-
Uzaktan eğitimle ilgili bazı tespitlerim var!
24 Nisan 2020 Cuma
Sınıf seviyelerine ve derslere göre tüm öğrencilere ‘proje sunumu, portfolyo hazırlığı’ görevi verilsin. Çocuklar araştırıp proje hazırlasın, internet üzerinden öğretmenlerine sunum yapsın buna göre değerlendirme yapılsın...
Yazının Devamı
-
Kayıp mektup!
23 Nisan 2020 Perşembe
“…çocukluk ne güzel, çocuklar ne sevimli, ne tatlı yaratıklar değil mi? En çok hoşuma giden halleri nedir bilir misiniz? Riyakârlık bilmemeleri, bütün istek ve duygularını, içlerinden geldiği gibi açıklamaları…”Bu anlamlı sözler Mustafa Kemal Atatürk’e ait... Yeni bir ülke hayali kurarken dahi önceliği hep çocuklardı. Onlar bizim geleceğimizdi! İşte bu yüzden 23 Nisan’ı tüm çocuklara armağan etti. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlu ve mutlu olsun!
Yazının Devamı
-
Şüpheli aile bağlantıları
22 Nisan 2020 Çarşamba
Sadık Gültekin yazdı: Şüpheli aile bağlantıları
Yazının Devamı
-
Hiçbir şey için geç değildir!
21 Nisan 2020 Salı
Sergei Parajanov… Sinema yönetmeni, senaryo yazarı, çok yönlü bir sanatçı, sanat için yaratılmış insan. Filmlerindeki kişiler hemen hemen hiç konuşmaz, adeta sağır ve dilsizlerdir...
Yazının Devamı
-
Atatürk’ün senaryo yazdığını biliyor muydunuz?
20 Nisan 2020 Pazartesi
“Sinema gelecekteki dünyanın bir dönüm noktasıdır. Şimdi bize basit bir eğlence gibi gelen radyo ve sinema, bir çeyrek asra kalmadan yeryüzünün çehresini değiştirecektir. Japonya’daki kadın Amerikan artistine benzeyecek, Afrika’nın göbeğindeki siyah adam Eskimo’nun dediğini anlayacaktır. Tek ve birleşmiş bir dünyayı hazırlamak bakımından sinema ve radyonun keşfi yanında tarihte devirler açan matbaa, barut ve Amerika’nın keşfi gibi hadiseler birer oyuncak mesabesinde kalacaktır.”
Yazının Devamı
-
Şahsi fikrimi söyleyeyim…
19 Nisan 2020 Pazar
Sağlıkta olduğu gibi, eğitim alanında da bir hayli sıkıntılı günler yaşıyoruz. Birçok bilinmez ile karşılaşıyor, kimilerini isabetli kararlarla, kimilerini el yordamıyla aşmaya çalışıyoruz. Biz de kendi aramızda fikir teatisinde bulunuyoruz, bilgimizi tamamlamaya çalışıyoruz…
Yazının Devamı
-
Aklıma takılanlar…
18 Nisan 2020 Cumartesi
Üniversite Araştırmaları Laboratuvarı (ÜniAr), Covid-19 salgını sürecinde 18 bin öğrencinin katıldığı online bir anket yaptı. “Gençler dersler nasıl gidiyor” sloganı ile yürütülen araştırmaya 111 devlet ve 52 vakıf olmak üzere 163 üniversitede uzaktan öğrenim gören 18 bin öğrenci katıldı. Araştırmada öğrencilere uzaktan eğitime ilişkin sorular yöneltildi. Anket neticesinde YÖK’ün ve üniversitelerin uzaktan eğitimle ilgili karnelerini çıkarıldı...
Yazının Devamı
-
Köy Enstitüleri’nin kuruluşunun 80. yılı kutlu olsun…
17 Nisan 2020 Cuma
Köy Enstitüleri 77 yıl önce 17 Nisan 1940’ta kuruldu.
Yazının Devamı
-
Bir at ne kadar akıllı olabilir ki?
17 Nisan 2020 Cuma
Akıllı Hans, 20. yüzyıl başlarında yaşamış. Matematiksel işlemler yapabildiği, zeka gerektiren başka problemleri çözebildiği iddia edilen bir at...
Yazının Devamı
-
Genel kültür babından tarihi bilgiler…
16 Nisan 2020 Perşembe
Tarihçi değilim, ama II. Dünya Savaşı hakkında külliyatım oldukça geniş, bilgim derindir. II. Dünya Savaşı ile ilgili bana ilginç gelen, birbirinden bağımsız üç olayı aktaracağım. Eminim bunları ilk kez okuyacaksınız…
Yazının Devamı
-
Biz hangi milletin tarihini okuduk?
