Yağışlar bereket getirdi

Yurt genelinde geçen yıl etkili olan kuraklığın ardından, bu yıl yağışın artmasıyla birlikte meyve, sebze ve hububatta büyük oranda rekolte artışı bekleniyor.

Yağışlar bereket getirdi

Türkiye'nin yaş meyve sebze ambarı olarak görülen Mersin'de artan yağışlar dolayısıyla narenciye ve çilekte, Trakya'da ise kiraz, ayçiçeği, buğday ve mısırda rekolte artışı bekleniyor.

Ege Bölgesi'nde meyvede geçen yıla oranla yüzde 15-25 arasında ürün artışı olacağı tahmin ediliyor.

Antalya'da özellikle açık tarlada yetişen ürünlerde yaklaşık yüzde 10-15 arasında verim artışı olacak.

Narenciye diyarı olarak bilinen Hatay'ın Dörtyol ilçesinde bin dekarlık alandan 80 bin tona yakın ürün alındı.

Konya'da hububat rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 53 oranında artış bekleniyor.

Ziraat odaları yöneticileri, çiftçinin, ürün artışıyla geçen yılki borçlarını kapatacağı belirttiler. Bu yıl yağış nedeniyle toprağın yeniden yeşerdiğini, bunun toprakta "şapka" görevi yaptığını ifade eden oda yöneticileri, bol yağışının olumlu etkisinin önümüzdeki yıllara da yansıyacağını vurguladılar.

MERSİN'DE ARTAN YAĞIŞLAR DOLAYISIYLA NARENCİYE VE ÇİLEKTE  REKOLTE ARTIŞI BEKLENİYOR

Türkiye'nin yaş meyve sebze ambarı olarak görülen Mersin'de, artan yağışlar dolayısıyla narenciye ve çilek üreticisinin yüzü gülüyor. Mersin Ziraat Odası Başkanı Cengiz Gökçel, yaptığı açıklamada, geçen yıl kent genelinde, daha önceki yıllara oranla çok düşük bir rakam olan 900 bin ton narenciye hasat edildiğini söyledi. Geçen yıl ürünün az olmasına rağmen para etmediğini ve üreticinin sıkıntı yaşadığını anlatan Gökçel, şöyle konuştu: ''Ancak bu yıl yağışların bol olması nedeniyle bazı türlerde yüzde 50'yi geçen rekolte artışı bekliyoruz. Yani rekoltenin tüm türler içinde ülke genelinde yüzde 35 civarında artış gösterip, 1 milyon 200 bin tona ulaşması bekleniyor. Ancak bu yıl ürün bol olunca fiyat daha da aşağıda olacak.''

SİLİFKE'DE ÇİLEKTE 100 BİN TON HASAT BEKLENTİSİ

Mersin'in Silifke ilçesi Ziraat Odası Başkanı Mahire Can, yaklaşık 20 bin dönümlük arazide çilek üretimi yapılan ilçenin, Türkiye'nin önemli üretim merkezlerinden olduğunu söyledi. Geçen yıl 80 bin ton civarında olan hasadın bu yıl 100 bin tonu bulmasının beklendiğini vurgulayan Can, ilçedeki çileğin kalitesinde de önemli derecede artış sağlandığını bildirdi. Anamur'da faaliyet gösteren Muz Üreticileri Derneği Başkanı Niyazi Sinanoğlu ise muz rekoltesinin yağışla doğru orantılı olmadığını belirterek, ''Rekoltenin artması için yeni muz bahçeleri oluşturulmalı. Ancak girdi maliyetlerinin yüksek olması nedeniyle bunu yapamıyoruz. Rekoltenin geçen yılki gibi 170 bin ton civarında olmasını bekliyoruz'' diye konuştu.

TRAKYA'DA KİRAZ, AYÇİÇEĞİ VE BUĞDAYDA BEREKET

Tekirdağ Kiraz Üreticileri Birliği Başkanı Sami Durak, bu yıl kiraz rekoltesinde yüzde 30'luk artış beklediklerini söyledi. Çiftçilerin bu yılki yağışlardan memnun olduğunu anlatan Durak, ''Uygun iklim koşullarının yanı sıra global ekonomik kriz nedeniyle üretici bu sezon bahçesiyle daha yakından ilgilendi. Bu nedenlerle bu yıl kirazın hem rekoltesi hem de kalitesi yükselecek'' dedi. Tekirdağ genelinde binin üzerinde kiraz bahçesi bulunduğunu vurgulayan Durak, geçen yıl 100 ton sanayi kirazı, 100 ton da sofralık kiraz üretildiğini sözlerine ekledi.

