İtalyan mutfağının gözdesi Risotto nasıl yapılır? Risotto yapımında hangi pirinç kullanılır?

İtalyan mutfağının gözde yemeklerinden biri olan Risotto, isteğe göre sebze, et veya tavuk suyu ile pişirilebilen bir yemektir. Adını İtalyanca pirinç anlamına gelen 'Riso' kelimesinden alan Risotto, içerisine çeşitli malzemeler eklenerek farklı lezzetlere dönüştürülebilir. Peki, Risotto nasıl ve hangi pirinçle yapılır? İşte risotto tarifi…

ntv.com.tr 23.09.2020 - 09:34

İtalyan mutfağının gözdesi Risotto nasıl yapılır? Risotto yapımında hangi pirinç kullanılır?

Risotto İtalya'nın pirinç pilavı olarak kabul edilir. İtalyanların pek çok öğünde yer verdiği risotto, çeşitli sebzelerin kullanımıyla lezzetlendirilebilir. 

Risotto yapımında doğru pirinç türü seçmek çok önemlidir.

Pirinç hızlı bir şekilde yumuşayabilmeli aynı zamanda piştikten sonra da diriliğini korumayı başarmalıdır. Başlıca Risotto pirinç çeşitleri düşünülürse Carnaroli ve Arborio pirinçleri uygundur. Kırık olmayan pirinçler ile Risotto yapılması mümkün değildir. 

MALZEMELER

-300 gram Arborio ya da Carnaroli pirinç
-400 gram kestane mantarı
-Toz parmesan peyniri 
-2 diş sarımsak
-1 litre et suyu
-1 yemek kaşığı tereyağ
-1 adet adet kuru soğan
-Tuz
-Maydonoz
-Karabiber

RİSOTTO HAZIRLANIŞI

1. Tavaya tereyağı koyulur, üzerine kıyılmış sarımsaklar eklenir. Biraz kavrulunca doğranmış mantarlar eklenir ve suyunu çekene kadar pişirilip kenara alınır.

2. Ayrı bir tavaya biraz zeytinyağı ve bir parça tereyağı eklenir.

3. Küçük küçük doğranmış kuru soğanlar eklenir ve biraz kavrulur. Biraz tuz serpilir.

4. Üzerine pirinç eklenir ve karıştırmaya devam edilir.

RİSOTTO YAPIMINDA PÜF NOKTALAR

-Yemeğin yapımı sırasında dikkat edilecek en önemli nokta pilavın doğru kıvamda olmasını sağlamaktır.

-Risotto yaparken suyun pirinç ile doğru oranda karışması da önemlidir. Pirincin saldığı nişastanın eklenen su ile biraraya gelmesi sonucunda krema benzeri bir tat elde edilir. Pirinç ile suyun iyice karışması için yedirerek ve yavaşça karıştırmak önemlidir. Ayrıca bu işlemin 20-25 dakika civarında belirli bir süre boyunca yapılması gerekir.

-Pilavın al dente denilen türde hafif sert bir kıvamda olması önemlidir.

-Tarife parmesan peyniri ya da karides gibi deniz ürünleri eklenmesi tercih edilirse tat zenginleşir. Tereyağı kullanımı da pilava lezzet katan unsurlardan biridir.

-Risotto yaparken et ya da tavuk suyu kullanmak önemlidir. Pilavın krema kıvamına gelmesi için bu malzemelerin eklenmesi lazımdır.

-Risotto peyniri olarak İtalyan mutfağında önemli bir yere sahip olan ve sıklıkla kullanılan parmesan tercih edilmelidir. 

Sayfa Yükleniyor...