Kendi elektriğini üretecek

Yenilenebilir enerji kaynaklarından yatırım maliyeti en az, verimliliği diğer enerji kaynaklarına göre daha fazla olan rüzgar türbini kurmak için çalışmalara başlayan Adnan Menderes Üniversitesi, kendi elektriğini üretmeyi hedefliyor.

İlk etapta sadece bir rüzgar türbini kuracak üniversite, bu türbinle ADÜ Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesinin ihtiyaç duyduğu elektriğin yarısından fazlasını üretmeyi planlıyor.

Üniversite projeyi tamamladığında hem Aydınlı iş adamlarına hem de diğer üniversitelere örnek teşkil edecek bir bilimsel projeyi de hayata geçirmiş olacak.

Proje sorumlusu, Söke Meslek Yüksekokulu Mekatronik Bölümü öğretim görevlisi Kıvanç Başaran, ilk türbinle 500 kilovat elektrik üreterek Türkiye'de bu miktarda elektrik üreten ilk üniversite olma başarısına imza atacaklarını belirtti.

ADÜ'nün çalışmayı bilimsel projeye dönüştürerek bu alanda yatırım yapmak isteyenlerin de önünü açacağını ifade eden Başaran, şöyle konuştu:

''Üniversite olarak merkez kampüs alanında açılacak Tıp Fakültesi Hastanesinin büyük bir enerji ihtiyacı olacağından hareketle bu konuya eğildik. Rektörümüz Prof. Dr. Şükrü Boylu'nun bu ihtiyacı örnek bir projeye imza atarak karşılamak isteğinden hareketle araştırmalarımıza başladık. Bu çalışmalar sonucunda gördük ki gerek maliyet gerekse verimlilik açısından en iyi yenilenebilir enerji kaynağı rüzgar enerjisi.''

Türkiye'de bu alanda ilk bilimsel araştırma projesini de hayata geçireceklerini kaydeden Başaran, Aydın halkına da sahip olduğu enerji kaynağının varlığını bilimsel olarak anlatmış olacaklarını da bildirdi.

İlk etapta sadece 500 kilovat elektrik üretmeyi hedeflediklerini söyleyen Başaran, şunları kaydetti:

''Fizibilite çalışması kapsamında mevcut yerleşkede yıllık elde edilecek elektrik enerjisi değeri yaklaşık olarak 800 kilovattır. Bu projenin rektörlük bütçesine yıllık katkısı yaklaşık 200 bin TL'dir. Projenin içerisinde ölçüm sistemi de kurularak verilerin yüzde 90'ların üzerinde bir doğrulukta tespiti sağlanacaktır. Proje tamamlandığında, rüzgardan elde edilen enerji değerleri, karbon azaltım değerleri, rüzgar verileri ve kurulan sistemin tüketimi karşılama oranları web ortamında izlenebilecektir.''

Sayfa Yükleniyor...