Ramazan mutfağından seçmeler...

İftariyelik Pastırma , Karidesli Mantar Dolması, Mercimek Çorbası, Sebzeli Pirinç Pilavı, Hünkar Beğendi, Güllaç...

Ramazan mutfağından seçmeler...

RAMAZAN PİDESİ

Malzemeler :

Üzeri için:

Hazırlanışı :

Karıştırma kabına 5 su bardağı unu alın.Unun ortasına kuru maya,toz şeker,tereyağı,1 su bardağ süt ilave edin.İlk olarak mayayı eritin.Daha sonra unu yoğurarak bir hamur elde edin.Hamurun mayalanması için bekletin.Tezgaha kepeği serpin.

Hamuru kepeğin üzerine alın.Pidenin altı kepek ile kaplandıktan sonra fırın tepsisine yerleştirin.Pidenin üzerine yumurta sürün.Üzerine susam serpin.Pidenin üstünü tırnak şekli verin.Pideyi önceden ısıtılmış olan 180 derecelik fırında pişirin.

İFTARİYELİK PASTIRMA

Malzemeler :

Hazırlanışı :

Pastırmalar yağlı kağıdın üzerine yayılır. üzerine tereyağı, domates ve biber dilimleri, limon dilimleri, maydanoz eklenir. Yağlı kağıdın kenarları pile pile yapılarak hava almayacak şekilde kapatılır. Fırında 15 dakika kadar pişirilir. Kağıdın içinde ortası açılarak servis yapılır.

KARİDESLİ MANTAR DOLMASI ( 4 KİŞİLİK)

Malzemeler :

Hazırlanışı :

Karidesler ayıklanıp 8 tanesi ayrılır, kalan 8 adeti üçe bölünür. Tereyağı eritilip, ince kıyılmış soğan, biber ve domatesler sote edilir. Parçalanmış karideslerde ilave edilerek kavrulur.

Hazırlanan bu malzeme mantarların içine doldurulur, üstüne beşemal sos dökülüp, kalan karidesler üzerine konup, fırında kızartılır ve servis yapılır.

TUTMAÇ ÇORBASI

Malzemeler :

Üzeri için:

Kruton Ekmek

Hazırlanışı :

Bir kapta un, yoğurt, limon suyu ve yumurta sarılarını sütle karıştırın. Bir tencerede et suyunu kaynatın. Kaynamakta olan et suyuna yoğurtlu karışımı yavaş yavaş ilave edin. Ağır ateşte 15 dakika kaynatın.

Ayrı bir kapta tereyağını eritip pulbiberle karıştırın. Hazırladığınız çorbanın üzerine dökün. Kruton ekmekle servis yapın.

Not: Arzuya göre üzerine taze nane yaprağı ilave edip servis yapabilirsiniz.

MERCİMEK (EZOGELİN) ÇORBASI

Malzemeler :

Hazırlanışı :

Kırmızı mercimeği yıkayın, soğan, havuç ve patatesi de irice doğrayarak, tüm malzemeleri, yaklaşık 1,5 lt. suda ile birlikte haşlayın. Mercimekler sararıp dağılmaya başladığında, ocağın altını söndürüp, tencerenin içinde parçalayıcı ile karışımda tane kalmayacak şekilde çekin. Ayrı bir tavada sıvı yağı kızdırın, kızınca altını kapatıp pul biber ve naneyi ekleyin. Altı kısık olarak yanmakta olan çorbanıza yağı dökün ve hafifçe karıştırıp altını kapatın

KABAK CACIĞI

Malzemeler :

Hazırlanışı :

Yoğurdu sarımsakla çırpalım. İçine kabağı rendeleyelim. Dereotu,nane ,kırmızı biberle süsleyelim. Yiyenler kabak olduğunu anlayamayacaktır.

CACIK

Malzemeler :  (3 kase için)

Hazırlanışı :

Büyük bir kasede yoğurt, su, sarımsak, tuz ve naneyi çırpma teli ile çırparak pürüzsüz bir karışım yapın. Salatalıkları kabukları ile rendeleyin yada kabuklarını soyarak tavla zarı büyüklüğünde doğrayın. Su ile birlikte yoğurtlu karışıma ekleyin ve iyice karıştırın.

Cacığı hemen tüketmeyecekseniz, biraz koyu kıvamlı hazırlayıp içine 2-3 parça buz atın. Hem soğuk kalmasını hem de kıvamının bozulmamış olmasını sağlarsınız.

Üzerine zeytinyağ gezdirin ve pul biber serpin.

IZGARA KÖFTE

Malzemeler :

Hazırlanışı :

Tüm malzemeleri karıştırın ve iyice özleşene kadar yoğurun. Baharatları damak tadınıza göre azar azar ekleyin. İstediğiniz şekli vererek, sıvı yağda kızartın.

HÜNKAR BEĞENDİ

Malzemeler :

Beğendi için;

Et sote için;

Hazırlanışı :

Öncelikle patlıcanları fırının ızgarasında közleyin. Kabuklarını soyup, kararmaması için üzerine limon sürün. Minik minik doğrayın ve bir süzgecin içinde bekletin.

Etleri; enlemesine ve 1 cm.lik şeritler halinde doğrayın. Bir kez sudan geçirin ama çok yıkamayın.

Etleri büyükçe bir tavaya alın ve kısık ateşte, 15-20 dk. kendi suyu ile pişirin. Bu aşamada mümkün olduğunca az karıştırın. Etler suyunu çekince, ocağın altını biraz açın ve sıvı yağın yarısını ekleyin. Ara ara karıştırarak etlerin kızarmasını sağlayın. Kızarınca ocağı kapatın.

