Türkiye'de tuvaletsiz okul kalmasın!

Her bireyin olduğu gibi onların da hakkı... Ama maalesef bazı çocuklar, o kadar şanslı değiller!..

Türkiye'de tuvaletsiz okul kalmasın!

"Hakkari'de 60 köy okulunun tuvaletinin olmaması düşündürücü bir durum. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin Ekili İlköğretim Okulu'nda tuvalette su olmadığından dolayı "taşıma su" ile ihtiyaç giderilirken Mardin Kızıltepe Arıklı İlköğretim Okulu'nda ise tuvalet taşları kullanılmayacak durumda..."


Bu sözler Mahmut Şanlıer ve Onur Cantimur'a ait...

Bu iki arkadaşın yolu, bir gün gazetede okudukları bir haber ile kesişti. 

Haber hazin ve bir o kadar da düşündürücü... Modern eğitim sisteminin savunulduğu ve bunun için her gün yeni şeylerin yapıldığı 21. yüzyıla pek de yakışmıyor aslında...

Yer; Adıyaman'da bir ilköğretim okulu... Görevli öğretmen Ahmet Elmacı, burada eğitim gören çocuklar için çok önemli bir adım atar. Buraya kadar her şey iyi, güzel gidiyor ancak harekete geçtiği nokta, işte yürek burkan bir Türkiye gerçeğini gözler önüne seriyor. Çünkü görev yaptığı Karük İlköğretim Okulu'nun tuvaleti yoktur ve bu fedakar öğretmen, kendi maaşıyla tuvalet inşa etmeye çalışır ancak başaramaz...

Türkiye'de kimbilir bu şartlarda eğitim mücadelesi veren kaç okul var? Bu sadece içlerinden biri...

Bu haberden çok etkilenen bu iki kafadar, "Neden bu tür sorunları çözmek için bir sosyal sorumluluk kampanyası olmasın?" der ve kolları sıvar. Amaçları, her çocuğun modern koşullarda okumasıdır.

"Okulumuza Tuvalet" adında sosyal kampanya başlatırlar ve dikkatleri eğitimin pek de bilinmeyen ya da hep göz ardı edilen bu sağlık sorununa dikkati çekmek isterler.

Bir düşünün; iş sadece kitap, kalem veya önlükle bitmiyor. Bu çocuklar sağlıksız koşullarda eğitim gördükleri müddetçe, pek çok hastalığın da kurbanları olacaklar...

Sanırım bu, eğitim materyallerinin eksikliğinden çok daha vahim bir durum!

Bu çocuklar maalesef bizim kadar şanslı değiller, çünkü onlar için tuvalete gitmek gerçekten bir "lüks".. 

PROJEYİ KİMLER YÜRÜTÜYOR?
Bir firmada bilgi işlem personeli olan Mahmut Şanlıer, kampanyada genel koordinatörlüğünü üstleniyor. İşitme engelli Onur Cantimur ise bir reklam ajansında sanat yönetmeni ve aynı zamanda kampanyanın reklam - halkla ilişkiler sorumlusu... Ayrıca Avukat Burak Karakurt, Moda Editörü Eda Demirel Suner ve Reklamcı - Metin Yazarı Ergin Gez de projenin ekibinde yer alan diğer isimler...

İşte bu beş kişi, çocukların bu basit hayallerini gerçekleştirmek için seferber oldular.

Şanlıer, neler yaptıklarını, nasıl yol aldıklarını ntvmsnbc'ye anlattı...

"FIRSAT EŞİTLİĞİ İSTİYORUZ"
Proje dahilindeki hedefleriniz neler? Neler yapıyorsunuz ve neler yapacaksınız?
Tuvaletsizliğin yarattığı sağlık sorunlarına ve eğitimde kaybedilen zamana dikkat çekiyoruz. Tuvaleti olmayan okulları web sitemizde duyurup kurumsal ve bireysel destek istiyoruz. Web sitemizdeki talepler tamamen öğretmenlerden gelen e-maillerden oluşuyor.

Amacımız tuvalet kabini olmayan okul kalmaması ve tüm çocukların hijyeni, temizliği öğrenerek "modern ortamda" eğitim görebilmesi... Kısaca fırsat eşitliği için çalışıyoruz.

Bu kampanya sadece Erzurum için mi geçerli yoksa diğer maddi olanağı bulunmayan illeri de kapsıyor mu?
Hayır. Erzurum'da bulunan okulun derme çatma olan tuvaleti bizi çok üzmüştü ve bu okuldaki durum acildi.

Kampanyada bölge ayrımı olmayıp hedef Türkiye genelinde tuvaletsiz okul kalmamasıdır.

