'Zor zamanlarda demokrasinin vaatleri'

İstanbul Bilgi Üniversitesi ev sahipliğinde 5.si düzenlenen Reset Diyalogları İstanbul Seminerleri, Batı ve Ortadoğu demokrasinin ekonomik koşullar karşısındaki rolünü, yaşadığı değişimi, çözüm önerilerini, demokrasi ile din ilişkisini ve Arap Baharı’nı tartışıyor.

'Zor zamanlarda demokrasinin vaatleri'

19-23 Mayıs 2012 tarihleri arasında gerçekleşecek İstanbul Seminerleri, Batı demokrasilerinin ekonomik kriz ve yaşlanan nüfus karşısında üretmek zorunda olduğu yeni çözümleri, demokratik katılım, politik sorumluluk ve yeni liderlik arayışı ekseninde tartışacak. Çok kültürlü vatandaşlık ve aidiyet konularının da ele alınacağı seminerler dizisinde Arap Baharı ve Arap dünyasındaki özgürlük ve insan hakları arayışları da önemli başlıklar arasında yer alıyor.

Her yıl dünyanın farklı ülkelerinden çok sayıda felsefeci, siyasetçi, antropolog ve akademisyeni buluşturan İstanbul Seminerleri’ne bu yıl İran eski Cumhurbaşkanı Muhammed Hatemi bir video mesaj ile katılacak. İran eski dışişleri bakan yardımcısı Ali Khoshrou ise yuvarlak masa tartışmalarının konuşmacıları arasında bulunuyor. İran asıllı sosyalbilimci ve akademisyen Ramin Jahanbegloo, İran ve islam uzmanı feminist yazar Katajun Amirpur seminerlerin dikkat çeken konuşmacılarından sadece birkaçı...

Dünyanın en tanınmış felsefecilerinden Harvard Üniversitesi Profesörü Şeyla Benhabib, Yale Üniversitesi öğretim üyesi ABD politikaları uzmanı Jim Sleeper, ABD’nin en büyük Uluslararası İnsan Hakları Merkezi Direktörü Micheline Ishay, Yale Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Jeffrey Alexander ve London School of Economics (LSE) Direktörü sosyolog Craig Calhoun, 5.İstanbul Seminerleri için İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde olacak.

İstanbul Bilgi Üniversitesi Santral Kampüsü’nde gerçekleşecek olan 5. İstanbul Seminerleri’ne ünlü sosyolog Nilüfer Göle, Duke Üniversitesi profesörü Timur Kuran, siyaset bilimi profesörleri Fuat Keyman ve Umut Özkırımlı da konuşmaları ile katılacak.

Batı demokrasileri ciddi ekonomik ve mali bunalım ve yaşlanan nüfus karşısında yeni çözümler bulmak zorundalar. Arap ülkeleri yoksulluk ve eşitsizliğe karşı olduğu kadar görülmemiş genç nüfus artışının getirdiği sorunlar için de bütün umutlarını demokrasiye bağlıyor. Kültürler ve uygarlıklar arasında, özellikle bölgesel güçlerin yeni dengesiyle Akdeniz havzasında yeni ekonomik ve sosyal konulara yoğunlaşan bir diyalog için daimi ve artan bir ihtiyaç bulunmaktadır.

Seminerlerde gelenekselleşen yuvarlak masa toplantılarında bu vizyon çerçevesinde “Zor Zamanlarda Demokrasinin Vaatleri” beş gün boyunca tüm katılımcılara açık olarak ele alınacak.

İSTANBUL SEMİNERLERİ NEDİR?
Reset-Diyaloglar Vakfı (ResetDoC) İstanbul Seminerleri “Farklılıklar arasında Yakın Karşılaşmaları” desteklemek ve bütün kültürel birikimlerden gelen tanınmış entellektüelleri kültür, din ve politika konusundaki ayrılıkların nasıl köprü oluşturulacağı üzerine derinlemesine düşünmeye teşvik etmek için tasarlanmış yıllık bir toplantı.

İstanbul Seminerleri bugüne dek Jürgen Habermas, Giuliano Amato, Andrew Arrato, Zygmund Baumann, Benjamin Barber, Ian Buruma, Hassan Hanafi, Nasr Abu Zayd, Tariq Ramadan, Alain Touraine, Michael Walzer gibi alanında dünyaca ünlü çok sayıda sosyal bilimciyi ağırladı.

Sayfa Yükleniyor...