NTV

Obama'ya sunulan nevzine bir Kayseri tatlısı

Yaşam

ABD Başkanı Barack Obama'ya Çankaya Köşkü'ndeki yemekte sunulan nevzine tatlısı, Kayseri'nin en meşhur tatlısı olarak biliniyor.

Kayseri folkloru ile ilgili yayımlanmış 5 kitabı bulunan Recep Çalkaner, nevzinenin Kayseri'ye özgü yöresel bir tatlı olduğunu, yüzyıllardan beri bölgede yapıldığını anlattı.

Nevzine tatlısının, un, ceviz ve yağ kullanılarak hazırlandığını, şekerli veya pekmezli olarak 2 ayrı çeşidinin bulunduğunu ifade eden Çalkaner, şu bilgileri verdi:
''Kayseri'de nevzine yapmak yerine (nevzine basmak) deyimi kullanılır. Un, tereyağı veya zeytinyağı ile ceviz içi hamur haline getirilip bir tepsiye basılır. Fırında nar gibi kızaran nevzineye isteğe göre pekmez veya şeker şerbeti dökülür. Kayseri'de dini bayramlarda mutlaka nevzine tatlısı hazırlanır ve konuklara ikram edilir.''

Nevzine tatlısının sık sık yapılmadığını da belirten Çalkaner, ''Nevzine önemli misafirlere ikram edilir. Oğlan doğuran gelinlere kaynanasının nevzine ikram etmesi de eski bir Kayseri geleneğidir. Nevzine, eskiden evlerde fırın bulunmadığı için mahalle fırınlarında pişirilirdi. Şimdi herkes kendi evinde nevzine yapabiliyor'' dedi.

Recep Çalkaner'in, Kayseri Yemekleri adlı şiirinde nevzine ile ilgili dörtlüğü şöyle:
Değiştimi bilmem kuşkuşun adı
Damağımda kaldı topalak tadı
Piro mantısının silimez yadı
Nevzine basmaya kıyamadım ben
.

Kayseri'de bazı pastanelerde ve yöresel yemek üreten iş yerlerinde cevizli ve fıstıklı nevzine satışı yapılıyor.

NEVZİNE
6 kişilik
Hazırlama süresi: 25 dk
pişme süresi: 30 dk

Malzemeler:
1 paket (250 gr) margarin
1.5 su bardağı ince çekilmiş ceviz içi
3 çorba kaşığı tahin
3 çorba kaşığı yoğurt
5 su bardağı (625 gr) un
1 paket kabartma tozu
2 su bardağı tozşeker
3 su bardağı su
Yarım limonun suyu

Hazırlanışı:
* Margarini eritip hamur kabına alın. Ceviz, tahin ve yoğurdu ilave edip karıştırın. Un ve kabartma tozunu ekleyip sert kıvamlı bir hamur elde edinceye kadar yoğurun. Yuvarlak bir kalıbı yağlayıp hamuru elinizle bastırarak yayın. Baklava dilimi şeklinde kesin. Önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında üzeri kızarıncaya kadar pişirin.

* Tozşekerle suyu kaynatıp şerbeti hazırlayın. Limon suyunu ekleyip ocaktan alın. Tatlıyı fırından çıkarıp üzerine ılık şerbeti gezdirerek dökün. Şerbetini çekinceye kadar bekletin. Dilimleyip soğuk olarak servis yapın.

KAYNAK: Lezzet.com.tr