İşte Türkiye'nin 'aşk ekonomisi'

Geçen yıl prezervatif satışları yerinde saysa da "aşk ve cinsellik" ekonomisi kriz dinlemeden büyümeye devam etti. İşte çarpıcı sonuçlar...

İşte Türkiye'nin 'aşk ekonomisi'

Aylık iş ve ekonomi dergisi CNBC-e Business, Mart sayısında "aşk ekonomisi"ni ele aldı.

Sinemanın, müziğin, şiirin, edebiyatın, kısaca tüm sanat dallarının göz bebeği olarak nitelenen "aşk ve cinselliğin" günümüzde yüz güldüren sektörlerden biri olduğuna işaret edilen haberde konuya ilişkin pek çok veriye yer veriliyor.

Elif Yağız'ın haberine göre; Türkiye'de 2009 yılında olduğu gibi geçen yıl da yaklaşık 7.2 milyon kutu prezervatif satıldı. Buradan elde edilen tahmini cironun ise 65 milyon TL seviyesinde olduğu hesaplandı. Türkiye'deki prezervatif satışları adet ve ciro bazında 2007 yılında 6.9 milyon adet ve 54 milyon TL, 2008 yılında ise 7.1 milyon adet ve 61.7 milyon TL olarak kaydedildi.

Prezervatif satışı ve buradan elde edilen ciro geçen yıl yerinde saysa da aşk ve cinsellik ekonomisinin büyümeye devam ettiği vurgulanırken, dünyadan ve Türkiye'den ilginç bilgilere yer verildi.

İşte rakamlar ışığında aşk ve cinsellik ekonomisi:

-"Google"da aşk kelimesinin İngilizce karşılığı "love" aratıldığında 1 milyar 170  milyon, "sex" kelimesi aratıldığında ise 747 bin cevap çıkıyor.

-Bankalararası Kart Merkezi'nin 2010 yılına ilişkin kredi kartı kullanım bilgileri rakamlarına göre, "Sevgililer Günü" döneminde 642 milyon TL'lik harcama yapıldı.

-Elif Şafak'ın "Aşk" romanı 500 binden fazla baskı yaptı. Yazar yaklaşık 2 milyon liralık telif geliriyle Türkiye'nin en çok kazanan yazarı oldu.

-Avrupa ve Amerika'da geçen sene satılan aşk romanlarından elde edilen toplam ciro 500 milyon euro.

-Dünyada flört sitelerinin ulaştığı büyüklük yaklaşık dört milyar dolar. Türkiye'de ise pazarın yaklaşık büyüklüğü 20 milyon dolar.

-"Aradığım aşkı bulacak vaktim yok" diye yakınan beyaz yakalılara hizmet veren profesyonel dating ajanslarının Türkiye'deki ilk örneği "Mymacchiato"nun yıllık cirosu 700 bin TL.

-Türkiye'deki yaklaşık 2.5 milyar dolarlık hacme iç giyim sektörünün yaklaşık yüzde 30'unu, cinselliğin öne çıktığı fantezi çamaşırlar oluşturuyor.

-Eşine güvenmeyenlerin hizmet aldığı dedektiflik büroları yaklaşık 20 milyon lira civarında bir pazar büyüklüğüne sahip.

-Psikologlara yapılan başvuruların yüzde 80'i aşk ve evlilik sorunlarından kaynaklanıyor. Bu hastalar, ortalama 6-8 seans psikologa gidiyor, seans başına 150-300 TL arasında ödeme yapıyor.

-Güzellik amacıyla bıçak altına yatanlar, dünyada 70 milyar dolarlık bir ekonomi yaratıyor. Burun, göğüs büyütme ve liposuction ameliyatları plastik cerrahinin ilk üç sırasını oluşturuyor.

-Türkiye'de estetik operasyonlara harcanan para ise yılda 2 milyar dolar civarında.

Sayfa Yükleniyor...