Pavlova nedir? (Pavlova tatlısı nasıl yapılır?)

Masterchef 2020 yarışmacılarına Somer Şef tarafından anlatılan pavlova tatlısı izleyiceler tarafından büyük merak konusu oldu. İsmini ünlü Rus balerin Anna Matveyevna Pavlova'dan alan tatlı nasıl yapılır? İşte, pavlova tatlısı tarifi...

Pavlova nedir? (Pavlova tatlısı nasıl yapılır?)

Yeni Zelanda ve Avustralya'da popüler bir tatlı olan pavlova, nispeten soğuk bir fırında yavaşça pişirilen yumurta beyazlarından yapılıyor. Yumurta akı, üst kısmında gevrek bir doku bırakırken iç kısmında oluşturduğu yumuşak dokusu ile bezeye benziyor.

Pavlova, çoğunlukla taze çırpılmış krema ve taze meyve yığınları olmak üzere çeşitli soslarla süsleniyor. Hafif bir tatlı olan pavlova sıcak havaların favorisi.

PAVLOVA TATLISININ HİKAYESİ

Anna Matveyevna Pavlova, 1926 yılında Yeni Zelanda ve Avustralya turnesine çıkıyor. Bu turne Yeni Zelanda'da yılın olayı olarak sayılıyor. Rivayete göre, Pavlova’nın şerefine kaldığı otelin şefi bir tatlı hazırlamak istiyor ve bunun üzerine “Dansetmiyor, adeta uçuyor… ” diyerek balerinin bembeyaz tütüsünden etkilerek bir balerin kadar hafif, kırılgan, narin bir tatlı yapmaya karar veriyor.

Tatlının tabanı balerinin tütüsünü krem şanti katmanı ise tütünün üzerindeki ince kumaşı temsil ediyor. Pavlova süslemesinde kullanılan kiviler ise Anna’nın giydiği tütünün üzerindeki yeşil gül yapraklarını temsil ediyor.  Tatlı o kadar çok beğeniliyor ki, hem Yeni Zelanda’da hem Avustralya’da özellikle Paskalya gibi önemli zamanlarda kurulan kutlama sofralarında yerini alıyor.

PAVLOVA TATLISI TARİFİ

MALZEMELER

Tabanı için:

  • 4 yumurta akı
  • 225 gr çok ince toz şeker
  • 1 yemek kaşığı mısır nişastası
  • 1 yemek kaşığı üzüm sirkesi
Krem şanti için:
  • 200 gr krema
  • 20 gr pudra şekeri

Süsleme için:
  • Çilek, frambuaz, kivi, passion fruit vs.
  • 1 yemek kaşığı pudra şekeri

PAVLOVA TATLISI YAPILIŞI

1. Fırın 180°C’ye ayarlanır.

2. Yumurta akları geniş bir kaba alınır ve mikserle çırpmaya başlanır.

3. Yumurta akları hafifçe köpürmeye başladığında azar azar pudra şekerini ilave edilir. Bir miktar şekeri eklenir, köpürtülür, sonra yine bir miktar şekeri eklenir, köpürtülür. İşlemi bütün şeker bitene kadar tekrar edilir.

4. Yumurta akları kaşığa alındığında düşmeyecek kıvama geldiğinde mısır nişastası ve sirke ilave edilir ve sadece yumurta aklarına karışsın diye kısacık çırpılır.

5. Pişirme kağıdı serilen fırın tepsisine karışım dökülür ve 18-20 cm çapında bir daire meydana getirene kadar spatula ile yayılır. Karışımın yüksekliği 2-2 buçuk parmak kadar olmalıdır.

6. Fırına konulduğunda ısı 120°C’ye indirilir ve 1 buçuk saat pişirilir.

7. Piştikten sonra fırın kapağı birazcık aralık bırakarak soğumaya bırakılır.

8. Pişirilen ‘beze’ (merengue) benzeri taban, bütün bir gün ya da gece fırında bırakılabilir. Eğer hemen kullanılmayacaksa soğuduktan sonra hava ve nem geçirmeyen bir kapta bir kaç gün saklanabilir.

9. Bir ölçü krema için 1/10 ölçü pudra şekeridir. Krema biraz köpürtülür, pudra şekeri eklenerek, kaşığa alındığında düşmeyecek kıvama gelinceye kadar mikser ile çırpılır.

10. ‘Beze’ taban iyice soğuduktan sonra, üzeri (kenarlarda 1 - 1 buçuk parmak boşluk kalacak şekilde) krem şanti ile (1-1.5 parmak yüksekliğinde) kaplanır.

11. Meyvelerle süslenir, pudra şekeri serpildikten sonra ikram edilir.

Sayfa Yükleniyor...