'İstanbul'da boyasız, sıvasız ev kalmasın'

Muazzez Ersoy'dan Mustafa Ceceli'ye, Petek Dinçöz'den Hüseyin Karadayı'ya kadar pek çok ünlü sanatçı, bu şarkı için aynı klipte buluştu: "Hem sevgi, hem rengi, hem de ahengi; Ah İstanbul sen oldun içimin sesi... Rengin ahengi boya İstanbul..." Neden mi?

'İstanbul'da boyasız, sıvasız ev kalmasın'

Maalesef Türkiye’de ev dekorasyonuna verilen önem, dış cephede es geçiliyor. Evlerin içi boyanıyor ama binanın dışı nedense hep unutuluyor ya da çeşitli nedenlerle ihmal ediliyor. Oysa evin içini gösteren nasıl mobilyalar, aksesuarlar ve duvarların rengi ise yaşadığınız sokağı da gösteren binanızın rengi...

Ama artık bu bakımsızlık mazide kalıyor. Çünkü İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Boya Sanayicileri Derneği ve ilçe belediyeleri bir araya geldi ve rengarenk bir İstanbul için elini taşın altına koydu.

Bundan böyle köprülerin ve binaların dış cepheleri yenilenecek; "Rengin Ahengi" ile İstanbul'da boyanmamış bina kalmayacak. Dış görünümleri yenilenirken görüntü kirliliği yaratan tüm unsurlar, kentsel tasarım ilkeleri doğrultusunda yeniden düzenlenecek.

Bu nasıl mı olacak? İşte Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Faik Bitlis, bir sosyal sorumluluk projesi olan "Rengin Ahengi"ni ntvmsnbc'ye anlattı...

Projenin çıkış noktası neydi?
"Rengin Ahengi" projesinin çıkış noktası olarak, İstanbul'a kültürel ve doğal zenginliğine paralel yeni bir şehir kimliğinin kazandırılmasını söyleyebiliriz.

İstanbul çok özel bir şehir… Dünyanın hiçbir yerinde bir benzeri daha yok. İstanbul'u bu denli özel kılan sadece doğal güzellikleri de değil. Binlerce yıldır farklı medeniyetlerin izleri ile zenginleşmiş, her birinden bir parça taşıyan, büyüleyici bir kentte yaşıyoruz.

"Rengin Ahengi" projesi, İstanbul'un görüntüsünü değiştirecek, tüm dünyada örnek gösterilen bir şehir olma hedefine yakınlaştıracak, İstanbullulara ise yaşadıkları bu güzel kente karşı sorumluluklarını hatırlatacak bir proje.

'İstanbul'da boyasız, sıvasız ev kalmasın' - 1

BOYASIZ BİNALAR ARTIK DAHA ÇOK RAHATSIZ EDECEK
Hangi durum üzerine harekete geçildi?
Evlerimizin içine gösterdiğiniz özeni ne yazık ki binalarımızın dışına göstermiyoruz. İstanbul'un çoğu noktasında bu durumu net olarak görmek mümkün… Yerleşmiş bir boya kültürüne de sahip değiliz. Oysa boyalar binaları koruyup, konfor kazandırırken, renkleri ile yaşadığımız dünyayı güzelleştirir, anlam katar.

Projenin toplum genelinde yaygınlaşması ile artık boyasız binalar hepimizi daha fazla rahatsız etmeye başlayacak.

Çalışmalar nasıl ve ne zaman başladı? Hazırlık etapları hakkında bilgi alabilir miyiz?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve Boya Sanayicileri Derneği (BOSAD) olarak bundan 1 yıl kadar önce çalışmalara başladık. İstanbul'a değer katacak bu projeye BOSAD üyesi boya sanayicilerimiz de destek verdi.

İlk olarak İstanbul çapında bu projeye dahil olacak ilçeler belirlendi ve Belediye Başkanları ile ortak çalışma yapıldı. İlçe belediyelerindeki, dış cepheleri yenilenecek alanlar, sokaklar ve köprüler seçildi. Projenin yürütülmesi için İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İlçe Belediyeleri, BOSAD ve projeye katılan sektör firmalarımızın temsilcilerinin katılımı ile ortak bir proje çalışma grubu oluşturuldu. Projenin görsel, etkinlik ve organizasyon tasarımı, FYM Creative Group tarafından yürütüldü.

