Rakı festivali için Samatya'ya!

‘Deniz, kum, güneş turizmi yerine kültür turizmi’ hedefiyle çıkılan yolda, ilk olarak Samatya’ya el atıldı. 11 Aralıkta ‘Dünya Rakı Günü’nün uyarlanacağı semti yeni projeler de bekliyor.

Rakı festivali için Samatya'ya!

Turizm Araştırmaları Derneği (TURAD), tarihi Samatya semtinin bir kültür turizmi destinasyonu haline getirilmesi için çalışma başlattı.

‘Neden Samatya?’ sorusuna, “Büyük ölçüde korumayı başardığı tarihi dokusu nedeniyle” cevabını veren Dernek Başkanı Bahattin Yücel, yapılanları ve yapılacakları anlattı:

'Dünya Rakı Günü' kutlamaları Samatya'ya uyarlandı, Samatya'yı anlatan kitap hazırladı, işletmelere yönelik eğitimler verildi; iki haftada bir sohbetler düzenlenecek, bölgede yürüyüş turları gerçekleştirilecek...

Yazar Ahmet Ümit de, çalışmayla ilgili bilgi verilen buluşmaya katıldı.

Ümit, ‘İstanbul Hatırası’ kitabını yazdıktan sonra okurlarından ‘İstanbul nasıl kurtulur?’ şeklindeki soruların sıklıkla geldiğini dile getirerek, ''İstanbul'u işte böyle küçük küçük adımlarla kurtaracağız'' dedi.

Ümit, ''(İstanbul'un taşı toprağı altın) derler. Yanlış. Zaten tam da bu anlayış kente zarar veriyor. İstanbul'un taşı toprağı kültürdür. Samatya benim için özellikle önemli bir bölge. Burayı çok seviyorum. Sokaklarına girdiğinizde eski dokusunu koruyabilen şanslı semtlerimizden biri olduğunu görüyorsunuz. Bizler, 'derya içre olup, deryayı bilmeyen balıklar' gibi bu şehirdeki tarihi zenginliğin farkında olmadan yaşıyoruz'' diye konuştu.




Çalışmaya ilişkin bilgi veren TURAD Başkanı Bahattin Yücel, Dünya Turizm Örgütünün ‘2020 Avrupa Vizyonu’ konulu çalışmasında, Türkiye'nin 2020 yılında Fransa, İspanya ve İtalya'dan sonra 4. Ülke haline geleceği ve turizmden elde edeceği gelirin 40 milyar dolara yükseleceğinin öngörüldüğünü, aynı araştırmaya göre yeni destinasyonlara ve hizmet kalitesi artışına ihtiyaç bulunduğuna işaret edildiğini anlattı.

''Türkiye'nin bu konumunun korunabilmesi ve daha iyi derecelere yükseltilebilmesi için artık deniz, kum, güneş turizmi yerine kültür turizmiyle tanıtılması gerektiğini düşünüyoruz'' diyen Yücel, bu düşünce doğrultusunda yerli ve yabancı turistler için yeni destinasyonların yaratılması ve varolanların iyileştirilmesi için çalışma başlattıklarını, bunun yalnız turizm için değil kültürel mirasın devamlılığı konusunda da olumlu sonuçları olacağına inandıklarını aktardı.

Buna ilk örnek olarak İstanbul'un görkemli tarihinde izler barındıran, eski ünlü bir balıkçı köyü olan Samatya'nın özgün değerlerinin canlandırılması amacıyla Nisan ayında bir çalışma başlattıklarını bildiren Yücel, ''Samatya'yı seçtik, çünkü büyük ölçüde korumayı başardığı tarihi dokusu nedeniyle İstanbul'un görkemli tarihinden derin izler taşıyan, tarihi İstanbul'un görkemli tarihinden çok daha eskilere dayanan Samatya'nın farklı kültürleri barındıran kültür iklimini yeniden canlandırmak istedik.

Bizanslıların, deniz dalgaları çok kum taşıyor diye 'Psomatia' adını verdikleri bu güzel semt, tarih boyunca farklı kültürlere ev sahipliği yapmış. Bizse bugün hem ülkemizin farklı bölgelerinden hem de dünyanın farklı coğrafyalarından gelecek misafirleri bu kültür mozaiğinde ağırlamayı istiyoruz'' diye konuştu.

Yücel, çalışma kapsamında önce Samatya esnafıyla Samatya'nın, İstanbul'un çekim merkezi haline gelmesi için yapılabilecekleri konuştuklarını, Samatya'nın tarihi ve kültürel değerlerine yer veren ve alanlarını anlatan bir kitap hazırladıklarını, hizmet iyileştirme amaçlı olarak da işletme yöneticilerine yönelik işletme eğitimleri, garson, komi ve aşçılara da iş alanlarına yönelik eğitimler verildiğini kaydetti.

''DÜNYA RAKI GÜNÜ'' SAMATYA'DA KUTLANACAK
Samatya'ya ilişkin çalışmaların sürdürülmesi için oluşturulan danışma kurulunun da ‘ortak akıl toplantıları’ düzenlediğini belirten Yücel, ''Bunlara ek olarak 'Dünya Rakı Günü' kutlamalarını bu yıl 11 Aralıkta Samatya'ya uyarlayarak meyhaneler ve Samatya Meydanı'nı kapsayacak bir rakı festivali düzenledik'' dedi.

Yücel, bundan sonraki süreçte Samatya Meydanı'nın yenilenmesini veSamatya'nın tanıtımı için iki haftada bir sohbetler düzenlenmesini, bölgede yürüyüş turları gerçekleştirilmesini hedeflediklerini de anlattı.

Çalışmaya yönelik belediyeden kısıtlı bütçesi olması nedeniyle destek talep etmediklerini, sponsorlar yardımıyla etkinlikleri gerçekleştirmeyi planladıklarını belirten Yücel, önümüzdeki günlerde seyahat acenteleri temsilcileriyle de bir araya gelerek Samatya'yı tanıtacaklarını ve turla değil bireysel gelen turistleri bu semti ziyarete yönlendirmeleri için destek isteyeceklerini kaydetti.

Bu ilk defa yapılan bir çalışma olduğu için bölgeye ne oranda turist çekebileceklerini bilmediklerini ifade eden Yücel, başka yerlerde de kültür turizminin başlatılması için benzer çalışmalar yapıp yapmayacaklarına ilişkin bir soruya, Şanlıurfa Belediyesinin talebi üzerine belediyeyle görüşmeleri olduğunu anlattı.

Sayfa Yükleniyor...