Sigara yasağında 'devrim' hazırlığı
İngiltere, son olarak sigara paketlerinde "düz paket" uygulamasına geçilmesini, sigara otomatlarının yasaklanmasını ve mevcut alanların dışında yasağın kapsamının, kaldırımlar ve binaların girişlerini de içerecek şekilde genişletilmesini planlıyor.
SSUK Dönem Başkanı Prof. Dr. Elif Dağlı, İngiltere'nin sigara karşıtı mücadelede öncü ülkeler arasında yer aldığını ve Sağlık Bakanı Andy Burnham'ın bu alanda yapılan tüm çalışmalara destek veren çok önemli bir isim olduğunu söyledi.
İngiltere Hükümetinin ''Tütün Kontrolü Stratejisi'' kapsamında almayı hedeflediği önlemlerle sigaraya karşı önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Dağlı, Bakan Burnham'ın son olarak sigara endüstrisi için büyük tehdit oluşturan ''Düz Paket'' uygulamasını savunduğu belirtti.
Dağlı, İngiltere'de mevcut durumda nüfusun yüzde 21'ini oluşturan sigara içenlerin oranının 10 yıl içinde yüzde 10'a düşürülmesinin hedeflendiğini belirterek, ''Bu doğrultuda sıkı önlemler almayı hedefleyen İngiltere Sağlık Bakanlığının ilk planı, paket tasarım yasağını yürürlüğe sokmak. Bu yasanın yürürlüğe girmesi durumunda, İngiltere Sağlık Bakanlığının paketler üzerindeki logo, renk ve grafikleri yasaklaması ve sadece sigara markasının metnine izin vermesi bekleniyor'' dedi.
Bakan Burnham'ın, tütün üreticilerinin 'Düz paket' uygulamasına geçmesi için başlatılan girişimleri desteklediğini ifade eden Dağlı, şunları kaydetti:
''Düz paketler, tütün endüstrisi için büyük tehdit. Tütün endüstrisi, 'Düz paketlerin' kar üzerindeki devasa etkisini bilerek bu uygulamanın sigara üreticilerine büyük darbe indireceğini kabul ediyor.
İngiltere'de marka ve logoya getirilecek yasakların, 6 pounda satılan Marlboro ve Silk Cut gibi popüler markaların terk edilme sebebi olacağı belirtiliyor.
Uzmanlar, bu durumun sigaraya başlayan gençlerin sayısının azaltılmasına yardımcı olacağını belirtirken analistler ise İngiltere'de bu yasağın başlatılmasının dünyadaki diğer hükümetler üzerinde 'domino etkisi' yaratacağını ve tütün şirketlerinin dünya genelinde elde ettikleri karları un ufak edeceğinin altını çiziyorlar.''
SİGARA OTOMATLARI YASAKLANACAK
Bakan Burnham'ın, temel özgürlüklere karşı durmamak için evde ve arabada sigara içilmesine doğrudan yasak getiren önlemleri savunmamakla birlikte, çocuklu kişilerin evlerinde ve arabalarında sigara içmeye son vermelerinin önünü açmayı amaçladığını ifade eden Dağlı, şöyle devam etti:
''Bakan Burnham, çocukların sigaraya ulaşabilecekleri diğer noktaların da engellenmesine çalışıyor. Bu doğrultuda İngiltere'de, pub ve kulüplerin girişlerine yakın, otomat satış makinelerinin çocukların rahatça erişebilecekleri konumda yer alabildiğini dikkate alan Bakanlar Kurulunun, bu makinelerden sigara satışlarının yasaklanmasını gündeme alması öngörülüyor.
Bakan Burnham, çocukların pasif sigara dumanına karşı korunması için kişilerin evde ve arabalarında sigara içmeyi bırakmalarının yeni ve etkili reklam kampanyaları ile destekleneceğini ifade ediyor.
Burnham, 'Son dönemde yapılan araştırmalar sigara paketlerinin, sadece belli markaları tanıtmanın ötesinde, sigara içme davranışı üzerinde etkili olduğunu gösteriyor. Paketlerin üzerindeki marka reklamlarını kaldırdığımızda ve tüm tütün ürünleri için 'düz paket' uygulamasını zorunlu kıldığımızda, sağlık uyarılarının etkinliği artacak ve 'yumuşak içimli' gibi kavramların ima ettiği farklı markaların görece farklı riskleri olduğu yönündeki yanlış bilgi azaltılmış olacak. Kim üretirse üretsin, markası ne olursa olsun, bütün sigaralar sigara içmeye devam eden kişileri erken yaşta öldürür. Paket tasarımına getirilecek kısıtların fikri mülkiyet hakları ve ticaret serbestliği açısından yasal sonuçlarını da inceletiyoruz' açıklamalarında bulundu.''
SİGARA YASAĞININ KAPSAMI SOKAKLARA TAŞACAK
İngiltere'de ayrıca, iş yerleri ve publar gibi kapalı kamusal alanlarda uygulanan sigara yasağı kapsamının, günümüzde sigara içenlerin takılmayı tercih ettikleri kaldırımlar ve binaların girişleri gibi alanları da içerecek şekilde genişletilmesinin gündemde olduğunu ifade eden Dağlı, sigara ile mücadelede alınması öngörülen bir diğer önlemin ise yurt dışından ülkeye sokulan ucuz yasa dışı sigaralar ile de daha güçlü şekilde savaşmak olduğunu söyledi.
''SAĞLIKLI BİR NESİL, ANCAK KARARLI BİR MÜCADELE İLE EDİNİLECEKTİR''
Prof. Dr. Dağlı, bunların gerçekleşmesi halinde sigara ile mücadelede ''devrim'' niteliğinde önlemler alınmış olacağını vurgulayarak, bunların diğer ülkelere de örnek olabileceğini söyledi. Dağlı, ''İngiltere'nin sağlığını korumasına saygı gösteren endüstri, Türklerin de sağlıkları için var olan kurallara saygı duymalı. İngiltere'de asla artık söyleyemeyecekleri, sigara fiyatlarının kaçakçılığı arttırdığı yalanları ile de hükümeti kandıracağını ummamalıdır'' dedi.
Türkiye'de ileride İngiltere'ye benzer önlemlerin gündeme gelebileceğini belirten Dağlı, ''Erişkin nüfusun yüzde 30'unun sigara içtiği ülkemizde, İngiltere'nin hedeflediği yüzde 10'unu hedeflememiz için hiç bir neden yok. Sigara ile mücadelede her türlü pozitif çalışmayı destekliyoruz. Daha güzel, daha sağlıklı bir nesil, ancak kararlı bir mücadele ile edinilecektir'' diye konuştu.
- Etiketler :
- Haberler