AYÇİÇEĞİ, BUĞDAY VE MISIRDA DEKAR BAŞINA 120 KİLO ÜRÜN

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Necmi Koyuncu, geçen yıl ayçiçeği ve buğdaydan dekar başına 70 kilogram ürün alındığını bildirdi. Bu yıl toprağın yeterli yağışı aldığını ifade eden Koyuncu, ''Geçen yıl ayçiçeği, buğday ve mısırdan dekar başına ortalama 70 kilogram ürün alırken, bu yıl dekar başına ortalama 120 kilo ürün bekliyoruz'' diye konuştu.

EDİRNE'DE 500 BİN DEKAR ALANDA ÇELTİK EKİLECEK

İpsala Çeltik Üreticileri Birliği Başkanı Ali Soydan, Türkiye'de çeltiğin yüzde 50'sinin Edirne'de üretildiğini belirtti. Mayısın sonlarına doğru Edirne'de 500 bin dekar alanda çeltik ekimine başlanacağını dile getiren Soydan, ''Türkiye genelinde ise 1 milyon dekar alanda çeltik ekimi yapılacak'' dedi. Edirne Ziraat Odası Başkanı Cengiz Yorulmaz ise bu yılki yağışların çeltik ve ayçiçeği üreticisini sevindirdiğini söyledi. Çiftçilerin çeltik ekimine 2 hafta içinde başlayacağını ifade eden Yorulmaz, ''Bu yıl Edirne'de kuraklık yaşanmadı. Özellikle son yağışlar, buğdayın gelişmesinde doping etkisi yarattı. Edirne'de 680 bin dönüm ekilebilir arazi var. Bu yıl yaklaşık 200 bin dönümlük kısma ayçiçeği ekildi'' diye konuştu.

AMASYA'DA 25 BİN TON KİRAZ, 6 BİN TON ELMA

Amasya'da tarla ve bahçe bitkileri üretiminde geçen yıllara oranla ciddi artış bekleniyor. Yetkililer, bu üretim sezonunda daha önceki yıllardaki don ve kuraklık gibi olumsuz etkenlerin yaşanmamasının üretimi olumlu etkilediğini bildirdi. Geçen yıl Amasya'da 120 bin hektar alandan 515 bin tonu buğday olmak üzere 608 bin ton hububat elde edildiğini belirten yetkililer, bu yıl rakamın 650 bin tonun üzerine olmasının beklendiğini söyledi. Öte yandan, Amasya'nın önemli gelir kaynağı olarak bilinen kirazda geçen yıl 14 bin dekar alanda 20 bin 594 ton ürün elde edildiği, bu yıl ise 25 bin tonun üzerinde üretim beklendiği bildirildi. Amasya misketi olarak bilinen elma üretiminde de geçen yıla oranla artış beklendiğini kaydeden yetkililer, geçen yıl 3 bin 764 dekar alandan 5 bin 574 ton misket elması elde edildiğini, bu yıl üretimin 6 bin tonun üzerine çıkmasının beklendiğini ifade etti. Elmada golden olarak bilinen türde ise geçen yıl 4 bin 396 dekar alanda 5 bin 755 ton, starkingde 3 bin 582 dekar alanda 3 bin 745 ton, grannysmithde 348 dekar alanda 295 ton üretim sağlandığı, diğer elma türleriyle birlikte toplam 12 bin dekar alandan 16 bin 426 ton ürün elde edildiği, bu yıl rakamlarda ciddi artış beklendiği bildirildi.

ZONGULDAK'TA TARIM ÜRÜNLERİNDE YÜZDE 20 ARTIŞ BEKLENİYOR

Zonguldak'ta yağışların ardından bazı tarım ürünlerinde yüzde 20 artış bekleniyor. Zonguldak Ziraat Odası Başkanı Hasan Kabarık, Ereğli ve Alaplı ilçelerinde yılda ortalama 20 bin ton üretilen fındığın yanı sıra kiraz, elma gibi meyveler ile yonca ve fiğ gibi hayvansal bitkilerde artış beklediklerini söyledi. Kabarık, fındıktaki artış beklentisinin don ve yaz mevsiminin kurak geçmemesiyle de ilgili olduğunu kaydetti.

