Ve rekor kırıldı...

Dünyanın en büyük omleti için 110 bin 10 adet yumurta kullanıldı.

Ve rekor kırıldı...

Dünyanın en büyük omleti Türkiye'de üretildi. Yum-Bir'in organizasyonuyla Ankara Cepa Alışveriş Merkezi önünde kurulan 10 metre çapındaki tavada yapılan omlet için, 110 bin 10 adet yumurta kullanıldı. 4 bin 400 kilogram ağırlığında olan yaklaşık 2,5 saatte pişirilen omletin yapımında 65 aşçı çalıştı.

Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Türkiye'de yılda 14 milyar adet yumurta üretildiğini, halen Türkiye'nin yumurta üretiminde dünyada 11. sırada bulunduğunu belirterek, ''Kısa sürede hedefimiz yumurta üretiminde Türkiye'nin ilk 10 ülke arasında yer almasını sağlamak'' dedi.         Dünya Yumurta Günü etkinlikleri kapsamında Yumurta Üreticileri Merkez Birliği (Yum-Bir) tarafından organize edilen ''Dünyanın en büyük omleti'' rekor denemesinin yapıldığı CEPA AVM önündeki alana gelen Bakan Eker, burada yaptığı konuşmada verilen destekler sonucunda yumurta ve beyaz et üretiminin ve ihracatının arttığını söyledi.        

Türkiye'nin 2002 yılında 31-32 milyon adet olan yumurta ihracatının geçen yıl 1,2 milyar adete ulaştığı belirten Bakan Eker, kişi başına yıllık yumurta tüketiminin de 175-180 adet düzeyinde gerçekleştiğini ve bunu 200 adete çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.        

Yumurtanın ''cüsesine göre çok değerli bir gıda maddesi'' olduğuna işaret eden Bakan Eker, 50-60 gramlık bir yumurtada insanın ihtiyaç duyduğu her türlü besin maddesinin bulunduğunu kaydetti. Uzun yıllar yumurtaya ''haksızlık yapıldığını'', yararları gözardı edilerek neredeyse zararlı ilan edildiğini belirten Eker, ''Nihayet yapılan araştırmalar sonunda tıp doktorları yumurtanın itibarını iade etti. Kalp hastaları için zararlı değil yararlı olduğu ortaya çıktı'' dedi.     

Yum-Bir Başkanı Derya Pala'da yumurtanın gıda olarak henüz hak ettiği yere ulaşmadığını belirterek, sağlık açısından değeri ve besin içeriği hakkında doğru bilgilendirmek için 2008 yılından beri yumurtayla ilgili tanıtım kampanyaları düzenlediklerini söyledi.        

Yapılacak omletin bir bölümünün AVM'ye gelen kişilere ikram edileceğini, kalan bölümünü ise Ankara'daki değişik kurumlara dağıtılacağını açıklayan Pala ''Türkiye'de herkese yetecek kadar hatta fazlasıyla yumurta üretiyoruz. Yumurta üretimine, tüketimine ve ihracatına yönelik çalışmalarımız devam edecek'' dedi.        

Dev omletin üretimi amacıyla 10 metre çapında büyük bir tava yaptırıldı. Guinnes Rekorlar Kitabının temsilcisi gözetiminde yapılan tartımda tavanın ağırlığının 3 ton 422 kilogram olduğu belirlendi. Omletin yapımında Rixos Grand Ankara Oteli'nin Mutfak Şefi Süleyman Aşçıoğlu başkanlığında 90 aşçı görev aldı.        

Cepa AVM'nin bahçesine kurulan dev tava özel temizlik maddeleriyle sterlize edildi. Omletin üretimi için Konya'da kurulu Anako firması tarafından 110 bin 10 yumurta likit hale getirildi. Omlet üretimini yönetecek Şef Süleyman Aşçıoğlu omlet için yaklaşık 400 kilogram yağ kullanacaklarını söyledi.     

