Kadınlar 8 Mart'a yine sorunlarla girdi

Türk kadınları, bir 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe daha, henüz çözüm bulunamamış sorunlarla giriyor.

BM verilerine göre, Türkiye'nin, kadına yönelik şiddetin engellenmesi, yeterli iş fırsatı sunulması ve temel eğitim hizmetlerine ulaşımı alanında, hala atması gereken adımlar var. Kadının siyasete katılım oranı da hedeflenenin çok altında..

Türkiye bir kadınlar gününe daha kadına yönelik şiddet, cinsiyet ayrımcılığı, zorla evlilik ve namus cinayetleri gibi sorunlarla giriyor.

BM Cinsiyet Eşitliği Grubu Eşbaşkanı Mauruzio Busatti "Türkiye'de mesela kız çocuklarının ilköğretime katılımı konusunda önemli ilerleme var, son beş yılda oranlar yüzde 50'den yüzde 80'e yükseldi. Ama önümüzde hala uzun bir yol da var. Özellikle kadınlara iş imkanları sağlama, kadınlara yönelik şiddeti durdurma ve kadınların toplumsal yaşama katılımı konusunda hala yapılması gerekenler var." diyor.

Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği ve Dünya Bankası verilerine göre; Türkiye'de kadınların yüzde 39'u fiziksel şiddet, yüzde 15'i cinsel şiddet, yüzde 42'si hem fiziksel hem de cinsel şiddet, yüzde 44'ü ise hem fiziksel hem de manevi şiddete maruz kalıyor.

Okuma yazma oranı son 10 yılda yüzde 76,9'dan yüzde 80,4'e ulaştı. Ancak okuryazar olmayanların yüzde 75'ini kadınlar oluşturuyor. Beş kadından biri okuma yazma bilmiyor.

Yerel seçimlere geri sayımın sürdüğü Türkiye'de kadınların siyasete katılımı da hedeflenenin çok altında. Maurizio Busatti "Maalesef siyasete katılımda da karşımıza karmaşık bir tablo çıkıyor. Türkiyenin hedefi 2015'e kadar kadınların meclisteki temsil oranının yüzde 17'e çıkarmak. Bu oran şu anda 9,1 oranında. Ama yerel düzeyde siyaset sözkonusu olduğunda tablo daha karanlık. Belediye başkanlarının sadece yüzde 0,6'sı kadın." dedi.

Sayfa Yükleniyor...