"60 KÖY OKULUNUN TUVALETİ YOK"
Hakkari'de 60 köy okulunun tuvaletinin olmaması düşündürücü bir durum. Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinin Ekili İlköğretim Okulu'nda tuvalette su olmadığından dolayı "taşıma su" ile ihtiyaç giderilirken Mardin Kızıltepe Arıklı İlköğretim Okulu'nda ise tuvalet taşları kullanılmayacak durumda. 250 öğrenci mevcudu olan Niğde Altunhisar ilçesi Selçuk İlköğretim Okulu'nda tuvalet olmadığından ötürü çocuklar, öğretmenler tuvaletini kullanıyor. Bu okulun müdürü ise okullarında kız ve erkek öğrencileri için tuvalet yaptırmak istiyor ve yardımcı olmamız için bize mesaj atıyor.

ÇOCUKLARDA SİĞİL HASTALIĞI BAŞLADI
Bazı okullarda bazı çocukların ellerinde "siğil" hastalığı belirtileri görüldüğünü üzülerek öğreniyoruz.

Türkiye'de tuvaletsiz okul kalmasın!  - 1

Hangi okullara yardım eli uzattınız?
Bir çok okula elimizi uzattık. Sadece tuvalet kabini değil; diş macunu, kırtasiye malzemeleri, okuma kitabı, çanta gibi eksikliklerin, yardımsever firma ve vatandaşlar tarafından ihtiyacı olan okullara gönderilmesine aracı olduk.

SADECE TUVALET KABİNİ DEĞİL...
- Adıyaman Gerger İlçesi Karük İlköğretim Okulu'nun tuvalet binası ihtiyacının giderilmesine ve aynı zamanda soba iletilmesine aracı olduk. Yine aynı okula kırtasiye ve kışlık giysi yardımı gönderilmesini sağladık.

- Kastamonu Ağaçbükü Köyü İlköğretim Okulu'na kırtasiye malzemeleri ve öğrencilere ayakkabılar gönderilmesinde aracı olduk.

- Şanlıurfa Harran İlçesi Konacık İlköğretim okuluna bağlı ana sınıfı öğrencilerine oyuncaklar, kırtasiye ve giysi malzemeleri iletilmesine aracı olduk.

Bunun gibi bir çok okula yardımların iletilmesine vesile olduk.

Öğretmenler yardımları dağıttıktan sonra fotoğrafını çekiyor. Fotoğrafları www.okulumuzatuvalet.org adresli web sitemizde yayınlayarak çocukların mutluluğunu paylaşıyoruz. Böylece destek sağlayan kişi ve kurumlar, yardımlarının ilgili okullara iletildiğini öğreniyor.  

MADDİ YARDIM TOPLAMIYORUZ
Bu projenin finansal kaynağı nasıl sağlandı? Ne kadarlık bir bütçe ayrıldı?
Proje dahilinde maddi yardım toplamıyor, ihtiyaçların duyurulması ve yardımların ihtiyacı olan okullara gönderilmesi için çalışıyoruz. Belli bir finansal kaynağımız yok. Bağışlar okullara kargo yoluyla bağışçılar tarafından gönderiliyor.

Ayrıca projenin eğitim kısmı için AB Gençlik Projelerine "Dersimiz Temizlik Konumuz Hijyen" adıyla bir proje gönderdik. Yedek proje olarak seçildi ve bütçesi 5 bin Euro olarak belirlendi. 

ÜNLÜ İSİMLERDEN DE DESTEK GELDİ
Size yardımcı olan ve projenizi destekleyen kurum, kuruluşlar ve şahıslar kimler? Projeye ilham kaynağı olan öğretmenimiz Ahmet Elmacı'nın okulu olan Karük İlköğretim Okulu'nun tuvalet binası ihtiyacını Adıyamanlı sanatçı Zara'nın desteği ile giderildi. Ayrıca sadece tuvalet malzemeleri değil eğitim materyalleri de gönderildi.

Aynı okula okul çantaların ve diğer okullara da kırtasiye araç gereçlerin gönderilmesinde Üsküdar Belediye Başkan Yardımcısı Ali Rıza Şenbabaoğlu; okullara okuma kitaplarının iletilmesinde İBB Eğitim Müdürü Mehmet Doğan; kırtasiye, giysi ve ayakkabı ihtiyacını karşılamasında KVK Teknik Servis firma çalışanları destek verdi.

Ayrıca, Şanlıurfa Harran İlçesi Konacık İlköğretim Okulu Ana Sınıfı Bölümü'nin baştan sona yenilenmesi konusunda ünlü modacı Siren Ertan Çarmıklı'nın destek verecek olması bizi çok sevindirdi.

