Şifa niyetine 470. kez saçılacak

Yavuz Sultan Selim'in eşi Hafsa Sultan'ın iyileştirilmesi için dönemin hekimbaşı Merkez Efendi tarafından 41 çeşit baharatın balla karıştırılmasıyla oluşturulan mesir macunu, bu yıl 470. kez halka saçılacak.

Şifa niyetine 470. kez saçılacak

Manisa'yı Mesiri Tanıtma ve Turizm Derneği Başkanı Ufuk Tanık, bu yıl 3 ton mesir macununun halka saçılacağını, geçen yıl Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinin dışında 13 noktadan saçım yapıldığını, bu yıl saçım noktası sayısını 20'ye çıkarmayı planladıklarını ifade etti.        

''Saçım törenine gelen herkes şifalı olduğuna inanılan mesir macunundan kapsın ve tadına baksın diye Muradiye Camisi'yle İzmir Caddesi'nin aşağıya doğru uzanan kısmı ve Ulupark'a doğru uzanan kısmında halkın yoğunlukla toplandığı noktalarda saçım noktalarını artırdık. Son birkaç yıldır mesir karma ve saçım töreninin canlandırmasında Hafsa Sultan ve Merkez Efendi'yi ünlü tiyatro sanatçıları canlandırmıştı, bu yıl belediye şehir tiyatrosu oyuncuları ve üniversite öğrencileri canlandıracak. Geçmiş yıllarda sanatçıları getiriyorduk ama önemli olan mesir geleneğinin ve mesir macunun ön plana çıkması ve insanlara anlatılmasıdır. Ünlü sanatçı gelince ilgi mesirden sanatçıya kayıyordu, ilgi yoğunluğunun gerektiği kadar mesire odaklanması için Manisalıları tercih ediyoruz.''
       
''İLK KEZ HALKIN ÖNÜNDE DUA OKUNACAK''       
Tanık, her yıl mesir macunu karılarak hazırlandıktan sonra, halka saçılacak macunlara imalathanede dua okunduktan sonra saçıldığını kaydederek, bu yıl ilk kez dua okunması törenini halkın önünde gerçekleştireceklerini söyledi.        

Saçım töreninin 28 Mart pazar günü yapılacağını, 26 Mart Cuma günü cuma namazından sonra müftülük aracılığıyla saçılacak mesir macunlarının halkın önünde duasının okunacağını belirten Tanık, bu yıl ilk kez şenliklere cumhurbaşkanı düzeyinde katılım olacağını bildirdi.        

Cumhurbaşkanının mesir saçım törenine katılmasının yurt çapında ilgiyi Manisa'ya ve mesire çekeceğini kaydeden Tanık, ''Cumhurbaşkanımızı burada görmek bizim için bir onur olacaktır. Halkımızı mesir festivaline davet ediyorum'' dedi.
       
HAFSA SULTAN'A ŞİFA VERDİ   

Bu yıl 470. kez halka saçılacak mesirin ortaya çıkış hikayesi  şöyle:       

''Osmanlı Padişahı Yavuz Sultan Selim'in eşi, Kanuni Sultan Süleyman'ın annesi Hafsa Sultan, Manisa'da hastalanır. Hastalığına çare bulunamayan Sultan'ın yaptırdığı Sultan Camisi Medresesi'nin başına getirilen Merkez Efendi, bitki ve baharat karışımından oluşan macun hazırlar. 41 çeşit baharat karıştırılarak hazırlanan bu macunu yiyerek sağlığına kavuşan Hafsa Sultan, hastalara macunun verilmesini ister. Halktan gelen isteğin artması üzerine, kağıtlara sardırılan macunun Sultan Camisi'nin kubbe ve minarelerinden saçılmasını buyurur. Halk, her yıl mart sonunda Sultan Camisi'nin önünde toplanır ve böylece Manisa mesir şenlikleri doğar.''
       
41 ÇEŞİT BAHARAT
Hoş kokulu ve lezzetli mesir macunu, halk arasında iştah açıcı, kan dolaşımını düzenleyici, yorgunluğu giderici, hormonları çalıştırıcı özellikleriyle biliniyor.        

Mesir macununun yapımında anason, meyan balı, çivit, çöp çimi, çörekotu, darı, galanga, hardal, havlıcan, Hindistan cevizi, Hindistan çiçeği, hıyarşembe, kakule, karabiber, karanfil, kimyon, kişniş, zaferan, beşbase, kebabe, karahalil, limon tuzu, udülkahır, iksir şekeri, topalak kökü, mürrüsafi, portakal çiçeği, portakal kabuğu, ravent, raziyane, safran, sakız, kara halile, sarı halile, sinameki, tarçın, topalak, vanilya, zencefil, zerdeçöp ve günbalı kullanılıyor.

Sayfa Yükleniyor...