Japon metrosuna Bursa çinisi

Tüm dünyaya ürettiği çini eserlerle Türkiye'nin gururu olmayı sürdüren İznik Çini Vakfı, Japonya Tokai Metrosu için Japonların kutsal saydığı Kafur ağacının çini işlemelerini üretti.

Japon metrosuna Bursa çinisi

345 adet çiniden oluşan eser, önümüzdeki günlerde Tokai Metrosu'nun duvarlarını süsleyecek.

Çini Vakfı, İstanbul Metrosu için de yaklaşık 600 çiniden oluşan ve Kadıköy bölgesinde duvarları süsleyecek Osmanlı Su Yolları'nı tasvir eden eser üretti. Bu çinilerin montajına da başlandı.

İlk üretilişi milattan önce 3 bin yılına dayanan ama İslam tarihiyle Milattan sonra 9. yüzyılda tanışan çininin merkezi İznik, özellikle 15 ve 17. yüzyıllarda çininin başkenti olarak biliniyordu.

CALVIN KLEIN DA İSTEMİŞTİ
Çini Vakfı Üretim Müdürü Yasemin Koç, bir süredir İznik'teki atölyelerinde yapımını sürdürdükleri çinilerle Japonya'nın ünlü kentlerinden Tokai'de metro süslemesine yakında başlanacağını, metroyu süsleyecek olan eserin Japonlar için kutsal sayılan Kafur ağacının bir kopyası olduğunu söyledi.

İznik Çini vakfı, daha önce de Dubai Şeyhi El Maktum'un hamamı için 5 bin, İngiltere'deki İslam Merkezi için 7 bin çini üretmişti. Ünlü modacı Calvin Klein da ABD'deki evi için İznik'te çini yaptırmıştı.

Japon metrosuna Bursa çinisi - 1



KAFUR AĞAÇLARININ ÖMRÜ 2 BİN YIL
Vatanı Japonya ve Güney Çin ile bazı Uzakdoğu ülkelerinde olan Kafur ağacı, doğada tabi ormanlar oluşturan ve boyu 30 metreyi bulabilen, 2 bin yıla yakın da ömrü olan defnegiller türünden bir ağaç olarak biliniyor.

Yapraklarındaki kimyasal bir madde olan kafurdan adını alan ağaçtan elde edilen kafur maddesi kalp ve solunum antiseptiği olarak, çoğunlukla yağlı enjeksiyonları halinde kullanılıyor. Türkiye de yılda 10-15 ton kadar kafur ithal ediliyor.

Sayfa Yükleniyor...