Sivas köftesi artık tescilli

6 aylık bekleme süresinin ardından köftenin tescili kesinleşti. İşte köftenin özelliği ve tarifi...

Sivas köftesi artık tescilli

Sivas Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TSO) Sivas köftesinin dünyaca ünlü bir marka haline gelmesi amacıyla Türk Patent Enstitüsüne (TPE) yaptığı başvuru kabul edildikten sonra 6 aylık bekleme süresinin de tamamlandığı, köftenin resmen tescillendiği bildirildi.       

Sivas Valisi Ali Kolat, kentin önemli değerlerinden olan köftenin tescili yönünde yapılan çalışmanın başarılı olduğunu ifade ederek, TSO'nun bu konuda çok büyük bir çaba sarf ettiğini söyledi.       

TSO başkanı Osman Yıldırım ise, 2006 yılında odalarının başkanlığında Valilik, Belediye Başkanlığı, Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ve Lokantacılar Odası ile birlikte TPE'ye Sivas köftesinin tescili için müracaatta bulunduklarını hatırlattı.       

Yıldırım, 2010 yılında köftenin tescillendiğini, 6 aylık bir bekleme süresinin ardından Sivas köftesinin tarifiyle beraber tescilinin kesinleştiğini, köfteyi diğer kebap türlerinden ayıran en önemli özelliğin ise eti olduğunu söyledi.

Sivas köftesi hazırlanırken tuzdan başka katkı maddesi kullanılmadığını, porsiyon olarak satışa sunulan köftenin 7 adet, et miktarının ise 175 gramdan az olamayacağını anlatan Yıldırım, ''Yakından bildiğimiz bu köfteyi artık herkese tanıtacağız'' dedi.       

SİVAS KÖFTESİNİN HAZIRLANIŞI
TSE'den tescil alınan çalışılan Sivas köftesi şu şekilde hazırlanıyor:        

''Yaylalarda doğal ortamda yetiştirilmiş, en az iki yaşındaki dana, etinin kaburga, but, kürek kısmı ile koyunun but kısmından elde edilen karkas et sinir, damar ve zarlarından ayıklanır. Ayıklanan dana eti karıştırılarak kilo başına 20 gram tuz eklenip, kıyma makinesinde orta kalınlıkta 1 defa çekilir. Çekilen et karışım için herhangi bir katkı maddesi kullanılmaksızın bir defa yoğrulur. En az 12 saat dinlendirilir. Dinlendirilmiş et orta kalınlıkta kıyma makinesinde tekrar çekilir. Homojen hale gelmiş karışım 25 gram ağırlığında dilimlenir. Avuç içerisinde şekil verilerek 0,5 santimetre kalınlığında, 6-7 santimetre çapında oval bir görüntü oluşturulur. Köfteyi hazırlamanın en büyük özelliği avuç içinde kalınlığın ve büyüklüğünün dengeli olarak ovalleştirilmesidir. Dengeli ovalleştirme pişmenin önemli şartıdır. Ovalleştirme esnasında el suya batırılır. Ancak elde kalacak su miktarı gayet az olmalıdır. Su çok olursa et dağılır ve köftenin görüntüsü bozulur. Porsiyon olarak satışa sunulan köfte 7 adet, et miktarı ise 175 gramdan az olamaz.''
       
PİŞİRMESİ VE SUNUMU
Özelliklerine uygun olarak hazırlanan Sivas köftesinin pişirilip servis edilmesi de şöyle:       

''Hazırlanan köfteler alevsiz yoğun korlu meşe kömürü ateşinde, kısa aralıklarla çevrilerek her iki yüzünde pişmesini sağlayacak şekilde yeterli miktarda pişirilir. Pişirme derecesi, etin renginin kırmızıdan koyu kahve rengine dönme seviyesidir. Çok fazla pişirilmemesine özen gösterilir, fazla pişmiş köfteler sertleşir. Pişmiş köfteler, kuru, geniş ve yayvan porselen tabakta servis yapılır. Köfte, altına sıcak Sivas pidesi konularak servis edilir.''

Sayfa Yükleniyor...