15 Nisan 2020 Çarşamba
Tarih bilgimiz o kadar kısıtlı ve zayıf ki…Geriye dönüp baktığımda ‘Acaba bize hangi milletin tarihini okuttular’ diye sormadan edemiyorum!
Yazının Devamı
-
Devran döndü, devir değişti!
14 Nisan 2020 Salı
Sadık Gültekin yazdı, "Sakın emeğini bilmeyenlere sunma. Asla bilmeyenlerle tartışma.”
Yazının Devamı
-
Büyük Açlık…
13 Nisan 2020 Pazartesi
‘Büyük Kıtlık’ ya da diğer adıyla ‘Patates Kıtlığı, İrlanda’da 1845 yılında başlayıp 1852 yılında son bulan kitlesel açlık, hastalık ve göç dönemidir...
Yazının Devamı
-
Ebeveynlere mesaj var!
11 Nisan 2020 Cumartesi
Çocuğunuzun öz denetiminin geliştirmesi için elbette destek olun öz denetim becerisi desteklenmesi gereken önemli bir beceridir. Ancak çocuğunuzun sonraki yıllardaki başarısı için içinde yaşadığı ortamı zenginleştirin ayrıca ebeveyn olarak davranışınızı gözden geçirin!
Yazının Devamı
-
YÖK'ten bir rica: Kontenjanlar artırılsın
10 Nisan 2020 Cuma
Sadık Gültekin'den YÖK'e öneri, "Sadece bu sınav dönemi geçerli olmak üzere adayların moral ve motivasyonlarını yükseltmek amacıyla kontenjanlarda yükselmeye gidilsin. Şartları ve sınırları zorlayarak mümkün olduğu ölçüde kontenjanlar bu yıl artırılsın"
Yazının Devamı
-
Anlamlı bir ‘vefa’ borcu…
6 Nisan 2020 Pazartesi
Dört çocuklu fakir bir Safarat Yahudi ailesinin 1855 yılında üçüncü çocuğu olarak dünyaya gelen Morris Schinasi Eskanazi, dokuz yaşında kuşpalazı hastalığına yakalanır. Şinasi isimli bir doktorun tedavisi sonucunda iyileşen Morris'e ailesi Şinasi ismini verir. Bu bir vefa borcudur…
Yazının Devamı
-
İğne Hikayesi…
30 Mart 2020 Pazartesi
“Ortadoğu'da önemli bir yemeğe davetli olduğunuzda, listede adınızı bulamıyorsanız, bir de mönüye bakın, adınız orada olabilir…” Bu güzel ve anlamlı söz, Türk politika ve diplomasi tarihinin unutulmaz isimlerinden İhsan Sabri Çağlayangil’e ait…
Yazının Devamı
-
‘Pareto Prensibi’ni daha önce duydunuz mu?
27 Mart 2020 Cuma
Eminim pek çok kişi bu prensibi ilk kez duyuyordur! Pareto Prensibi…Aslında ekonomik bir terim, yani ekonomide geçiyor…
Yazının Devamı
-
‘Bilinçdışı’ nelere kadir?
26 Mart 2020 Perşembe
Bernard Werber’in kaleme aldığı bu güzel hikaye ‘bilinçdışı’nın nelere kadir olduğunu bize gösteriyor…
Yazının Devamı
-
Hiçbir başarı cezasız kalmaz!
25 Mart 2020 Çarşamba
Yıl 1961, Dördüncü Cumhurbaşkanı Cemal Gürsel... Yerli üretim bir Türk otomobili yapılmasını emreder. Görev, dönemin en yetenekli ve tecrübeli mühendis kadrosunu bünyesinde barındıran Devlet Demir Yolları’na verilir…
Yazının Devamı
-
‘Korku’ doğuştan mı, yoksa sonradan mı edinilir?
22 Mart 2020 Pazar
Hepimizin belirli şeylere karşı korkusu vardır... Peki… Bu korkular doğuştan mı geliyor…Yoksa… Sonradan mı, ediniliyor? Bu soruya yanıt arayan psikolog John B. Watson… Tarihin en ilginç ve tartışmalı deneylerinden birini gerçekleştirir...
Yazının Devamı
-
Google, Ignaz Semmelweis'i Doodle yaptı
20 Mart 2020 Cuma
Google, antiseptik prosedürlerin öncüsü olarak bilinen Macar hekim Ignaz Semmelweis'i Doodle yaptı. Sadık Gültekin corona virüs ile tekrar gündeme gelen doğru el yıkama teknikleriyle Ignaz Semmelweis'i yazdı.
Yazının Devamı
-
Üniversiteler uzaktan eğitime geçti mi?