KARABÜK'TE ÜZÜM ÜRETİMİ YÜZDE 80 ARTACAK

Karabük Ziraat Odası Başkanı Basri Taşdelen, mart ve nisandaki yağmurların çiftçinin yüzünü güldürdüğünü bildirdi. Yağmurlarla kuraklık riskinin ortadan kalktığını anlatan Taşdelen, ''Kentte ekili alanların yüzde 80-90'ında arpa ve buğday üretiliyor. Meyve üretimi olarak sadece bağcılığın yapıldığı kente, üzüm üretiminin yüzde 80 artmasını bekliyoruz'' dedi.



BARTIN'DA SEBZE VE MEYVEDE YÜZDE 50 VERİM

Bartın Ziraat Odası Başkanı Rüştü Civak, buğday ve mısırın yanı sıra açık arazide dikilen her türlü sebze ile meyvede yüzde 50 verim artışı beklediklerini belirtti. Son yıllarda yaşanan kuraklığın kentteki ürünleri olumsuz etkilendiğini anlatan Civak, şunları kaydetti: ''Bu yıl ekilen her meyve fidanı tutacaktır. Geçen yıla oranla ekilen tarlaların yanı sıra elma, armut, kiraz ve erik gibi meyvelerde yüzde 50 oranında artış bekliyoruz. Çiftçilerimizin kazançlı çıkacağı, yüzlerinin güleceği bir yıl olacak.''

SİİRT'E ÖZGÜ ZİVZİK NARI ÜRETİMİ ARTACAK

Siirt Ziraat Odası Başkanı Gündüz Tanık, bu yıl bol yağış nedeniyle hububat ve narda ürün artışı yaşanacağını söyledi. Siirt'te 460 bin dekar alanda buğday üretimi yapıldığını belirten Tanık, şöyle konuştu: ''Kuraklık nedeniyle geçen yıl 23 bin tona düşen buğdayın rekoltesinin, bu yıl artan yağışla 115 bin tona yükselmesini bekliyoruz. Ayrıca 55 bin dekar alanda üretilen mercimeğin geçen yıl 2 bin 700 tonluk rekoltesinin bu yıl 9 bin tona, Siirt'e özgü Zivzik Narı'nın da geçen yıl 4 bin ton olan rekoltesinin bu yıl 6 bin 200 tona yükseleceğini düşünüyoruz. Yağışa bağlı olarak artan ot miktarı Siirt'e özgü Pervari balının üretimini de artıracaktır. Genel olarak tüm tarımsal ürünlerin üretiminde bu yıl yağışa bağlı olarak yüzde 50 artış bekleniyor.''

MARDİN'DE BADEM AĞAÇLARI ERKEN ÇİÇEK AÇTI

Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, kentte badem ağaçlarının bu yıl erken çiçek açtığını söyledi. Tüm dileklerinin badem ağaçlarını don vurmaması olduğunu belirten Özkan, ''Don vurması halinde bu yıl bademden verim alınmaz. Mardin ve çevresinde çok sayıda badem ağacı bulunuyor. Badem, Mardin ekonomisine küçümsenmeyecek ölçüde katkı sağlıyor'' dedi.

''ÇİFTÇİ GEÇEN YILKİ BORÇLARINI KAPATACAK''

Diyarbakır Ziraat Odası Başkanı Bahri Erdem, bu yıl düşen yağış miktarının geçen yıla oranla yüksek olduğunu, bunun da hububat başta olmak üzere ürün rekoltelerinde artış sağlayacağını söyledi. Geçen yıl yaşanan kuraklık nedeniyle üreticilerin yüzde 100'e varan oranda zarar gördüğünü hatırlatan Erdem, şöyle devam etti: ''Diyarbakır'da yağışın etkisiyle tarımsal üretim açısından herhangi olumsuzluk yaşanmayacağını düşünüyoruz. Dolu gibi herhangi bir tehlike yaşanmadığı sürece ürün rekoltesi artacaktır. Hububat şu anda çok iyi görünüyor.'' Diyarbakır'ın dünyaca ünlü karpuzunun Dicle'de yetiştiğini vurgulayan Erdem, şunları kaydetti: ''Karpuzun kuraklıktan etkilendiği söylenemez. Pirinç üretimi için aynı şey söz konusu değil. Pirinç üretiminde suya büyük ihtiyaç duyuluyor. Bu nedenle pirinçte istenilen rekoltenin sağlanması için şu ana kadar düşen yağış miktarı yeterli değil. Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki kuraklık nedeniyle geçen yılı çiftçi borçla kapattı. Bu yıl da ekinini borçla yaptı. Çiftçi bu yılki kazancıyla geçen yıl kuraklık nedeniyle biriken borçlarını kapatacak.''