Hakkari'de, tuvaleti bulunmayan okullardan biri de Şemdinli ilçesindeki Beyyurdu Köyü İlköğretim Okulu. İlçe merkezine yaklaşık 40 kilometre uzaklıkta, 2 derslikli, 66 öğrencisi bulunan okulda 10 yıldan beri tuvalet bulunmaması nedeniyle öğrenciler, teneffüslerde boş araziye veya evlerine giderek ihtiyaçlarını karşılamak zorunda kalıyorlardı. Okulun, sanatçı Sertab Erener tarafından aynı köyde yeniden sıfırdan bir okul binası olarak yapılacağını duymak bizi mutlu etti.

İsteyen herkes yardımda bulunabilir mi? Nasıl bir yol izlemeli?
Yardımda bulunmak isteyenler, ihtiyacı olan okul ile iletişime geçiyor. Daha sonra biz, projemize dahil ettiğimiz okulları belirli zamanlarda aradığımızda kendilerine yardım edildiğini öğreniyoruz. Sürekli öğretmenler ile iletişim halindeyiz. Bir kişi ve kurum yardım ileteceği zaman hemen okulun öğretmeni bizi arıyor.

"BU DEVİRDE TUVALETSİZ OKUL MU VAR?"
Bu proje için ne gibi tepkiler alıyorsunuz? Size gelen mailler, mektuplar, telefonlar ne yönde?
Pek çok öğretmen şükranlarını sundu. Kendilerinin uğraşını genele yaydığımızı söylediler. Yardım bekleyen okullarımız arttı.

Vatandaşlardan bu soruna çok şaşıranlar oldu. "Bu devirde tuvaletsiz okul mu var, nasıl olur?" gibi tepkiler aldık. Bir çok vatandaş gönüllümüz oldu.

Türkiye'de tuvaletsiz okul kalmasın!  - 2

"BİLİYOR MUSUNUZ; SİZİN GİBİ ŞANSLI OLAMAYANLAR VAR!"
Haliç Kongre Merkezi'nde düzenlenen Akasya çevre zirvesinde açtığımız standımızın yanında tuvaletler vardı. Biz "gerilla reklam" yöntemiyle tuvaletten çıkan fuar ziyaretçilerine tanıtım broşürümüzü uzattık. "Biliyor musunuz? Sizin gibi şanslı olamayanlar var" dedik. O anda durup okudular ve çok etkilendiler. Standımıza gelip gönüllülerimiz oldular. Bir çok kişilerden aldığımız e-mail ve telefon mesajlarında bu kampanyaya yürekten desteklediklerini belirttiler.

Bu gibi sosyal sorumluluk projeleri oldukça önemli... Eğitim konusunda da ciddi projeler var. Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz? Diğer kuruluşlarla ortak bir takım çalışmalar yapılabilir mi?
Sosyal sorumluluk projeleri toplumun kurumlara bakışını çok etkileyen bir faktör. Eğitim konusunda projeler yapılması çok sevindirici. Kim yaparsa yapsın tüm projeleri takdir ediyoruz ve işbirliğine de tamamen açığız.

MEB VE SAĞLIK BAKANLIĞI'NIN DESTEĞİNİ BEKLİYORUZ
Devletin desteği nasıl?
Devlet desteği şu an yok. Milli Eğitim Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı'nın kurumsal desteğini istiyoruz. Genç Gönüllüler Derneği ile bir protokol imzalanırsa işlerin daha hızlı ilerleyeceğine inanıyoruz.

EMİNE ERDOĞAN VE HAYRÜNİSA GÜL İLE GÖRÜŞTÜK
Emine Erdoğan ile yüz yüze görüştük. Projemizi, Başbakanlık Özel Kalem Müdürlüğü'ne ilettiğini öğrendik.

Ayrıca Onur Cantimur, Hayrünnisa Gül ile projeyi paylaştı. Ancak şu ana kadar bir gelişme olmadı. Bekleme aşamasındayız.

Devlet desteği sayesinde sorunların daha hızlı çözüleceğine inanıyoruz. Bu devlet desteği yanında kurumsal sponsorlara da ihtiyacımız var. Gönüllü olmak isteyen herkesi bekliyoruz.

"ÇOCUK DOSTU İSTANBUL"
Çocuklara yönelik başka projeleriniz var mı?
"Çocuk Dostu İstanbul" projesi var... Avrupa Birliği tarafından finanse edilen, sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi, faydalanıcısı İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti, uygulayıcısı Genç Gönüllüler Derneği ve proje ortağı Batı İngiltere Üniversitesi’nde bulunan Solar Merkezi olan bir proje...

