Sizin oraların nesi meşhur?

Yeni bir kişiyle tanışınca, başka bir şehre gidince ya da farklı bölgelerin insanlarının bir araya geldiği ortamda; kimi zaman maksat muhabbet olsun diye, kimi zaman gerçekten meraktan... Durum ne olursa olsun, aslında herkesin sormaya ve duymaya alışık olduğu bir soru: "Sizin oranın nesi meşhur?"

Sizin oraların nesi meşhur?

Türkiye; coğrafi ve kültür bakımından oldukça zengin, kendine has güzellikleri ve özellikleri bakımından dünyanın hayran kaldığı bir ülke.

Yemekleri, ürünleri, yerleri... Her ili meşhur eden şey ayrı: Adana'nın kebabı, Kırkağaç'ın kavunu, Malatya'nın kayısısı, Bursa'nın kestanesi, Van'ın kedisi... Bu liste böyle uzayıp gidiyor. Ya sizin memleketin nesi meşhur? Ya da bunlardan kaçını biliyorsunuz?

İşte Türkiye'nin ilk defa tanışacağı "YÖREX" size bu soruların yanıtını verecek. Bildikleriniz haricinde bilmediğiniz bakın daha neler var...

YÖREX Antalya 2010 Birinci Yöresel Ürünler Fuarı, 28 Nisan - 1 Mayıs 2010 tarihleri arasında ANFAŞ Antalya Expo Center'da düzenlenecek. Fuarda; coğrafi işaret tescili almış veya alma imkanı bulunan tarım, gıda, el sanatları veya sanayi ürünlerinin ticari değerlerini arttırmak, belli düzeyde bilinirlik kazanmış ürünlerin pazar alanlarını geliştirmek ve markalaşma süreçlerini hızlandırmak amaçlanıyor. 

NEDİR BU COĞRAFİ İŞARET KAVRAMI?
Bir yörede üretilen ürün, o yöreye özgü doğal koşullardan benzersiz özellikler alır. Ya da üreticiler, söz konusu bir ürüne bir takım bilgi, beceri, yöntem ve teknikler sayesinde özellik kazandırırlar...

İşte bu bir "coğrafi işaret". Bu "özel" ürünler, Türk Patent Enstitüsü tarafından tescilleniyor. Belgeyi alan özel veya tüzel kişilik; o ürünün taklitlerini, anılan özellikleri ürüne kazandıran koşulların uzağında olmasına rağmen, tescilli ad altında üretilip pazarlanmasını önleme hak ve yetkisine sahip oluyor. Eğer sahtecilik söz konusu olursa hukuki süreç başlıyor ve ciddi boyutlarda maddi cezalar uygulanıyor.

Coğrafi işaretler, ülke ekonomisi için de oldukça önemli. İşte size iki çarpıcı örnek:

Fransa'dan yapılan 21 milyar Euroluk gıda ürünü ihracatının 6 milyar Euroluk kısmı coğrafi işaret tescili almış ürünlerden elde ediliyor.

Ya da o kadar uzağa gitmeyelim, Türkiye'ye dönelim... Kaşar peynirinin fiyatına baktığınızda kilosu ortalama 10 - 12 lira. Oysa Kars kaşarı, 18 - 20 liradan satılıyor.

İşte bu coğrafi işaret tescili almış ürünler, özellikleri bakımından, sıradan bir üründen çok daha yüksek fiyatlara sahip.

Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, fuarın temel amacının; bu tür ürünleri üreten işletmelere kapılar açmak ve pazar olanaklarını geliştirmek olduğunu söylüyor.

"Yöresel ürünleri üreten işletmelerin önemli bir kısmı küçük sayılacak ölçekteki işletmeler. Çoğu zaman lüks tüketim maddesi sınıfında sayılan ürünler ürettikleri ve her zaman daha uygun fiyatlı alternatifler karşısında rekabet etmek zorunda kaldıkları için klasik esnaf anlayışı içinde ve küçük atölyelerde üretim yapıyorlar.

Oysa yarattıkları değer iyi pazarlanırsa, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayabilirler.

İşletmeler küçük olunca böyle bir fuara katılım konusu da sorunlu olabilir düşüncesi ile fuarın her bir üretim merkezindeki oda ve borsaların yöresel organizasyonu ile kotarılabileceği düşüncesinden hareket edildi. Dolayısıyla katılımcı grubunun asli unsuru, odalar ve borsalar olacak.

TOBB himayesinde Antalya Ticaret Borsası, Antalya Ticaret ile Sanayi Odası ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı'nın ortak girişimiyle düzenlecek olan bu fuara kalabalık bir katılım bekleniyor."

40 BİN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
Fuarın stand sayısı konusundaki asgari beklentisi 150 civarında. Bu beklentinin yüzde 30'u karşılandı bile. Antalya ve çevresindeki okullardan öğrenciler, TÜRSAB kanalıyla turist grupları, otellerin ve büyük süpermarket zincirlerinin satın alma sorumluları fuarın özel ziyaretçileri arasında...

Bu özel organizasyon için 35 - 40 bin civarında ziyaretçi bekleniyor.

"EN UZUN ADANA KEBABI" REKORU KIRILACAK 
Buldan bezi, Kars Kaşarı, Oltu taşı, Hereke halısı, Sivas Kangal köpeği, Adana Kebabı... Az önce de bahsettiğimiz gibi, üretildiği yörenin adıyla anılan tescilli veya tescilsiz bütün ürünleri bu fuarda görmek mümkün.

Fuarda ayrıca bir de sürpriz var. Adana Kebabı'nın coğrafi işaret tescilini alan firma, "en uzun Adana Kebabı" rekorunu kırmayı deneyecek. Önceki rekoru hatırlatalım; 25 metre idi. Şimdi ise 30 metre için ter dökülecek.

Profesyonel Aşçılar Derneği'nin katkılarıyla yarışmalar da düzenlenecek.

FRANSA VE İTALYA'DAN ÖZEL KONUKLAR VAR
Yörex'te, tanıtım haricinde seminerler de gerçekleştirilecek. Akdeniz Üniversitesi'nden Prof. Dr. Yavuz Tekelioğlu'nun yürüttüğü seminer organizasyonuna, Fransa merkezli tescil kuruluşu olan 'Origin'in bir yöneticisi, İtalyan bir uzman, Türkiye'de konuyla birebir bağlantılı pek çok akademisyen ile Türk Patent Enstitüsü katılacak.

Sayfa Yükleniyor...