''YAĞIŞIN FAYDASI GELECEK YILLARDA HİSSEDİLİR''

Şırnak Ziraat Odası Başkanı Cengiz Han Tatar, bu yıl yağış artışıyla Şırnak'ta yeraltı su kaynaklarının da istenilen seviyeye ulaştığını, geçen yıl kuraklık nedeniyle kuruyan su kaynaklarının yeniden akmaya başladığını bildirdi. Bu yıl yağış nedeniyle toprağın yeniden yeşerdiğini, bunun da toprakta ''şapka'' görevi gördüğünü belirten Tatar, şöyle konuştu: ''Toprak, üzerindeki yeşillik sayesinde nemini koruyor. Toprağın nemi ne kadar derin olursa ürün de o kadar bereketli olur. Topraktaki nem artışına bağlı olarak bu yıl meyve ve sebze bereketi yaşanacağını düşünüyoruz. Artan rekolte üreticiye de tüketiciye de yarar sağlayacaktır.''

EGE BÖLGESİ'NDE MEYVEDE GEÇEN YILA ORANLA YÜZDE 15-25 ARASINDA ÜRÜN ARTIŞI BEKLENİYOR

İzmir Ziraat Odası Başkanı Sedat Köse, yaptığı açıklamada, bu yıl hava şartlarının uygunluğu ve bol yağış alınması sayesinde bölgede kaliteli ürün yetişeceğini ve verimli bir yıl olacağını tahmin ettiklerini söyledi. Meyve veren ağaçlarda çiçek açma zamanı olduğunu belirten Köse, çiçeklenmeye bakıldığında kiraz, narenciye, incir, şeftali, erik gibi bölgenin öne çıkan meyvelerinde geçen yıla göre yüzde 15-25 artış öngördüklerini bildirdi. Köse, çilek üretiminde de bu yıl bolluk yaşandığını ifade etti. Yağışların bölgenin bazı havzalarında sel ve baskınlara yol açması sonucu buğday üreticisinin bir kısmının ürününü bozup, pamuk dikimine yöneldiğine işaret eden Köse, buna rağmen buğdayda geçen yılki seviyelerde hasat beklendiğini ya da yüzde 10 civarında artış yaşanabileceğini kaydetti.

ANTALYA'DA ÜRETİMDE YÜZDE 10-15 ARTIŞ ÖNGÖRÜLÜYOR

Antalya Ziraat Odası Başkanı Halil Ordu, bu yıl yağışların çok iyi olmasının üretimi de tetiklediğini, hububatta verim ve rekoltenin artacağını söyledi. Hububat ve meyve üretiminde rekolte kaybının söz konusu olmadığını anlatan Ordu, şöyle devam etti: ''Çiftçimizde sıkıntı yok, ancak fiyatlar ne olur bilinmiyor. Hububatta fiyatlar dünya borsasına bağlı. Bu yıl sıkıntı olacağını sanmıyorum. Buğday, arpa ve yulafta geçmiş yıllardan daha iyi rekolte yaşanacak. Hububat, meyve ve örtüaltı üretimden memnunuz.'' Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer de geçen yıl ocak-nisan arasında kentte metrekareye 180, bu yılın 4 ayında ise 712 kilogram yağış düştüğünü bildirdi. Bu yıl özellikle açık tarlada yetişen ürünlerden geçen yıla göre yüzde 10-15 artış beklendiğini belirten Tuncer, şöyle konuştu. ''2008 yılı buğday rekoltesi 452 bin tonken, bu yıl 500 bin tonluk rekolte bekleniyor. Antalya'da genellikle kıştan yaza direkt geçişler görülmesine rağmen bu yıl ilkbahar mevsimi koşulları yaşanıyor. Bu iklim koşulları da geçen yıl meyve ağaçlarında görülen, aniden ısınmaya bağlı stresin yaşanmayacağını, meyve dökülmelerinin olmayacağını ve meyve kalitesi ve veriminde yüzde 10-15 civarında artış olacağını ortaya koyuyor.''