16 Mart 2020 Pazartesi
Laf ola beri gele! Haber sitelerine göz atarken…Bir haber dikkatimi çekti…Muhabir… “Dünyanın önde gelen üniversiteleri Coronavirüsü nedeniyle online eğitime geçti. Türkiye’de ise online eğitime geçen üniversite rektörleri, YÖK’ten uzaktan eğitime geçmemeleri konusunda uyarı mektubu aldı. Türkiye’de alt yapısı hazır olan üniversitelere yasak getirilmesi, akademisyenlerin tepkisini çekti” diyor…
Yazının Devamı
-
Bakalım el âlem neler yapıyor?
10 Mart 2020 Salı
“En iyi psikoloji bölümü bizde!” demek yetmiyor. Şimdi yeni şeyler söylemek lazım...
Yazının Devamı
-
Bir tek şeye ihtiyacımız vardır, çalışkan olmak!
6 Mart 2020 Cuma
Önce…Kısa bir tanımlamayla yazıya başlayalım…Kontrol ya da denetim odağı…Bireyin, yaşadığı olayları ne kadar kontrol edebildiğini belirler…Kontrol odağı…Genel olarak içsel ve dışsal denetim olarak ikiye ayrılır…
Yazının Devamı
-
Umudunu kaybetme!
3 Mart 2020 Salı
Dr. Curt Paul Richter…ABD’li psikobiyoloji ve genetik uzmanı…John Hopkins Üniversitesi’nde görevli…1957 yılında…Su sıcaklığındaki değişimlerin…Canlıların vücut dirençleri üzerindeki etkisini araştırıyor…
Yazının Devamı
-
Altı kaval üstü şeşhâne!
1 Mart 2020 Pazar
İstanbul’un ilçelerinden Şişhane’ye eskiden Şeşhane denilirdi…
Yazının Devamı
-
Eğitime dair ilginç bilgiler
1 Mart 2020 Pazar
Eğitime dair ilginç bilgiler...
Yazının Devamı
-
Itzhak Perlman’ın ders alınacak hikayesi
1 Mart 2020 Pazar
Itzhak Perlman “Hayatlarında başarısızlıklara sebep olarak imkansızlıkları gösterenler benden ders almalılar” demiştir…İşte bu yazının konusunu Perlman’ın bu sözü oluşturuyor!
Yazının Devamı
-
N’olacak bu yükseköğretimin hâli?
20 Şubat 2020 Perşembe
Times Higher Education (THE) dergisi…2020 yılına ait en iyi üniversiteler listesini geçtiğimiz aylarda açıkladı. Hiçbir Türk üniversitesi, 2011'den bu yana ilk 400 arasında yer almadı.
Yazının Devamı
-
Schalke 04’e ırkçılık cezası!
12 Şubat 2020 Çarşamba
Başlıktan da anlaşılacağı üzere yazı futbol ile ilgili…Yazının eğitim ile alakası yok! Genel kültür diyelim…
Yazının Devamı
-
Tatsız durumlar!
12 Şubat 2020 Çarşamba
Kültür ve Turizm Bakanlığı ile TÜİK verilerine göre Ardahan ve Şırnak’ta sinema salonu yok! Bayburt, Hakkâri, Iğdır ve Tunceli illerinde ise sadece bir sinema salonu bulunuyor!
Yazının Devamı
-
‘İyi bir eğitimde okulların yeri yok!’
6 Şubat 2020 Perşembe
Başlıktaki söz Ivan Illich’a ait. Illich… ‘Okulsuz Toplum’ (Deschool Society) kitabında… Açıkça… Bu ifadeyi kullanıyor… ‘İyi bir eğitimde okulların yeri yok!’ diyor…
Yazının Devamı
-
Zorluklar aracılığıyla büyüyebiliriz!
4 Şubat 2020 Salı
Stresli durumlar büyümenin işareti olduğu anlardır!
Yazının Devamı
-
Deneyim beyni nasıl değiştirir?
4 Şubat 2020 Salı
Sizce zengin olanaklarda yetişen çocuklarla kısıtlı olanaklarda yetişen çocukların beyinlerinde farklılık olabilir mi? Bu farklılığın doğal sonucu ne olabilir? Bu yüzden mi daha başarılılar? Deneyimler beyinde nasıl bir iz bırakıyor?
Yazının Devamı
-
Dezavantajlı çocuklar, avantajlı çocukları yakalayabilir mi?
2 Şubat 2020 Pazar
Dezavantajlı ve avantajlı bölgelerde eğitim görmek çocuklar arasındaki makası gerçekten açıyor mu? Gelin bu konuda yapılan bir araştırmaya birlikte göz atalım…
Yazının Devamı
-
30 Milyon Kelime Farkı
2 Şubat 2020 Pazar
‘30 Milyon Kelime Farkı’ nedir? Bugün Betty Hart ve Todd Risley tarafından gerçekleştirilen“30 Milyon Kelime Farkı” araştırmasından söz edeceğiz…
Yazının Devamı
-
Üniversite anaokulunda başlar!
