Türkel Minibaş Cunda'da anıldı

Ekonomist, akademisyen ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Türkel Minibaş ölümünün 2. yıldönümünde, Cunda Adası'ndaki mezarı başında anıldı.

Türkel Minibaş Cunda'da anıldı

Türkel Minibaş, İstanbul Üniversitesi (İ.Ü) İktisat Fakültesi Öğretim Üyesi, ÇYDD Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Türkel Minibaş ölümünün 2. yıldönümü olan 6 Şubat'ta, Balıkesir'in Ayvalık ilçesi Alibey Adası'ndaki (Cunda Adası) mezarı başında annesi, kardeşi, ÇYDD üyeleri ve sevenlerinin katıldığı törenle anıldı.

56 yaşında mide kanseri nedeniyle kaybettiğimiz bilim insanı Prof. Türkel Minibaş anısına bugün ÇYDD Ayvalık Şubesi tarafından İsmet İnönü Kültür Merkezi’nde düzenlenen anma töreninde Minibaş’ın yaşamından kesitler içeren bir film gösterimi ve Cumhuriyet Gazetesi yazarı Özlem Yüzak, Öner Yağcı ve ÇYDD Genel Merkez Yönetim Kurulu Üyesi Nihal Kızıl’ın katıldığı bir söyleşi yapıldı. Söyleşinin ardından da Ceylan ve Seyit Kanioğlu müzik dinletisiyle anma töreni noktalandı.

Konuşmacılar bilim kadını, yurtsever, devrimci Türkel Minibaş'ın mücadelesi, model alınması gereken aydın kimliği üzerinde durdular. Nihal Kızıl, Deniz Banoğlu'nun şiiriyle başladığı konuşmasında Minibaş'ın lise yıllarından beri aynı kararlılık ve çizgide devam ettiğini, insana, kadına, gence İktisat profesörü olarakta ÇYDD üyesi olarakta değer verdiğini vurguladı. Mücadeleci, örgütcü yaşam tarzından örnekler verdi. Konuşmasını İlhan Selçuk'un Minibaş için yazdığı sözlerle bitirdi. Öner Yağcı; "Yurtseverliğin destanını yazdı" diyerek Minibaş'ın devrimci yönüne dikkat çekti. Bugünkü sözde aydınlardan çok farklı olduğunu söyledi. ÇYDD derneğinin attığı en somut adımın kadına ilişkin olduğu görenTürkel Minibaş'ın çalışmalarına bütün gücüyle katıldığının altınnı çizdi. Yazarımız ve Minibaş'ın çok yakın dostu Özlem Yüzak, 1994’den beri Pazartesi günleri “Gözucuyla” başlığı altında Cumhuriyet Gazetesi'ne yazdığı isabetli tahliller içeren köşe yazıları üzerinde durdu. Unutulması mümkün olmayan insan, arkadaş, dost yanını anlattı ve konuşmasını "Herkesin yüreğine dokunan el idi" cümlesiyle noktaladı. Konuşmacılar, Gençlerimizin Türkel Minibaş'ı bilimsel düşünmeye, bilime, örgütlülüğe, insana adanan yaşam tarzı ile "Rol Model" alması gerektiğinin altını çizdiler.

İstanbul’daki anma ise, geçen yıl doğum gününde ÇYDD tarafından Fatih’te açılan “Çağdaş Türkel Minibaş Eğitim Evi” nde yapıldı.

ÇOCUKLAR İÇİN GÖNÜLLÜ ÇALIŞMIŞTI
1953’de İstanbul’da doğan Türkel Minibaş ilk ve orta öğrenimini İstanbul’da tamamladı. AFS bursuyla gittiği ABD’nin Los Angeles kentinin Pasific Palisades High School’undan 1971’de mezun oldu. 1975 yılında Marmara Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi’ni bitirdi. 1985’de İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden İktisat Teorisi ve İktisat Tarihi Anabilim dalında pekiyi dereceyle doktor, 1988’de doçent, 1995’de de Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme dalında profösör unvanı aldı.