6 EKİM'DE TAKSİM MEYDANI'NDA AÇILIŞ VAR
"Rengin Ahengi" projesine İstanbulluların desteğini sağlamak için çeşitli tanıtım aktiviteleri belirlendi. 4 Ekim 2010 tarihine kadar, İstanbul'un önemli merkezlerinde ve projenin kapsadığı alanlarda yaşayanlara projeyi duyurmak için tanıtımlar devam edecek. Bu sırada bina ve köprülerin dış cephelerinin yenilenmesi için BOSAD üyeleri de altyapı çalışmalarına başlayacak. 6 Ekim'de de Taksim Meydanı'nda yapılacak açılış ile Rengin Ahengi Projesi'nde düğmeye basacağız. 

YEDİ İLÇEDE ÇALIŞMALAR BAŞLIYOR
Hangi ilçelerde çalışmalar sürdürülecek? Söz konusu bu ilçeler haricindeki yerler de bu uygulamadan yararlanabilecek mi?
Bahçelievler, Çekmeköy, Esenler, Kâğıthane, Kartal, Ümraniye ve Üsküdar belediyelerinde belirlenen sokaklarda çalışmalar sürdürülecek. Yedi ilçede yapılacak yenileme çalışmalarının İstanbul'a ve Türkiye'ye örnek olmasını hedefliyoruz. Binalarımızın görüntüsündeki değişimin etkisinin hem bina sahiplerine hem şehir geneline olumlu yönde yansıyacağına inanıyoruz.

'İstanbul'da boyasız, sıvasız ev kalmasın' - 2

Hedefimiz; İstanbul'un kendi güzelliğine yakışan binalara sahip olması. Bunun için toplumsal farkındalığı artırmamız gerekiyor. Proje, örnek sokaklar ve binalar yaratarak İstanbul ve Türkiye geneline yaygınlaşmasının öncüsü olacak. Şehirlerin görünümünde, o şehirde yaşayanların büyük sorumluluğu var. Biz bu proje ile İstanbullulara sorumluluklarını hatırlatacağız.

Bu projeden yararlanmak isteyen bina sahiplerinin ne yapması gerekiyor?
Proje kapsamındaki sokaklarda oturan bina sahipleri projeden faydalanacak. Dış görünümleri yenilenirken görüntü kirliliği yaratan tüm unsurlar, kentsel tasarım ilkeleri doğrultusunda yeniden düzenlenecek.

Projemiz asıl olarak; boya kültürünün, estetik değerlerin toplum geneline yaygınlaştırılmasına hizmet ediyor.

Yenilenecek alanlardaki değişimin, Türkiye genelinde fark edilmesi en büyük dileğimiz... Binalarımıza çok büyük yatırımlar yapmadan, biraz özen ve boya ile ne kadar büyük bir değişim yaratabileceğimizi fark ettiğimizde proje gerçek amacına ulaşmış olacak.

BİNA SAHİPLERİNE HERHANGİ BİR MALİYETİ YOK 
Kendileri için bir maliyet söz konusu mu? İsteyen herkes faydalanabilir mi?
Proje kapsamında yenilenecek 180 binanın dış cephe yenileme işlemleri BOSAD üyeleri tarafından yapılıyor. Bina sahiplerine herhangi bir maliyet getirmiyor. Eğer proje kapsamında yenilenecek sokak ve caddelerdeyseniz, projeden direkt olarak yararlanmış oluyorsunuz.

Genel olarak İstanbul çevresine baktığımızda; şu anda kaç bina yeniden renklendirilmeyi bekliyor? Bu uygulama ile kaç tanesinin çehresi değişecek?
İstanbul genelinde yenilenmeyi bekleyen bina sayısı konusunda net bir rakam elimizde bulunmuyor ancak şehir genelinde sorunlu alanların oranının az olmadığını görmek mümkün.

180 BİNA, 8 KÖPRÜ VE TOPLAM 70 BİN METRE KARE ALAN
Proje kapsamında; 7 ilçede belirlenen alanlardaki 180 bina, 8 köprü ve toplam 70 bin metre kare alanda dış cepheler yenilenecek.

'İstanbul'da boyasız, sıvasız ev kalmasın' - 3

Proje kapsamında ilk etapta; Çekmeköy - Şahinbey Caddesi'nde 30, Üsküdar - Selmanipak Caddesi'nde 21, Ümraniye Çiftlik Sokak'da 26, Kağıthane - Bahçe Sokak'da 30, Esenler - Mimar Sinan Mahallesi'nde 16, Kartal - Hamam Sokak'da 49, Bahçelievler Fetih Caddesi'nde 8 binanın dış cephesi yenilenecek.

