Somon balığı Seine nehrine geri döndü

Somon ve diğer göçmen balıklar, Fransa'nın başkenti Paris'in ortasından akan Seine nehrinin suyunun temizlenmesiyle nehre geri döndü.

Somon balığı Seine nehrine geri döndü

Tarım Araştırmaları Enstitüsü (INRA) tarafından yapılan açıklamada, Seine nehrinde somon balığı sayısının arttığı ve bu artışın suya çiftlik balığı bırakılmadan sağlandığı belirtildi. INRA, 1895 yılından beri Seine nehrine hiçbir çiftlik balığı bırakılmadığını ifade etti.

Fransa Balık Avı Federasyonu Genel Sekreteri (FNPF) Bernard Breton da, somon balığının Seine nehrinde yeniden çoğalmasının, suyun kalitesinin gözle görülür bir şekilde arttığının bir göstergesi olduğunu söyledi. Breton, "1995'e kadar her yıl nehrin aşağı akan yönünde, su kirliliği yüzünden 300 ile 500 ton balık ölüyordu" dedi.

FNPF'nin genel sekreteri, Paris belediyesinin yeni arıtma tesisleri açarak suyun kalitesini artırdığının ve 15 yıldır artık Seine nehrinde hemen hemen ciddi bir organik kirlenme gözlenmediğinin altını çizdi.

Breton, gitgide daha fazla balık türünün nehrin aşağısından yukarısına doğru yüzdüğünü belirtti. "Bu sene hayal edebileceğimizden daha fazla balık nehre geri döndü" diyen Breton, "Herhalde bin balık nehri boydan boya geçti" diye konuştu.

Bilim adamları, 1995'e kadar nehirde 4 balık türü yaşarken, artık 32 türün yaşadığını kaydettiler.

INRA tarafından, Fransa'nın batısındaki Rouen kentindeki Poses barajının "balık geçidinde" yapılan videolu sayım, geçitten 2008 yılında 260 somon balığının geçtiğini gösteriyor.

Somon balığının eskiden Seine nehrinin simgesi olduğu belirtiliyor. Baraj inşası ve özellikle sanayi, tarım ve ev atıklarının suya dökülmesi 20. yüzyılın başlarında somon balığı türünün yok olmasına yol açmıştı.

FNPF, suyun kalitesinin artmasıyla Ekim 2008'de nehrin Paris'e giriş bölümünde, ilk defa 70 yıldan bu yana 7 kilo ağırlığında bir Atlantik somon türünün tutulduğunu ve bu avdan birkaç ay önce de aynı yerde 2,5 kiloluk bir alabalığın tutulduğunu kaydetti. Bernard Breton, "15 gün önce bir balıkçı nehirde 6 kiloluk bir somon balığı tuttu" dedi.

Bilim adamları, somon balığını bir "biyo belirtici" olarak kabul ediyor.

Bu balığın bir nehirdeki çokluğu o nehrin suyunun temiz olduğunu gösteriyor.

Sayfa Yükleniyor...