Küçük bir tavada kalan sıvıyağı ısıtın ve su ile salçaları ekleyin. Karıştırarak 1-2 dk. pişirin.

Salçalı karışımı, etlere ekleyin ve 1-2 dk. birlikte pişirin. Ocağı kapatınca, bir çay kaşığı kekik serpin.

Ayrı bir tavada, orta ateşte tereyağını eritin. Unu ekleyin, topaklanmaması için hızlıca karıştırarak, 1 dk. kadar kavurun. (Bu aşamada çırpma teli yada silikon spatula kullanmanızı öneririm)

Sütü ekleyin ve yine sürekli karıştırarak pişirmeye devam edin. 1-2 dk. sonra karışım ısınacak ve minik minik öbekler oluşacaktır. (Kaynamaya başlayacaktır).

Bu aşamada, patlıcanları ekleyin ve karıştırın, patlıcanlarda iyice ısınınca, kaşar peynirini ekleyin ve bir iki kez karıştırıp, ocağı kapatın. Kaşar peyniri, karışım sıcaklığı ile eriyecektir. Kaşar peynirini rendelemek yerine minik minik doğrarsanız, yemeği çatalınıza aldığınızda nefis bir şekilde uzayacaktır :)

Beğendiyi geniş bir servis tabağına alın, üzerine soteyi ekleyip, sıcak sıcak servis edin.

SEBZELİ PİRİNÇ PİLAVI

Malzemeler :

Hazırlanışı :

Öncelikle, pirinci üzerini 1 parmak geçecek kadar kaynar su ile ıslatın. Suya iri iri doğradığınız yarım limonu ve 1 yemek kaşığı tuzu ekleyin. Bezelyeyi ve havucu pişme süreleri farklı olduğundan ayrı ayrı haşlayın ve süzün. Bir teflon tencereye sıvı yağı koyun ve kızdırın.

Yaklaşık yarım saat beklettiğiniz pirinci, suyun altında şeffaflaşana kadar yıkayın. Kızgın yağa ekleyin ve bir kaç dk. kavurun. Kaynar suda bulyonu eritin, şeker ve limon suyu ile pirince ekleyip, karıştırın. Mısır, havuç ve bezelyeyi ekleyin ve hafifçe karıştırın.

2-3 dk. yüksek ateşte, daha sonra kısık ateşte (yaklaşık 10 dk.) suyunu çekene kadar pişirin. En az 30 dk. dinlendirdikten sonra karıştırıp servis yapın.

İÇ PİLAVLI TAVUK

Malzemeler :

Hazırlanışı :

Bir tencereye yağ, fıstıklar, ince kıyılmış soğan konulup yağ ile beraber 1-2 dakika çevrilir. Ayıklanıp yıkanmış pirinç ilave edilip 1-2 defa çevrilir. Üzerine üzüm, yenibahar eklenir. Sadece 1 su bardağı su koyulur. Tuz ilave edilir ve pilav yarı pişmiş olarak ateşin altı kapatılır. Diğer tarafta yıkanmış, temizlenmiş tavuk ateşe dayanıklı fırın poşetine konulur. İçine ve etrafına yarı pişmiş pilav doldurulur. Poşetin ağzı kapatılır ve 200 derecede 1,5 saat kadar tavuğun üstü kızarıp pilav tavuğun suyunu çekinceye kadar kızartılır. Piştikten sonra fırından çıkartılır, poşet bir makas yardımıyla kesilerek alınır ve sıcak olarak servis yapılır.

GÜLLAÇ

Malzemeler :

Üzeri için:

Hazırlanışı :

Süt ve şekeri kaynatın. Vanilini ekleyip ılıtın. Bir güllaç yaprağını parlak kısmı yukarı gelecek şekilde tepsiye serin. Üzerine bir kepçe ılınmış sütten gezdirin. Diğer yaprağı bunun üzerine koyup tekrar süt gezdirin. Bu işlemi tüm yapraklar bitene kadar tekrarlayın. Kalan sütü en üstteki yaprağın üzerine dökün. (Süt fazla gelir diye merak etmeyin, yapraklar çok fazla süt çekiyor) tepsiyi buzdolabında 1,5 saat bekletin.

Servisten önce üzerini nar taneleri ve dövülmüş ceviz (veya antepfıstığı) ile süsleyin.

Not: Güllaç ince olsun isterseniz, daha geniş bir tepsi kullanın. Ayrıca yaprakların arasına nar veya ceviz koyarsanız güllacınız koyu renkli olacaktır.

MUHALLEBİLİ KADAYIF TATLISI

Malzemeler :

Muhallebi

Kadayıf:

Hazırlanışı :

Kadayıfı 1-2 saat öncesinden derin dondurucuya koyun. Dondurucudan alıp kolayca kırarak tencereye koyun. İçine yağı, şekeri ilave edip orta harlı ateşte sürekli karıştırarak kavurun. Pembe hale gelince cevizi ekleyin. Ateşten alıp soğutun.

Krema hariç tüm malzemeyi muhallebi gibi pişirip soğutun. Soğuduktan sonra içine kremayı ekleyip mikserle karıştırın.

Kadayıfın yarısını büyük dikdörtgen borcama serin. Üzerine muhallebiyi yayın. Kalan kadayıfı da üstüne serin.

Tatlının püf noktası yeneceği gün yapılması. Aynı gün yaparsanız kadayıf kıtır kıtır, ertesi gün yaparsanız yumuşak olur.

Sayfa Yükleniyor...