Proje genelinde toplam 180 binanın 50 bin metrekare cephe alanının düzenlenmesi sağlanacak.

Projede boyaması gerçekleştirilecek 8 köprü ise şunlar:

Sirkeci Yaya Üst Geçidi, Deniz Müzesi Yaya Üst Geçidi, Yenikapı-Aksaray, Beşiktaş Meydan-Üst Geçit, Beyoğlu-Azapkapı, Beyoğlu-Şişhane, Barbaros Bulvarı Zincirlikuyu-Tat Tower Yaya Geçidi ve Beyoğlu-Taksim Ceylan Otel önü ile toplamda 20 bin metrekarelik bir alan...

Dış cephe boya işlemi kaç yılda bir tekrarlanmalı?
Boya, binaları güzelleştirirken aynı zamanda dış etkenlere karşı koruyan ve ciddi anlamda katma değer katan bir ürün. Boya için yaptığımız harcama, boya sonrası yaratılan katma değere kıyasla çok daha az.

Binaların iyi görünmesi, sadece bina sahipleri için değil o çevrede yaşan herkes ve genel anlamda şehir için artı bir değer yaratıyor. Türkiye'de ne yazık ki, estetik değerler bir parça ihmal ediliyor. Evlerimize gösterdiğimiz hassasiyeti binalarımızın dışına göstermiyoruz.

DIŞ CEPHE BEŞ YILDA BİR BOYANMALI
Yurtdışında binaların dış cephelerinin boyanma süresi ortalama 5 yıl. Türkiye'de bu rakam yaklaşık 7 - 8 yıl ve fazlası. Dış cephelerin ortalama 5 yılda bir boyanması gerektiğini söyleyebiliriz. Dış cephe için tasarlanmış, daha dayanıklı, koruma oranı yüksek boyalar pazarda mevcut.

'İstanbul'da boyasız, sıvasız ev kalmasın' - 4

Projeye kimler destek oldu?
İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanı Kadir Topbaş'ın vizyonu ve İstanbul'a verdiği değerin, bu projenin ortaya çıkmasında çok büyük payı var. İstanbul Büyükşehir Başkan Danışması Tülin Ersöz ve ekibi, BOSAD çatısı altında bir araya gelen ve projeye destek veren boya sanayicilerimiz, Bahçelievler, Çekmeköy, Esenler Kâğıthane, Kartal, Ümraniye ve Üsküdar Belediye Başkanları'nın yarattığı sinerji ile "Rengin Ahengi" projesini İstanbul ile buluşturduk.

Bir de özel bir şarkı var... Bu şarkının çıkış noktasını öğrenebilir miyiz? Kimlerin imzasını taşıyor? 
"Renklerin Ahengi"ni en iyi müziğin ahengi yansıtabilir diye düşündük. Şarkının söz ve müziği Kenan Yılmaz'a ait…

"Rengin Ahengi" şarkısını Aslı Güngör, Eflatun, Erhan Güleryüz, Gökçe, Hayko Cepkin, Hüseyin Karadayı, İlker Perhiz, Kenan Yılmaz, Kolpa (Barış), Muazzez Ersoy, Murat Evgin, Mustafa Ceceli, Oktay Bora Ertuğrul, Petek Dinçöz, Reyhan Karaca, Soner Arıca, Sümer Ezgü, The Revolvers, Umut Akyürek ve Yeşim Salkım seslendirdi.

Klip yönetmenliğini ise Genco Demirer yaptı.

İŞTE O ŞARKININ SÖZLERİ
Rengin ahengi ile nefes aldı gönlüm
Bin sultan şehrine gün doğdu benle

Rengin ahengi ile boyandı gönlüm
Bin sultan şehrine gün doğdu benle

Hem sevgi hem rengi hem de ahengi
Ah İstanbul sen oldun içimin sesi

Hem sevgi hem rengi hem de ahengi
Ah İstanbul sen oldun içimin sesi

Rengin ahengi güzel İstanbul aman aman
Nefes aldı şenlendi bu şehir aman

Rengin ahengi boya İstanbul aman aman
Nefes aldı renklendi bu şehir aman

Sayfa Yükleniyor...