4 bin lira hibe, 40 bin lira kredi desteği verildi.

İş fikrini hayata geçir, krediyi al

Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayiyi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Diyarbakır Hizmet Merkezi Müdürlüğü arasında yapılan protokol kapsamında 30 kişi, kendi işini kurmak için girişimcilik eğitimi alıyor.        

DTSO Genel Sekreter Yardımcısı Meryem Özdemir Aydın, KOSGEB'in yeni dönem desteklerinin Haziran ayında açıklandığını, bu desteklerin içinde yer alan ''Uygulamalı Girişimcilik Destek Programı'' kapsamında KOSGEB ile protokol imzaladıklarını söyledi.        

KOSGEB'in destek programında girişimcilik eğitimi alan kişilere 4 bin lira hibe, 40 bin lira kredi desteği verdiğini, oda olarak ilk kez bu kapsamda çalışma yaptıklarını belirten Özdemir, Yeni Girişimci Desteği Programı kapsamında 27 bin lira geri ödemesiz ve 70 bin lira geri ödemeli destek kullandırıldığını belirtti.       

Özdemir, bölgedeki girişimleri ve yatırımları desteklemek gerektiğini, bunu desteklerken de önce iş fikirlerini almak gerektiğini, bu nedenle ilk etapta girişimcilik eğitimi için başvuru almak amacıyla ilana çıktıklarını kaydederek, şöyle dedi:       

''İlanda özellikle; 'iş fikriniz nedir, herhangi bir finansmanınız var mı, daha önce benzer bir iş yaptınız mı, bu iş kolundaki deneyimleriniz nelerdir' şeklinde sorular sorduk. Aldığımız başvuru formlarını tek tek değerlendirdik. 189 başvuru içinde 30 başvuru belirledik. Bu eğitimin diğer girişimcilik eğitimlerinden farkı, kişiler hangi işi kurmak istediklerini biliyor. Bu konuda fizibilite hazırlayanlar bile var. Girişimci profili de son derece iyi. Başvurular içerisinde üniversite mezunları, mesleki eğitim sertifikası olanlar ve meslek yüksek okulundan mezun kişiler var. Bir ayda 60 saat eğitim vereceğiz. Ayrıca amacımız sadece girişimcilik eğitimi vermek değil. Eğitim alanlar odada fizibilite hazırlama, iş planlarının hazırlanması, KOSGEB başvurularının hazırlanması gibi tüm danışmanlık hizmetlerini de alacak. Oda bunun için kendi bünyesinde bir ekip oluşturacak. Bu eğitimler tamamlanınca 30 kişiyle tek tek görüşmeler yapılarak her birinin planları hazırlanacak ve KOSGEB'e müracaatları sağlanacak.''
        
''HANGİ İŞ KOLUNDA YATIRIM YAPACAKLARINI BİLMİYORLAR''
Özdemir, iş fikri olanların kredi sürecini çok fazla takip etmediklerini, iş planlarını hazırlayamadıklarını da belirterek, ''Girişimciler, hangi iş kolunda yatırım yapacaklarını bilmiyorlar. Bu konudaki devlet teşviklerini, desteklerini bilmiyorlar. Biz danışmanlık sürecinde bunların hepsini üstleniyoruz'' dedi.        

Bu nedenle söz konusu eğitimden ciddi bir sonuç beklediklerini, ilk etapta eğitim alan 30 kişiden yüzde 50'sinin kendi işini kuracağına inandığını anlatan Özdemir, KOSGEB'in ''Girişimcilik Destek Programı''ndan yararlanmak için firma temsilcilerinin bu eğitimi almış olmaları gerektiğini söyledi.        

Girişimcilerin iş kurma süreçlerini desteklemeyi hedeflediklerini ifade eden Özdemir, ''Serbest mühendislik hizmetleri ve danışmanlık hizmetleri, yazılım, tarım ve hayvanlık, süt işleme tesisi, grafik tasarımı gibi işletme kurma başvuruları var. Girişimcilik eğitimi için yoğun başvuru aldık, almaya da devam ediyoruz. Eğitimlerimiz sürecek'' dedi.

Sayfa Yükleniyor...