“Azgelişmiş Ülkelerde Kalkınmanın Finansman Politikaları ve Türkiye”, “Çağ Atlatma Serüveni 1453-1980” adlı iki basılmış kitabı, “Çalışmaya Hazır İşgücü Olarak Kentli Kadın ve Değişimi” ve “Türkiye’de Yolsuzluğun Sosyo-Ekonomik Nedenleri Etkileri ve Çözüm Önerileri” başlıklı ortak çalışması vardır. Ayrıca para, kalkınma, Türkiye Ekonomisi, uluslararası yatırımlar, küreselleşme, yolsuzluk ekonomisi, kadın ve cinsiyetçilik içerikli yayınlanmış makaleleri bulunmaktadır.

Kadın ve çocuk üzerine çalışmalar da yapan Prof.Dr. Türkel Minibaş ölümüne kadar İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi İktisat Bölümünde Uluslararası İktisat ve İktisadi Gelişme Anabilim dalında öğretim üyesi olarak görev yapmaktaydı.

Öğretim üyeliğinin yanısıra aynı üniversitenin Kadın Sorunları Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde müdür yardımcılığı ve Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi İstanbul İl Koordinatörlüğünü yürütmekte, kansere direnmekteydi. 1994’de tamamlanan Dünya Bankası’nın Çalışmaya Hazır Kentli Kadınlar Projesi’nin sürekli proje danışmanlığını ve 2002-2004’te de İzmit-Adapazarı Bölgesinde Depremden Etkilenen Sanayi Kuruluşları ve Yolsuzluk Ekonomisinin Etkileri konulu projeleri yürütmüştü.

1995-1999 arasında İMKB Başkanlık Ekonomi Danışmanlığı yapan Minibaş, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ve İzmir Ticaret Odası’nın eğitim programlarına öğretim üyesi olarak katkı vermiş; 2000-2003 arasında da Hava Harp Okulu’nda Türkiye Ekonomisi ve Kamu Ekonomisi dersleri vermişti.

1994’den beri Cumhuriyet Gazetesi’nin köşe yazarıdır; yazıları Pazartesi günleri “Gözucuyla” başlığı altında yayınlanmaktaydı. Bir çok televizyon ve radyo kanalında da ekonomi programı gerçekleştirmişti.

8. Beş Yıllık Kalkınma Planı’nın “Küreselleşme” ve “Toplumda Kadın Katılımı Özel İhtisas Komisyonu”nda ve Vizyon 2023 Çalışmalarının küreselleşme panelinde görev yapmıştı.

1991’de I.Ulusal Çocuk Kurultayı’nı düzenleşmiş, 1991-1993 arasında Yapı Kredi Çocuk Yayınları danışmanlığı, 1993-1995 arasında da T.C. Kültür Bakanlığı Yayın Komisyonu üyeliği yapmıştı. Umut Çocukları Derneği’nin çalışmalarına gönüllü destek vermekteydi.

Halen Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Genel Başkan Yardımcısı olan Prof.Dr.Türkel Minibaş, Türkiye Korunmaya Muhtaç Çocuklar Vakfı Mütevelli Heyet Üyesi, Türk Kültür Vakfı, Türkiye Avrupa Vakfı, Türk Çağ Vakfı, İstanbul Mülkiyeliler Vakfı, Sosyal Demokrasi Vakfı gibi vakıfların da kurucu üyesiydi.

Bilim Sanat Eserleri Meslek Sahipleri Kuruluşu’nda iki dönem Yönetim Kurulu Üyeliği yapmıştı. Bir çok sivil toplum örgütüne üye olarak gönüllü katkıda bulunmaya devam ederken çok sevdiği Türkan Saylan paylaştığı kanser hastalığıyla mücadelesini, gösterdiği büyük dirence rağmen 6 Şubat 2009’da hayatını kaybetmişti.

Sayfa Yükleniyor...