İşçi olarak gittiler, şirket kurdular
Türkiye'den işçi olarak gittikleri Sudan'ın başkenti Hartum'da kendi şirketlerini kurdular. İşte Kara Kıta'nın Türk girişimcileri...
Özellikle Türk şirketlerinin yoğunlaştığı 60. Cadde'de PVC ve mutfak üzerine faaliyet gösteren firması bulunan İbrahim Sarıoğlu, 2001 yılında bir Türk şirketi aracılığıyla Sudan'a işçi olarak geldiğini söyledi.
Hartum'a ilk geldiğinde, özellikle burayla ilgili yapılan olumsuz yorumların da etkisiyle sıkıntılar yaşadığını dile getiren Sarıoğlu, yemeklere alışamadığını ve 6 ay boyunca bisküvi ve meşrubatla karnını doyurduğunu anlattı.
Asıl mesleğinin sondajcılık, matkap yapımı ve tamiri olduğunu belirten Sarıoğlu, zamanla buradaki birçok firmada çeşitli işler yaptığını kaydetti.
Konya'lı Sarıoğlu, daha sonra PVC ve mutfak üzerine bir iş yeri kurduğunu, yeni şirketiyle iyi sonuçlar alacağını düşündüğünü ifade etti.
Burada, Sudan'lı Nejva Musa Adem Salih'le evli olan ve Mustafa ve Melek adında 2 çocuğu bulunan Sarıoğlu, evlilik süreciyle ilgili, şu bilgileri verdi:
''Nejva, çalıştığım yerden sıkça geçiyordu. Bir yerlere gelip gittiği zaman görüyordum, daha sonra onunla konuştum. Burada Türk firması tarafından yapılan Afra Alışveriş Merkezine davet ettim. Orada buluştuk, konuştuk.
Daha sonra gidip, ailesinden istedim ve evlendik. Annem ve babam ben küçükken vefat etti. Kardeşlerim de çeşitli yerlere dağıldı. Bu nedenle düğünü burada Sudan gelenekleriyle yaptık. Şimdi çok mutluyum. Eşimle evlenmeden önce anlaştım. Burada işim biter, Türkiye'ye dönmek istersem, o da benimle gelecek.''
İŞÇİ OLARAK GELDİ, KOPAMADI
Mermercilik işiyle uğraşan Serdar Akpınar ise Hatay'dan 2003 yılında bir Türk firmasında çalışmak üzere Hartum'a geldiğini söyledi.
İşlerin kötü gitmesi üzerine Türkiye'ye geri döndüğünü ve zamanla çok defa gidip geldiğini anlatan Akpınar, daha sonra burada iş kurmaya karar verdiğini anlattı.
Mutfaklara, mermerit denilen döküm mermerleri yaptıklarını kaydeden Akpınar, ''Her türlü renk, her türlü ölçüye göre yapıyoruz. İnsanlar da artık mermerit tercih etmeye başladılar. Özellikle Türkiye'den gelip burada iş yapan Türklerle ve Sudan firmalarıyla çalışıyoruz. İşlerimiz gayet iyi'' dedi.
Şirketi 9 ay önce kurduğunu ifade eden Akpınar, ilk ayların sıkıntılı geçtiğini, ancak zamanla işlerin düzeldiğini kaydetti.
Serdar Akpınar, şirketinde 3 Sudanlı, 2 Türk'ün çalıştığını sözlerine ekledi.
MOBİLYA MALZEMESİ TÜRKİYE'DEN
Hartum'da mobilya işiyle uğraşan İlker Köse de, 'Kara Kıta'ya Hatay'dan gelenlerden.
Hatay'da mobilya işi yapan firmalarıyla ortak çalıştıklarını anlatan Köse, malzemelerin Türkiye'den getirildiğini, üretimin ise burada yapıldığını kaydetti.
Atölyede 45 Türk ve 70 Sudan'lı çalıştırdıklarını ifade eden Köse, Sudan'da halkın bir bölümünün çok zengin olduğunu ve bunların da Türk mobilyalarına ilgi gösterdiğini belirtti.
- Etiketler :
- Haberler