'Kafa ve beyin olarak bitmişim'

Bir televizyon programına konuk olan "Kavak Yelleri"nin "Efe"si Dağhan Külegeç, diziden ayrılma sebebini açıkladı.

'Kafa ve beyin olarak bitmişim'

Üç hafta önce sağlık sorunları nedeniyle diziden ayrılan Dağhan Külegeç, veda öncesi çekilen son sahnesinde zorlandığını anlattı.   

Hastane sahnesinin çekildiği dönemde gerçekten hasta olduğunu ve zor bir dönem geçirdiğini anlatan oyuncu "O sahnede gerçekten için için ağladım, annem babam izleyemedi. Efe ve Dağhan bir anda iç içe girdi ve kendimi tutamadım" dedi.

Külegeç, diziden ayrılmasına neden olan hastalığına da değindi. "Burnout" yani "tükenmişlik sendromu"na yakalanan oyuncu, "Kafa ve beyin olarak bitmişim. Bir fille savaşıyorsunuz ve o fil sizi hep eziyor. Kafam sürekli bir mücadele halinde, bir odayı temizlemek istiyorsanız ne kadar pis olduğunun farkına varmanız lazım, yani bütün köşe dip ortaya çıkarmanız lazım ki ondan sonra bir temizlik yapabilesiniz" diye konuştu.

Külegeç, tedavi sürecini ise şöyle anlattı:

"Psikologa gitmedim de büyücüye gittim. Alternatif tıp uzmanının bana çok faydası dokundu. Klasik anlamda baktığınız zaman bildiğiniz büyücü. Kuantum terapisi yaptı bana ve çok iyi geldi. 2,5 aydır yeni doğmuş gibiyim."    

BURNOUT TÜKENMİŞLİK SENDROMU
Son günlerde yeni iş ortamları, yönetimler, yapılan işlerin nitelikleri ve bağımsız çalışabilme durumları, çalışanlarda, özellikle sağlık çalışanları arasında çok yaygındır.

www.psikolojikdanisma.net internet adresinde yer alan bilgiye göre; burnout; kişinin kendisine büyük hedefler koyup daha sonra istediklerini elde edemeyip hayal kırıklığına uğrayarak, yorulduğunu ve enerjisinin tükendiğini hissetmesi olarak açıklanabilir. Tükenmişlik sendromu duygusal, fiziksel, zihinsel bulgu ve belirtiler içermektedir.

DUYGUSAL TÜKENMİŞLİK BELİRTİLERİ
Depresif duygulanım, desteksiz, güvensiz hissetme, ümitsizlik, evde gerilim ve tartışma artışı, kızgınlık, sabırsızlık, huzursuzluk gibi negatif duygularda artış, nezaket, saygı ve arkadaşlık gibi pozitif duygularda azalma olarak görülebilir.

FİZİKSEL TÜKENMİŞLİK BELİRTİLERİ
Güçsüzlük, kronik yorgunluk, enerji kaybı, yıpranma, hastalıklara karşı daha hassas olma, sık baş ağrıları, bulantı kas krampları, bel ağrısı, uyku bozuklukları gibi değişik sorun ve yakınmaları içerir.
Zihinsel tükenmişlik duyguları ise doyumsuzluk, kendine işine ve genel olarak yaşama karşı negatif tutumlar içerebilir. bunların sonucunda ise işi bırakma, savsaklama gibi davranışlar görülebilir.

Ayrıca tükenmişlik sendromunun oluşmasında etkili olduğu düşünülen 3 durum dikkati çekmektedir.

Rol Çatışmaları:
Birbiriyle çakışan sorumluluklar taşıyan insan, öncelikler koyarak sorumluluklarını sıralamak yerine, herşeyi aynı düzeyde iyi yapmaya çalışabilir. Bu durumda yorgun düşer ve sonuç tükenmişilk sendromu olur.

Rol Belirsizliği:
Çalışan kendisinde iyi bir kariyer portresi çizmesinin beklendiğini bilir ama kendisine rehberlik ya da model alacağı biri olmadığından bunu nasıl başaracağından emin olamaz. Ve bunun sonucunda da faydalı olacak hiçbirşeyi başaramadığı kanısına kapılabilir.

Aşırı yüklenme:
Hiç kimseye hayır diyemeyerek altından kalkabileceğinden çok daha fazla sorumluluk yüklenen kişi sonuç olarak tükenme noktasına dayanabilir.

Tüm bunların dışında çalışma ortamıyla ilgili bazı problemlerde strese ve kişinin kendisini yaptığı işte mutsuz hissetmesine neden olabilir.

BU PROBLEMLERDEN EN ÖNEMLİLERİ: 
- Aşırı iş yükü ve dinlenme zamanının az olması,
- Yöneticilerin yetersizliği, denetim yetersizliği veya her ikisi,
- Yetersiz uzman eğitimi ve yönlendirme,
- Yaptığı işi kontrol etme veya etkileme duygusundan yoksun olma,
- Çalışanlar arasında destek ve sosyal iişkilerin olmaması,
- Aşırı zor ve yoğun iş ortamı, olarak sıralanabilir.

Bornout ile başetmek başlangıçta kişinin kendi çabalarıyla mümkün olabilmektedir. Ancak ilerlemiş ve daha ciddi durumlarda problemi çözümleyebilmek için bir takım yöntemler uygulanmaktadır.

Problemi kendi kendine çözmek isteyen kişinin kendisine bir takım sorular sorması gerektiği kabul edilmektedir.

- Yorgunluk hissiniz ne zaman başladı?
- Bu yorgunluk hissi ne zaman hayatınızda önemli bir yer tutmaya başladı?
- İş arkadaşlarınızla olan ilişkilerinizde hangi noktadan sonra kişisel hoşgörünüzü kaybettiniz?
- Bulunduğunuz projelerde sorumluluğunuzun ne olduğunu tam olarak biliyor musunuz?

Bu sorulara verilecek cevaplar kişinin kendisini daha iyi hissetmesine, değerlerini ve önceliklerini yeniden yapılandırmasına yardımcı olacaktır.

İkinci adım ise, kişinin hayatında bazı değişiklikler yapmasıdır. Kişinin işine karşı cazibesi azaldığında işi veya en azından sorumlulukları değiştirmek yararlı olacaktır. Belkide bu zamanda işe bir süre ara vermek en iyisi olacaktır.

Tükenmişlik sendromu ile başedebilmek için, bu tarz kişisel önlemler dışında daha ciddi yöntemler de bulunmaktadır. Bu yöntemlerin uygulama alanları bireysel olarak çalışanlar, çalışma grupları ve işverenler olmak üzere üçe ayrılmaktadır.

Bu sendrom ile başedebilmek adına strateji belirleme, planlama ve uygulama daha çok işveren ya da çalışma koşullarını belirleyenlerin kararlarına bağlıdır.


Sayfa Yükleniyor...