Türk mutfağının gururu: Üniversiteli aşçılar

''Dünya Şefler Şampiyonası''nda 2 altın, 2 bronz ve 1 gümüş; ''Dünya Aşçılar Şampiyonası''nda da 2 gümüş, 11 bronz madalya kazandılar.

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Derbent Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Yüksek Okulu Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı öğrencileri, Londra'da dünyanın ünlü şeflerinin katıldığı ''Dünya Şefler Şampiyonası''nda 2 altın, 2 bronz ve 1 gümüş, ardından İstanbul'da gerçekleştirilen ''Dünya Aşçılar Şampiyonası''nda da 2 gümüş, 11 bronz madalya kazanarak Türk mutfağının lezzetlerini özgün yorumlarıyla dünyaya tanıttılar.       

Türk Aşçılar Federasyonu ve Türk Aşçı Milli Takımı üyesi, KOÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları Programı öğretim görevlisi Naif Bağı, 28 Şubat-4 Mart tarihleri arasında Dünya Aşçılar Konfederasyonu (WACS) tarafından Londra'da düzenlenen ''Dünya Şefler Şampiyonası''nda Türkiye'yi KOÜ öğrencileri Ali Bahap, Aytaç Çetinkaya ve Emek Yetkin Çelik ile temsil ettiklerini belirtti.       

27 yıldır düzenlenen yarışmaya Türkiye'den katılan ilk üniversite ekibi olduklarını ifade eden Bağı, öğrencilerinin yarışmada 45 ülkeden aralarında çok ünlü isimlerin de bulunduğu şeflerle mücadele ettiğini bildirdi.        

Bağı, sıkı bir hazırlık süreci geçirdiklerini, amaçlarının yarışmadan ödülle dönmekten ziyade Türk mutfak kültürünü, geleneksel lezzetleri tanıtmak olduğunu vurguladı.        

Yarışmada Osmanlı mutfağının özel yemeklerini modern mutfağa göre tasarlayarak çeşitli menüler hazırladıklarını, ekip yarışmasında ana yemek olarak ''Macar Gulaş'', antre olarak da yine Osmanlı mutfağından bazı değişikliklerle ''Piruhi'' yaptıklarını, içinde ördek eti, sosu için yoğurt üzerine maydanoz sosu kullandıkları hamur işinin, İtalyan mutfağına ait bir çeşit makarna olan tortelliniden daha fazla ilgi gördüğünü söyledi.       

Hedeflerine ulaştıklarını, yarışmada Türk mutfağının geleneksel lezzetlerini özgün yorumlarla sunduklarını dile getiren Bağı, şöyle konuştu:        

''Yarışma zorlu geçti, dünyanın her yerinden saygın şefler vardı. Türk Aşçı Milli Takımı da yarıştı. KOÜ ekibi olarak hijyen dalında 2 altın madalya aldık, yemeklerde 2 bronz, tatlı dalında 1 gümüş madalya kazandık. İlk defa yurt dışına çıkan, hatta daha önce hiç yarışmamış ekibim için bu büyük bir başarı. Öğrencilerimin ilk gittiği yarışma Dünya Şefler Şampiyonası oldu ve büyük bir başarı elde ettiler. Bu kadar başarılı olacağımızı düşünmüyorduk, çünkü bu başarı ancak yıllar isteyen bir tecrübeyle elde edilebilir.''
        
İSTANBUL GASTRONOMİ FESTİVALİNE
Londra'dan döner dönmez 8. İstanbul Gastronomi Festivali için hazırlıklara başladıklarını, festival kapsamında yapılan ''Dünya Aşçılar Şampiyonası''na katıldıklarını anlatan Bağı, burada da 12 öğrencisinin 2 gümüş, 11 bronz ve 2 ödüle değer derece aldığını kaydetti.        

Çeşitli ülkelerde düzenlenen yarışmaları takip ettiklerini, yakın tarihlerde İspanya, Rusya ve Romanya'da yapılması planlanan uluslararası yarışmalardan birisine katılmayı düşündüklerini belirten Bağı, şöyle devam etti:       

''Geleceğin aşçıları Kocaeli Üniversitesi'nde yetişiyor. Önceki yıllarda da Türkiye'de çok sayıda yarışmaya katıldık, mezunlarımız Türkiye'deki önemli otellerin yanı sıra İsviçre, İskoçya gibi çeşitli ülkelerde şeflik yapıyor. Mezun olmadan otellerden teklifler alıyorlar.''


Sayfa Yükleniyor...