Türkiye'nin engelsiz filmleri çekildi

Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin ortaklaşa düzenlediği bir proje kapsamında 18 engelli sinema eğitimi aldı. Eğitimin sonunda çekilen kısa filmler İFSAK kısa film festivalinde ve ABD'de bir yarışmada gösterilecek.

Türkiye'nin engelsiz filmleri çekildi

Bahçeşehir Üniversitesi ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sağlık ve Sosyal Hizmetler Daire Başkanlığı Özürlüler Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği bir proje kapsamında 18 engelli sinema eğitimi aldı. Aralarında işitme, fiziksel ve zihinsel engellilerin bulunduğu gençler beş aylık bir süre boyunca temel sinema bilgilerini öğrendi.

Eğitimin sonunda, Bahçeşehir Üniversitesi öğrencileri ve proje koordinatörleri Yrd. Doç. Dr. Erkan Büker ve Murat Uçtu'nun katkılarıyla "Önyargı", "Sevmek Sanatı" ve "Senin İçin" isimli üç kısa film çekildi. Engelli gençler filmlerin oyunculuk, yönetmenlik ve senaristliğini yaptı.

Proje koordinatörlerinden Yedikule Özürlüler Merkezi birim sorumlusu Murat Uçtu, engelli olmanın sinemadan alınacak zevki değiştirmediğini söylüyor ve çekilen kısa filmlerin önemini şöyle anlatıyor: "Bu filmler sayesinde engelliler, dünyalarını kendi gözlerinden anlatmış oldu. Daha önce bizim onları algıladığımız şekilde beyaz perdeye yansıtılıyorlardı. Şimdi kendi algıladıkları şekilde, kendilerini anlattılar."

Bahçeşehir Üniversitesi öğretim üyelerinden Yrd. Doç. Dr. Erkan Büker sinema eğitimi verilirken yer yer zorluklar yaşandığını söylüyor: "Özellikle işitme engelli arkadaşlarımızla çalışırken, sinemada kullandığımız her terimin işaret dilinde karşılığı olmadığını farkettik. Mesela 'dram, drama' kelimelerinin tam karşılığı yokmuş. Ama işaret diline tercüme yapan arkadaşlarımızın yardımıyla bu sorunu aştık."

Eğtim boyunca işaret diline tercüme işini Türkiye İşitme Engelliler Milli Federasyonu Başkanı Ercüment Tanrıverdi üstlendi. Tanrıverdi, "Kimi zaman Türkçe'de bir cümle ile anlatılan bir şeyi, Türkçe işaret dilinde üç cümle ile anlattık. Ama herşeyi anlattık" diyor.

Önyargı filmi için senaristlik, yönetmenlik ve oyunculuk yapan Fatih Coşkun ise bu film ile kendi başından geçenleri anlatabildiğini söylüyor ve "Umarım varolan önyargıları bu şekilde kırabilmişizdir" diye ekliyor.

Eğitimin sonunda çekilen üç kısa film İFSAK kısa film festivalinde ve ABD'de engellilerin filmlerinin katıldığı bir yarışmada gösterilecek.

Sayfa Yükleniyor...