ISPARTA'DA 600 BİN TONLUK ELMA ÜRETİMİ BEKLENTİSİ

Isparta Ziraat Odası Başkanı Bayram Kutlu, bu yıl düşen yağışın kentin tarımında olumlu etki yarattığını söyledi. Kentte her türlü meyvenin yetişebildiğini belirten Kutlu, şöyle devam etti: ''Öncelikli ürünümüz elma, kiraz ve gül... Yağışların etkisiyle bu yıl rekolte ve kalitelerinin artmasını bekliyoruz. Elmada geçen yıl 550 bin tonluk üretim yapıldı. Bu yıl elmada 600 bin tonluk, kirazda ise 17 bin tonun üzerinde üretim bekliyoruz. Yağışların etkisiyle kalitenin de artacağını düşünüyoruz.'' Kiraz ağaçlarının çiçek açtığı dönemde aşırı yağış olduğuna dikkati çeken Kutlu, bu nedenle arıların çiçekleri dölleyemediğini, bunun olumsuz etkilerinin olabileceğini söyledi. Süleyman Demirel Üniversitesi Gül ve Gül Yağı Araştırma Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Baydar da yağışların gül üretiminde etkili olacağını belirterek, ''Verimli bir yağış yılı geçirdik. Gülde bunu hissedeceğimizi düşünüyorum. Kalite ve rekolte artacaktır'' dedi.

TARIM VE HAYVANCILIK KENTİ BURDUR'DA ÇİFTÇİ MEMNUN

Batı Akdeniz'in tarım ve hayvancılık bölgesi Burdur'da bu yıl yağışlar, çiftçinin yüzünü güldürüyor. Meteorolojiden alınan bilgiye göre, Burdur'a geçen yılın ocak-nisan dönemine göre metrekareye yüzde 212 daha fazla yağış düştü. Burdur Tarım İl Müdürlüğü Bitki Koruma Şube Müdürü Halil Gökdemir, düzenli ve bol yağışların buğday, arpa, mısır, pancar, anason, haşhaş üretiminin yapıldığı kentte çiftçinin yüzünü güldüreceğini söyledi. Burdur Ziraat Odası Başkanı Gökay Tekin ise son yağışlardan memnun olduklarını ifade ederek, ''Son yağışlar çiftçimize gübre atmak kadar büyük yarar sağladı. Yağışların bol ve dengeli seyretmesi sonucu çiftçimiz tohumunu zamanında ekti, gübresini zamanında attı. Çiftçi, uzun yıllardır beklediği yağışların semeresini cebini doldurarak alır diye umuyorum'' dedi.



MALATYA'DA ÜRETİCİNİN BOL ÜRÜN UMUDU

Kış mevsimi boyunca ilçelerin dışında kar yağışı almayan Malatya'da ilkbaharın gelmesiyle etkili olan yağmur, üreticiyi ürünün bol olması konusunda umutlandırdı. Malatya Ziraat Odası Başkanı Bayram Polatbaş, yaptığı açıklamada, ilkbaharın gelmesiyle susuzlukla ilgili sıkıntıların bir nebze de olsa atlatılmaya başlandığını söyledi. Polatbaş, şöyle devam etti: ''İlkbahar yağışları böyle giderse ürün bereketli olacak. Büyük bölümü Arguvan ve Yazıhan'da toplanan susuz tarlalardaki tahıl ve kuru baklagil ekinlerimiz de şu anda çok güzel. İnşallah mayıs sonuna kadar yağışlar böyle devam eder.'' Kayısı üreticilerinin mini spring sulama yöntemine geçmeleri halinde sulama konusunda sıkıntı yaşamayacaklarına değinen Polatbaş, ''Sulama birlikleri ile DSİ Elazığ Bölge Müdürlüğüne de büyük görev düşüyor. Onarımı beklenen, yıkılmaya terk edilen sulama kanalları da inşallah onarılır'' dedi. Polatbaş, geçen yıl bazı bölgelerde kayısı bahçelerinin yeterli sulanmadığını, bu nedenle bu yıl ürünün düşük olduğunu kaydetti.