LİKİT YUMURTA İLE SALMONELLA RİSKİ ORTADAN KALKIYOR
Rekor büyüklükteki omlet üretim için 110 bin 10 yumurtayı likit hale getiren Anoko firmasının üretim direktörü Adviye Ergin, Konya'da kurulu fabrikada günde 100 ton likit yumurta ürettiklerini ve üretilen yumurtanın endüstriyel kek, pasta üreticilerine satıldığını söyledi. Kırılmamış yumurtanın pazarlanması halinde kabuktan dolayı Salmonella riski bulunmasına karşın pastörize likit yumurta üretimi halinde bu riskin ortadan kalktığına işaret eden Ergin, birkaç yıl sonra perakende likit yumurta satışına başlamayı planladıklarını bildirdi. Ergin, likit yumurtanın da buzdolabında bir ay süreyle saklanabileceğini, ambalajı nedeniyle tüketimi ve korunmasının daha kolay olacağını, fiyatının ise kabuklu yumurtaya göre fazla yüksek olmayacağını söyledi.

''YUMURTALARIMIZA, TAVUKLARIMIZA GÜVENİYORUZ''
Rekor büyüklükteki omletin pişirileceği düzeneği de inceleyen Bakan Çağlayan, burada yaptığı konuşmada bu rekor denemesi ile Türkiye'nin gıdadaki üstünlüğünü, hünerini dünyaya göstermiş olacağını söyledi.    

''Tavuk mu yumurtadan, yumurta mı tavuktan çıkar'' tartışmasına girmeyeceğini ifade eden Bakan Çağlayan, Kanada'da 2950 kilogram Güney Afrika'da 3650 kilogram ile kırılan en büyük omlet rekorunu Türkiye'nin de 6 bin kilogram ile ikiye katlayacağını inandığını belirtti.         Yumurtanın ana sütünden sonra en iyi besin kaynağı olduğuna işaret eden Çağlayan, kolestrol tartışmalarına karşın kendisinin yumurtayı günlük hayatından eksik etmediğini, bekarlığında en kolay yemek olarak sık sık yumurta yediğini, şu anda da oğlunun ve eşinin iyi omlet yaptığını anlattı.     

Türkiye'nin dünyada yumurta üretiminde 12'inci sırada, ihracatında ise 61'inci sırada yer aldığına dikkati çeken Bakan Çağlayan, geçen yıl 126,6 milyon dolar karşılığında 1 milyar 460 milyon adet yumurta ihraç edildiğini, bu yılın ilk 8 ayındaki ihracatın ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artarak 87 milyon 270 bin dolar karşılığı 1 milyar 202 bin adete ulaştığını kaydetti.        

Bu yılki yumurta ihracatının 130 milyon dolara ulaşmasını beklediklerini belirten Bakan Çağlayan, en büyük omlet ile Türkiye'nin Guinness Rekorlar Kitabına gireceğini vurgularken, ''yumurtamıza, yumurtacımıza, tavuklarımıza ve ustalarımıza güveniyoruz'' diye konuştu.        

Omlette rekor denemesinin başarılı olmasının Türkiye'yi tanıtım açısından ön plana çıkaracağını kaydeden Çağlayan, ''Türkiye'nin 8 yılda ekonomik alanda kaydettiği gelişmeler Guinness'e girmesini sağlayacak nitelikte. 2010'un ilk ve ikinci çeyreğinde dünyada en fazla büyümeyi gerçekleştirecek ülkeler arasında yer aldı'' dedi.        

Omletin yapımında 110 bin 10 adet yumurta kullanılacağına işaret eden çağlayan, ''yumurta kırmak, Merkez Bankasının zamanında önlem almadığı için testi kırmasına benzemez'' şeklinde espri yaptı.        

Devlet Bakanı Çağlayan'a Kayserili yumurta üreticisi Mustafa Yalın'ın çiftliğinde üretilen ve Guinness Rekorlar Kitabında dünyanın en büyük tavuk yumurtasına aday olarak gösterilen 205 gramlık yumurta hediye edildi.        

Çağlayan yumurtayı alırken tavuğun hayatta olup olmadığını sordu ve hayatta olduğunu ancak artık yumurtlamadığını öğrenince de ''her rekorun bir bedeli var. Olan tavuğa olmuş, Allah yardım etsin'' dedi.        

Çağlayan, daha sonra omlet pişirecek aşçı grubunun şefi olan Rixos otelinin şefi Süleyman Aşçıoğlu ile birlikte küçük bir tavada yağda yumurta pişirdi. Bunu Yum-Bir Başkanı Derya Pala ile gazetecilere ve şef aşçıya yedirdi.

Sayfa Yükleniyor...