Saffet Soykal'a 5 yıl men cezası

KKTC'de, çalıştığı televizyon kanalındaki uygulamalara sinirlenmesiyle gündeme gelen gazeteci Saffet Soykal'a, bu kızgınlığı pahalıya patladı. Mahkeme, Soykal'a 5 yıl program yapmama cezası verdi.

Saffet Soykal'a 5 yıl men cezası

KKTC'de yayın yapan bir özel televizyon kanalında programının geç başlamasına yayın sırasında kızan ve kızgınlığını ifade ettiği görüntülerin internete düşmesiyle Türkiye'de de tanınan gazeteci Saffet Soykal'a, 5 yıl süreyle çalıştığı kanalda program yapmama cezası verildi.

Lefkoşa Kaza Mahkemesi, KKTC Yayın Yüksek Kurulu'nun açtığı davalarda yayın ihlalleriyle ilgili yeni kararını açıkladı.

Mahkeme, söz konusu kararında, Kamu ve Özel Radyo Televizyon Kuruluş Yayınları Yasası'ndaki yayın ilkelerini ihlal nedeniyle Kanal T televizyonu ile bu kanalda program yapan Saffet Soykal'a ceza verdi.

Mahkeme, yasanın 5'inci maddesindeki 4 ilkeyi ihlal ettiğini saptadığı yayınları nedeniyle Soykal'ın 5 yıl süreyle Kanal T'de hazırlayıp sunduğu 'Saffet Soykal'ın Gündemi' programının yayımlanmamasına emir ve hüküm verdi.

Mahkeme ayrıca, Soykal'ın 5 yıl süreyle herhangi bir zaman, davalı televizyon kanalında herhangi bir şekilde program yapmamasına da emir ve hüküm verdi.

Bu kararın aksine davranılması halinde Kanal T yayınları, üç gün süreyle durdurulacak.

Kararda, Kanal T'de 17 Nisan 2008, 5 Nisan 2008 ve 8 Nisan 2008 tarihli yayınlarda sunuculuğunu Saffet Soykal'ın yaptığı 'Saffet Soykal'ın Gündemi' isimli programın yayını esnasında sarf edilen sözler ve hakaretlerle yasanın 5'inci maddesinde yer alan yayın ilkelerinden 4'ünü ihlal ettiği belirtildi.

KKTC YAYIN YÜKSEK KURULU
KKTC Yayın Yüksek Kurulu, 8'i Cumhuriyet Meclisi'ndeki siyasi partilerin temsilcileri, 1'i de Cumhurbaşkanı temsilcisi olarak atanan toplam 9 üyeden oluşuyor.

Denetleme ve düzenleme kurulu olarak dünyadaki benzerleri gibi çalışan YYK, radyo ve televizyon yayınlarına izin veren yayın kayıtlarını tutarak toplum menfaatlerine göre hazırlanmış yasal kriterlere uygunluğunu denetliyor.

YYK, yayınlarda tespit ettiği yasa ihlallerini değerlendirerek, önce ilgili kuruluşu yazılı olarak uyarıyor ve ihlalin tekrarlanmamasını talep etme prosedürünü uyguluyor. İhlalin tekrarı durumunda ise konuyu mahkemeye sevk ediyor.

Kurulun hiçbir surette yayın durdurma, kapatma ve benzeri müeyyideleri uygulama yetkisi bulunmuyor.

Sayfa Yükleniyor...