SAKARYA'DA YAĞIŞLAR KIŞLIK ÜRÜNLERİ OLUMLU ETKİLEDİ

Sakarya Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, yaptığı açıklamada, Sakarya'nın yıllık ortalama 840 milimetre yağış aldığını, yağışın aylara göre düzenli dağılması sonucu birçok üründe sulamasız tarım yapılabildiğini belirtti. Ancak son yıllarda küresel ısınma gibi nedenlerle sulama ihtiyacının arttığını bildiren Çakar, geçen yıl iyi giden sezonun temmuz ve ağustosta çok azalan yağış nedeniyle toplam tarımsal üretimde yüzde 25'e varan düşüşle tamamlandığını söyledi. Bu yılki yağışlı dönemin kışlık ürünlerde çok etkili olduğunu ifade eden Çakar, şunları kaydetti: ''Kışlık ürünler için sezon çok iyi gidiyor. Mayısın başındayız, ama biz toplam yağışın yüzde 60'ını almış durumdayız. Ancak bu, yıl sonuna kadar her şey iyi gidecek anlamına gelmez. Yaz aylarındaki yağışın da önemi büyük. Yazlık ürünlerden başta mısır, çekirdek kabağı, ayçiçeği ve sebze olmak üzere yağışın çok etkisi var. Şu anki yağışların kışlık ürünlere hububat, sebze ve meyveye olumlu etkisi var. Her şey planladığımız gibi gidiyor.''

SAKARYA'DA FINDIK VE AYVADA DÜŞÜŞ

Sakarya'da bu yıl fındık rekoltesinde düşüş beklendiğini bildiren Tarım İl Müdürü Abdurrahman Çakar, geçen yıl 110 bin ton olan fındık rekoltesinin, bu yıl 90 bin ton civarında olacağını tahmin ettiklerini, bunun da geçen yılın verimli bir sezon olmasından kaynaklandığını söyledi. Türkiye'deki toplam ayva üretiminin büyük çoğunluğunun yapıldığı Sakarya'da, bu yıl ayva üretiminde de düşüş beklentisi var. Çakar, ayva ağaçlarında görülen bir zararlıya karşı yapılan eksik ilaçlama nedeniyle toplam üretimin üçte bir oranında düşebileceğini bildirdi.

HATAY'DA NARENCİYE ÜRETİCİLERİ MUTLU

Hatay Tarım İl Müdürlüğü yetkililerinden alınan bilgiye göre, bu yıl ovada yaklaşık 1 milyon 100 bin dekar buğday ekimi yapıldı. Çiftçilerin bu yıl yağışların iyi gitmesi nedeniyle dönümden 600-700 kilo arasında ürün almayı beklediğini belirten yetkililer, beklenmeyen ve istenmeyen bir durumla karşılaşılmaması halinde umutlu olduklarını kaydetti. Narenciye diyarı olarak bilinen Hatay'ın Dörtyol ilçesinde de yağışların çitçileri sevindirdiği belirtildi. Dörtyol Ziraat Odası Başkanı Ali Abacı, bölgede yaklaşık bin dekarlık alandan 80 bin tona yakın ürün alındığını söyledi. Yağışlarla barajlar ile yeraltı ve üstü su kaynaklarının dolduğunu vurgulayan Abacı, ''Bu yıl narenciye üreticilerinin sulama sıkıntısı yaşamayacağını düşünüyoruz. Yağışlarla rekoltenin artacağını tahmin ediyoruz'' diye konuştu.

