Malatya'dan Adıyaman'a 'Nemrut' mektubu

Malatya Valisi Ulvi Saran, Adıyaman Valisi Ramazan Sodan'a Nemrut dağını Adıyaman ve Malatya arasında kalmaktan ve bu nedenle çıkmaz sokak durumuna düşmekten kurtarmak istediklerine ilişkin mektup yazdı.

Malatya'dan Adıyaman'a 'Nemrut' mektubu

Saran, Malatya için bir Turizm Master Planı hazırladıklarını söyledi.        

Turizm Master Planı'nda Malatya'nın turizm potansiyelini, turizmdeki avantajları ve dezavantajlarını işleyeceklerini anlatan Saran, turizm hareketine konu olacak yerlerin ve tesislerin de planda yer alacağını belirtti.       

Gelecekte turizmde nasıl hareket edileceği, tesislerin durumunu içeren planda Nemrut Milli Parkı'nın da işleneceğine değinen Saran, ''Önümüzdeki günlerde Malatya'da bir turizm sempozyumu da yapılacak. Burada Malatya'nın turizm potansiyeli değerlendirilecek'' dedi.        

Saran, turizmin gelişmesi için çevreye kapalı anlayışın ortadan kalkması gerektiğine işaret ederek, şöyle konuştu:        

''Nemrut Dağı konusunda Malatya ve Adıyaman arasındaki mücadeleyi doğru bulmuyoruz. Nemrut'a Malatya'dan gidenler yine aynı yoldan gere dönüyor, Adıyaman'dan gidenler de geldikleri taraftan geri dönüyor, bu durum Nemrut'u bir çıkmaz sokak durumuna düşürüyor. Nemrut'ta bir paylaşım ve erişim imkanının sağlanması Adıyaman ve Malatya bölgesinde turizm çevresinin genişlemesini sağlar. Nemrut'a iki taraftan erişilebilirlik arttırıldığı ve kopukluk giderildiği taktirde turizm canlanacaktır.''        

Turizmin havza mantığı içinde ele alınması gerektiğini aktaran Saran, ''Turizmde bir güzergahın bir başka güzergaha bağlanmasını esas alan bir mantık lazım. Yoksa turizm insanların bir noktaya gidip dönmesi şeklinde olmuyor. Adıyaman'dan Nemrut'a gelen bir turistin oradan da bağlı yoldan Malatya'ya gelmesi, buradaki başka tarihi ve turistik yerleri görmesi lazım'' dedi.
        
''ÇEKİŞME KİMSEYE YARAR GETİRMEZ''
Adıyaman ve Malatya arasındaki Nemrut dağı çekişmesinin kimseye yarar getirmediğini ifade eden Saran, şunları belirtti:        

''Bu çatışmayı bitirme çabası içindeyiz. Bununla ilgili Adıyaman Valisi'ne bir mektup yazdık. Dedik ki bu yolları (Malatya'dan Nemrut dağına giden ve Adıyaman'dan Nemrut dağına giden iki yolu) birleştirelim. Oradan Nemrut'a gelenler bu tarafa, buradan gelenler o tarafa geçsin. Orayı bir çıkmaz sokak olmaktan kurtaralım.''
        
SU TAKASI DA YAPILACAK
Adıyaman'ın Kahta ilçesinin içme suyu ihtiyacı olduğuna dikkati çeken Saran, ''İki şehir arasında dostluk bağları kurmak için bir su takası düşünüyoruz. Bizim taraftan çıkan bir su var, Karasu. Bu suyu Kahta'nın içme suyu olarak kullanma talebi var. Buna karşılık Adıyaman'da Aksu var. Bu kaynağın da bizim tarafa verilmesini görüşüyoruz. Valilik olarak biz Adıyaman Valiliğine 'suları takas edersek yolları da birleştirelim' dedik. Hem sularımız faydalı olsun, hem yollarımızı birleştirelim'' diye konuştu.        

Malatya Adıyaman yol ayrımından Sincik ilçesine doğru devam eden bir kara yolu olduğunu anlatan Saran, ''Biz yolun Adıyaman yol ayrımına kadarki bize düşen bölümünü yaptık. Onlar Sincik'e giden yolu yapmadılar. Yapsalardı, yol yarım saat kısalacaktı'' dedi.
       
NEMRUT DAĞI
Güneydoğu Torosların ortasında yer alan Nemrut dağı, Kommagene Krallığı'nın bir antik kentini barındıran milli park ve ören yeri durumunda. Nemrut dağına Pütürge ilçesi üzerinde 94 kilometrelik kara yolunu da aştıktan sonra varılıyor. Nemrut dağı, heykellerin yanı sıra özellikle temmuz ve ağustos aylarında güneşin doğuşunun ve batışının izlendiği bir mekan olarak da biliniyor.

Sayfa Yükleniyor...