Ispanaklı Boşnak böreği tarifi (Boşnak böreğinin tarihi, yapılışı ve malzemeleri)

Kökleri oldukça eskilere dayanan, Balkan mutfağının meşhur lezzetlerinde Boşnak böreği yarışma programı MasterChef'te yarışmacılaran istendi. Sefa Okyay Kılınç MasterChef'e veda etti. Peki Boşnak böreği nasıl yapılır?  Boşnak böreğinin kısa tarihi ve yapılışı.

14.12.2020 - 11:32

Ispanaklı Boşnak böreği tarifi (Boşnak böreğinin tarihi, yapılışı ve malzemeleri)

TV8 ekranlarında yayınlanan MasterChef Türkiye 2020'de sezonun son takım oyunu oynandı. Sefa Okyay Kılınç'ın elendiği yarışmada, yarışmacılardan Balkan mutfağına özgü Boşnak böreği yapılması istendi. Yarışma sonrası izleyenler tarafından merak edilmeye başlanan Boşnak böreğinin kökleri ise oldukça eskilere dayanıyor.

1450'li yıllardan beri Bosna Hersek'te yapıldığı düşünülen Boşnak böreğinin 93 Harbi sonrası Türkiye'nin kuzeybatısına göç eden Boşnaklar tarafından getirildiği düşünülüyor. Bosna Hersek'te  "buregdžinice" adı  ile bilinen Boşnak Böreği Türkiye'de ilk olarak Bursa, Çanakkale ve Sakarya gibi şehirlerde yapılmaya başlanmış.

Genel olarak "pita" ismiyle bilinen Boşak böreğinin peynirlisi "sirnica", ıspanaklı ve peynirlisi "zeljanica" ve patateslisi  "krompiruša" olarak adlandırılıyor. 

MASTERCHEF'TE ELENEN İSİM BELLİ OLDU

Boşnak böreğinin tarifi ise şu şekilde:

BOŞNAK BÖREĞİ TARİFİ İÇİN MALZEMELER

1 + 1\4 su bardağı su
4 su bardağı un (yaklaşık)
1 yemek kaşığı tuz (silme)
150 gr. tereyağı (eritilmiş)
1 çay bardağı sıvı yağ
Ispanaklı  börek harcı (ıspanakla, soğanı hafif kavurarak yaptım. Ocaktan aldıktan sonrada biraz peynir ekledim)

ÜZERİNE SÜRMEK İÇİN

1 yemek kaşığı tereyağı, 1 yemek kaşığı yoğurt

BOŞNAK BÖREĞİ TARİFİ

1.Ilık suya elenmiş un ve tuzu azar azar ilave ederek yumuşak bir hamur hazırlayın ve pürüzsüz olana kadar yoğurup yarım saat kadar dinlendirin.

2.Hamuru 4 veya 5 parçaya bölerek yuvarlayın ve yine yarım saat kadar dinlendirin.

3.Hamuru merdane ile yarım cm kalınlığında açarak (açarken merdaneyi içten dışa doğru kullanın) katı-sıvı yağ karışımı ile her yerini yağlayın.

4.Kenarlardan çekerek (eşit şekilde) hamuru inceltmeye başlayın. Açtıkça yağı çekeceğinden, ara sıra hamuru yağlayın.

5.Hamuru inceltip büyüttükten sonra, kenarlarına börek harcından yayın.

6.Hamuru yine çekerek harcın üzerine kapatıp rulo yapmaya başlayın.

7.Tekrar çekerek ve ara sıra yağlayarak hamuru inceltip ortaya doğru rulo yapmaya devam edin.

8.Artık çekilmeyecek kadar hamur inceldiğinde, ortadan kesik atık büyük simit halkası gibi olan hamuru hafif çekerek uzatıp, yağlanmış yuvarlak fırın tepsisine ortadan başlayarak spiral seklinde yerleştirin.

9.Tüm bezeleri yanı şekilde açtıktan sonra hamurun üstüne tereyağı yoğurt karışımı şurup önceden ısıtılmış 200 dereceli fırında altı üstü kızarana kadar pişirin. 

PRATİK PİDE TARİFİ

Sayfa Yükleniyor...