Amerika ve Avrupa’da son yıllarda artan arı ölümleri oranlarına paralel olarak Türkiye’de de yüksek boyutlarda arı ölümleri görülmeye başlandı.

Açıklama, Uludağ Üniversitesi Arıcılık Geliştirme- Uygulama ve Araştırma Merkezi (AGAM) Müdürü Prof. Dr. İbrahim Çakmak'tan geldi.

Bal arılarının neden oldukları tozlaşma ekonomiye de büyük katkılar sağlıyor. Ülkemiz bu konuda büyük bir potansiyele sahip fakat yeterince değerlendiremiyoruz. Arıcılık konusunda saha araştırmacısı sayısını artırmamız gerekiyor

Türkiye genelinde geçmiş yıllarda yüzde 10 ile 20 arasında değişen arı ölümlerinin bazı bölgelerde yüzde 70’lere kadar çıktığını söyleyen Çakmak, üniversitenin üst kuruluyla yapılan değerlendirme topantısında konuştu.

Toplantıda bölüm ve yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Çakmak şunları söyledi:

"Giderek artan arı ölümleri için henüz resmi ve bilimsel olarak tamamlanmış bir araştırma yok. Dünya genelinde artan arı ölümleri, Türkiye’de de aynı paralelde artış gösteriyor.

Ülkemizde henüz bilimsel bir araştırma tamamlanmış değil. Tahmini ve daha önceden kanıtlanmış bulgular mevcut. Örneğin tarımsal ilaçlar ve genel arı hastalıklarının ölümlere neden olduğunu biliyoruz. Ancak eskiden bu oran yüzde 10 ile en fazla yüzde 20’ler bazında oluyordu. Şimdi ise Türkiye genelinde bazı bölgelerde temas kurduğumuz arıcılar yüzde 70’lere varan ölümler yaşadıklarını bizimle paylaştılar.

Genel anlamda bir artış var ve biran önce bu artışın nedenlerini öğrenmemiz gerekiyor. Biz AGAM olarak araştırmaları başlattık. Kesin ölüm nedenleri bulacak ve önüne geçmek için çalışmalar yürüteceğiz."