OSMANİYE'DE YER FISTIĞINDA YÜZDE 5 ARTIŞ BEKLENİYOR

Osmaniye Ziraat Odası Başkanı Bahadır Sezgin da geçen yıl yaşanan kuraklığın ardından yağışların iyi gitmesinin fıstığıyla ünlü Osmaniye'de çiftçinin yüzünü güldürdüğünü söyledi. Sezgin, yaşanan yağışlar sonrası birinci ürün olarak 28 bin 894 dekar alana ekimi yapılan yer fıstığından 10 bin 401 ton rekolte alındığını, ikinci ürün olarak 74 bin dekar alana ekimi yapılan yer fıstığından da ortalama 23 bin 680 ton rekolte beklendiğini bildirdi. Sezgin, yağışlar nedeniyle yer fıstığı üretiminde bu yıl yüzde 5 artış beklendiğini kaydetti. Osmaniye'nin Kadirli ve Sumbas ilçelerinde de 38 bin 500 dekar alana turp ekimi yapıldığını, 77 bin ton rekolte beklendiğini ifade eden Sezgin, bu üründe de yüzde 10 artış yaşandığını vurguladı. Sezgin, son günlerdeki şiddetli yağışların yanı sıra Kadirli ilçesinde baraj kapaklarındaki arızadan kaynaklandığı tahmin edilen taşkınlar nedeniyle buğday, mısır ve karpuz ekili yaklaşık 40 bin dekar alanın zarar gördüğünü bildirdi.

ÇUKUROVA'DA YAĞIŞLAR BUĞDAY HASADINI GECİKTİRDİ

Adana'nın Ceyhan İlçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, mısır, pamuk ve buğday gibi yörenin geleneksel ürünlerinin yanı sıra sebze ve meyve yetiştiriciliğinde de alternatiflerin arandığı Çukurova'da bu yıl yağışların, ekim sezonunda üreticinin lehine geliştiğini bildirdi. Ancak Çukurova yöresinde yağışların aralıksız sürmesinin buğday hasadını geciktirdiğini anlatan Tezcan, şunları kaydetti: ''Yörede her yıl mayıs ortalarında baylayan hasat, yağışın uzun yıllar ortalamasının üzerine çıkması ve aralıklarla, zamam zaman da etkili olarak sürmesi sonucu haziranda yapılabilecek. Aşırı yağışlar, karpuzda bu yıl bol rekolte bekleyen üreticileri de üzdü. Adeta göle dönüşen bazı karpuz seralarında ürünler hasat edilmeden çöpe gitti.''

FINDIK REKOLTESİ YÜZDE 50 DÜŞECEK

Türkiye'nin önemli ihracat ürünlerinden fındık rekoltesinde bu yıl geçen yıla oranla yüzde 50'ye yakın düşüş olacağı öngörülüyor. Giresun Ziraat Odası Başkanı Özer Akbaşlı, bu yıl hava şartlarının olumlu ve yağışlı geçmesine rağmen üyesi bulunduğu Ulusal Fındık Konseyince, 2009 ürünü Türkiye fındık rekoltesinin 462 bin ton olacağının tahmin edildiğini söyledi. Geçen yıl yaklaşık 850 bin ton fındık rekoltesi gerçekleştiğini anımsatan Akbaşlı, ''Rekoltedeki düşüşün nedeni, fazla rekolteden dolayı fındık ağaçlarının yorulması ve kendisini dinlenmeye almasıdır. Ancak Giresun'daki 2009 ürünü tahmini fındık 119 bin ton dolayındadır. Bu rakam da ortalama olarak iyidir'' dedi. Bu yıl yörede fındık ürününde gözlemlerinin olumlu olduğunu anlatan Akbaşlı, ''Gelişime göre fındık iyi oranda iç tutacak ve meyve iriliği yüksek olacaktır. Bu da randımana çok iyi yansıyacaktır'' diye konuştu. Giresun'da 117 bin hektarı aşkın alanda 65 bin aile fındık tarımıyla uğraşıyor. Fındıktan yöre ekonomisine her yıl ortalama 400 milyon TL'yi aşkın girdi sağlanıyor.

''YAĞMURUN FAZLALIĞI, ÇAY HASADINI GECİKTİRDİ''

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, geçen yıl özellikle mart ve nisanda hava sıcaklıklarının yüksek olması nedeniyle çay hasadına normale göre erken olarak 25 Nisanda başlanıldığını belirtti. Bu yıl aynı aylarda hava sıcaklıklarının düşük ve yağışların fazla olması nedeniyle çay hasadına geçen yıla göre geç başlanabileceğini ifade eden Paliç, ''Çay hasadının başlaması belki de mayısın ortasını bulacak'' dedi. Paliç, geçen yıl hasada erken başlanılması nedeniyle yaş çayda dördüncü sürgünün gündeme geldiğini, ancak bu yıl yaz mevsiminde çok olağanüstü hava şartları olmazsa dördüncü sürgünün olmayacağını kaydetti.