Bir yıl sürmesi planlanan proje; AB, İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti-Sivil Toplum Diyaloğu çerçevesinde destek aldı.

DÖRT FARKLI İLÇE SEÇİLDİ
İstanbul’un Kağıthane, Beyoğlu, Fatih ve Üsküdar gibi dört farklı tarihi ilçesinde bulunan çocuk ve gençleri bu tür bir planlama ve tasarım sürecine dahil ederek yaşadıkları sokaklara, mahallelerine ve İstanbul’a karşı bağlılık ve aidiyet duygularını arttırarak, çevrelerini daha iyi tanıyacakları, tarihi-kültürel değerleri korumada daha etkin görev alacakları, daha sağlıklı, güvenli, çocukların ihtiyaç ve beklentilerine cevap veren bir İstanbul yaratmak hedefleniyor.

Çocuklardan atölye çalışmaları ile elde edilen fikir ve düşüncelerin yeni yapılmakta olan kentsel dönüşüm projelerinde kullanılmasını sağlanacak.

Türkiye'de tuvaletsiz okul kalmasın!  - 3

"ALIŞKANLIKLARINI TERK ET"
Ayrıca 20 Eylül 2010'da, bir hafta süreyle yürütmeye başlayacağımız, gençlere yönelik bir proje daha var.

Genç Gönüllüler Derneği gönüllü üyeleri tarafından kurulan Üretken Gençlik Topluluğu'nun AB Eğitim ve Gençlik Programları Merkezi Ulusal Ajans'ına sunmuş olduğumuz "Alışkanlıklarını Terk Et" Projesi kabul edildi.

GÜNDE 350 ÇİFT BOŞANIYOR
Nasıl bir proje bu? Nereden çıktı bu fikir?
TÜİK'in araştırmasına göre; Türkiye’de günde en az 350 aile evliliklerine son veriyor. Geçim sıkıntısını şiddetli geçimsizlik olarak gerekçe gösteren özellikle yeni evli genç çiftler, gereksiz yere yaptıkları harcamaların faturasını ağır ödediler. Geçmişte baba parasına alışan gençler,  - alışkanlıklarını devam ettirdiklerinde - kaynaklar kesildiği için kredi kartına yükleniyor ve büyük bir borç batağına sürükleniyor. İtalya, Romanya, İspanya, Yunanistan, Bulgaristan, Portekiz, Fransa ve Türkiye'den gençlerin katılacağı programda iyi bir yaşamın yeniden gözden geçirilmesi ve tüketim çılgınlığının önüne geçilmesi hedefleniyor.

TASARRUFU VE KREDİ KARTI KULLANMAYI ÖĞRETECEĞİZ
"Tasarruf Nedir?", "Tüketim Çılgınlığı ve Dünyayı Bekleyen Tehlikeler", "Kırsalda ve Kentlerde Yoksulluk", "Yoksullukla Mücadele", "Avrupa Birliği’nin Tüketici Politikaları", "Deneyim Paylaşımı", "Politika Oluşturma", "Yeni Nesile Alışkanlık Kazandırma", "Kredi Kartının Yararları ve Zararları Üzerine Simülasyonlar", "Sivil Toplum Ziyaretleri" eğitimleri ile mutlu bir yuva kurmanın neler gerektirdiğini hep birlikte öğreneceğiz.

Projemiz İstanbul’da, orman içerisinde bir çiftlikteki çadırlarda gerçekleştirilecek. Katılımcıların bilgilerini ve davranışlarını geliştirmeyi amaçlayan bu proje ile aday ülke Türkiye ve Avrupa ülkelerinde bilinçli toplumların gelişmesine katkıda bulunmayı hedefliyoruz.

Hep çocuklara yönelik projeleriniz var. Peki neden çocuklar? 
Çünkü çocuklar geleceğimiz. Ve onlar için çalışmak tarif edilemez bir mutluluk vermektedir. Çünkü biz de bir zamanlar çocuktuk. Çocukların hayalleri çok büyük. Ve insan düşlerinin büyüklüğü kadar özgürdür. Çocukların sıkıntı çekmemesi ve eğitimlerine, hayal kurmaya odaklanmaları geleceğin Türkiye'sini bugünden yaratacaktır. Ancak tüm projelerimizi sadece çocuklar üzerine kurmuyoruz. Toplumun geneli, gençler, engelliler için de projelerimiz oldu ve olacak.

Sayfa Yükleniyor...