''BARAJLAR DOLDU, TOPRAK SUYA DOYDU''

Bozok Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Gülümser, Yozgat'ta tarımda çeşitliğin giderek arttığını, ancak geleneksel olarak tahıl üretiminin ön planda olduğunu vurguladı. Yağışların özellikle mart, nisan ve mayısın ilk haftasında beklenen düzeyde gerçekleştiğini, bu yağışların tarım alanlarındaki ürünler açısından oldukça gerekli olduğunu bildiren Gülümser, şunları kaydetti: ''Barajlarımız doldu, toprak suya doydu. Tahılla birlikte diğer tarımsal ürünlerde de rekoltenin yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Ancak çiftçilerimiz, tarım alanlarına zarar veren haşere ve diğer zararlılara karşı gerekli önlemleri almalı.''

KONYA'DA HUBUBAT REKOLTESİNDE YÜZDE 53 ARTIŞ BEKLENİYOR

Konya'da bu yıl nisan ayındaki bol yağışın, hububat rekoltesinde geçen yıla göre yüzde 53 oranında artış sağlayacağı tahmin ediliyor. Konya'da kuraklığın yaşandığı geçen yıl 1 milyon 500 bin ton buğday hasat edildi. Bu buğdayın büyük bölümü 2. ve 3. sınıf kalitede olduğu için birinci sınıf buğday açığını kapatmak amacıyla Konya'daki fabrikalar yüksek miktarda buğday ithal etti, Çukurova, Trakya gibi dış havzalardan buğday getirmek zorunda kaldı. Yaklaşık 2,27 milyon hektar alanda tarımın yapıldığı Konya'da toplam arazilerin en fazla yaklaşık yüzde 23'ü sulanabiliyor. 2008 yılı verilerine göre Konya'da kuru ve sulu olarak yaklaşık 740 bin hektar alanda buğday ekimi yapılıyor. Hububatta verim artışı sağlayan yağmurların düştüğü nisan ayı oldukça bereketli geçti. Konya kent merkezinde nisan ayı boyunca metrekareye toplam 56,5 kilogram yağış düştü. Geçen yılın nisan ayında düşen toplam yağış miktarı metrekareye 19 kilogramda kalırken, bu yıl Nisan ayı yağışları geçen yıla göre yaklaşık yüzde 194 oranında artmış oldu. Mayıs ayının ilk haftasında ise Konya'ya metrekareye 27 kilogram yağış düştü, bu miktar geçen yılın aynı döneminde 15 kilogram olarak gerçekleşmişti. Orta Güney Anadolu Ziraat Odaları Bölge Başkanı ve Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Hepokur, bu yıl yağışların yeterli olması nedeniyle hububatta ciddi oranda rekolte artışı beklediklerini söyledi. Geçen yıl yaklaşık 1 milyon 500 bin ton buğdayın hasat edildiği Konya'da bu yıl 2 milyon tonun üzerinde buğday beklediklerini anlatan Hepokur, ''Bu yıl Konya'da yaklaşık 2 milyon 300 ton buğday üretileceğini tahmin ediyoruz. Bu tahminimiz gerçekleşirse, geçen yıla göre buğday rekoltesi yüzde 53 oranında artmış olacak. Bu durum, bölge çiftçisi ve ülke ekonomisi adına son derece sevindiricidir'' dedi. Çumra Ziraat Odası Başkanı Süleyman Akbaş ise nisan ayında düşen ve mayıs ayında da devam eden yağışların şeker pancarı üretimini olumlu yönde etkilediğini anlattı. Yağmurların yağmaması durumunda herkesin tarlasını yerüstü ve yeraltı sularıyla sulamak zorunda kalacağını dile getiren Akbaş, ''Şu an bölgemizde pancar ekimleri tamamlandı. Yeterli miktarda yağış düştüğü için pek çok kişi tarlasını sulama ihtiyacı hissetmedi. Yağmurlar yağmasaydı 100 dekar pancar tarlasında sulama için çiftçi yaklaşık bin lira harcayacaktır. Bu para çiftçinin cebinde kaldı'' dedi. Akbaş, yağmurun sulamaya göre bitkinin gelişimine daha çok katkı sağladığını, bu nedenle geçen yıla göre pancardan daha yüksek verim beklediklerini sözlerine ekledi.

Sayfa Yükleniyor...