1 Şubat 2020 Cumartesi
Eğitim bilimci Robinson’a göre sanat da kendi içinde bir hiyerarşiye sahip. Resim ve müzik, drama ve dans gibi gibi sanatlardan daha üstte konumlanmış. Bedensel yetenekleri ve beden eğitimini arka plana atıp öğrencinin sadece belden yukarısını eğitmeye çalışan bir sistem söz konusu. Eğitimin temel hedefi profesör yetiştirmek olan bir forma bürünmüş. Çocukları, özgün dinamik yapısını ve varoluşundan getirdiği yetenekleri yok sayarak ve bedenlerinden soyutlayarak kafalarının içinde yaşayan profesörler yetiştirmeye dönüştürüyoruz!
Yazının Devamı
-
Yaratıcılığı öğüten sistem…
31 Ocak 2020 Cuma
Freud, şöyle der: “Gerçekleştirmesi çok hayati ve güç olan üç meslek vardır; anne-baba olmak, psikolojik danışman olmak, öğretmen olmak.” Gelelim, Freud’un neden böyle dediğine...
Yazının Devamı
-
Okulsuz eğitim nedir?
30 Ocak 2020 Perşembe
Mevcut eğitim sistemlerine tepki olarak doğan hızla yaygınlaşan bir kavram var, okulsuz eğitim. Eğitimi belirli standartlara okul binaları içerisine sığdırmaya karşı çıkıyor!
Yazının Devamı
-
Niçin okula gitmedim?
29 Ocak 2020 Çarşamba
Besteci, yazar, beş dil bilen özgür bir eğitim uzmanı… André Stern… Bu sıfatları… Bir gün bile okula gitmeden edinmiş!
Yazının Devamı
-
Tıp fakülteleri asgari koşulları ne ölçüde karşılıyor?
28 Ocak 2020 Salı
YÖK… Fakültelerin eğitim ve öğretime başlaması ve sürdürebilmesi için… Birtakım asgari koşullar belirler…Tıp fakülteleri de… Bu kapsamda değerlendirilir…
Yazının Devamı
-
Galiptir bu yolda mağlup!
27 Ocak 2020 Pazartesi
“Olimpiyatların asıl amacı, kazanmak değil katılmaktır; hayatın esası fethetmek değil, iyi savaşmaktır”
Yazının Devamı
-
Eşsiz bir deha: Atatürk…
24 Ocak 2020 Cuma
Eşsiz bir deha: Atatürk…
Yazının Devamı
-
Görme engelliler kanser olmaz mı?
22 Ocak 2020 Çarşamba
Görme engellilerde kanser riskinin düşük olması melatonin salınımın düzenli olmasına bağlanıyor...
Yazının Devamı
-
Pazar yazısı…
19 Ocak 2020 Pazar
Hafiften bir yazı, pazar gününe uygun… Okuması kolay, anlamı derin… Bir çırpıda okunuyor, ama hemen geçilmiyor. Durup bir düşünmek gerekiyor! Aslında bu türden yazılar okul müfredatlarına da eklense ya. Hayatın ‘taa’ içinden, denenmiş, bilgece ifadeler… Bu türden yaşanmış hayat dersleri sıkıcı dersleri daha anlamlı kılmaz mı? Benim hoşuma gitti. Umarım beğenirsiniz.
Yazının Devamı
-
Araştırma dediğin böyle yapılır!
12 Ocak 2020 Pazar
Üniversite dediğin böyle olur… Araştırma dediğin böyle yapılır!Üniversiteyi ve araştırma yapan iki bilim insanını tebrik etmek gerekiyor...
Yazının Devamı
-
Mesaj var!
11 Ocak 2020 Cumartesi
Alibaba CEO’su Jack Ma, çocuklarımızın makinelerle rekabet edebilmesinin tek yolunun, eğitimin değişmesi olduğunu söylüyor…
Yazının Devamı
-
Endüstrileşen tıp sorgulanmalıdır!
Bu kez yazı… Farklı bir alandan… Sağlık alanından… Ama yine de eğitimden pek uzak değil! Sağlık eğitiminden söz edeceğiz…
Yazının Devamı
-
Yazıda değindiğim konuyu acaba kaç kişi biliyor?
24 Aralık 2019 Salı
Anadolu’da kurulan ilk Türk Cumhuriyeti hangisidir, desem…
Yazının Devamı
-
Kısa, ama anlamı derin yorumlar!
7 Aralık 2019 Cumartesi
Siz kalkıp bir balığı…Ağaca tırmanma yeteneğine göre yargılarsanız…Tüm hayatını aptal olduğuna inanarak geçirir!
Yazının Devamı
-
Yapay zekalı güvenlik kameraları bizde olsaydı…
6 Aralık 2019 Cuma
Ceren Özdemir'in katili yapay zekalı kameralarla çok daha çabuk yakalanabilirdi.
Yazının Devamı
-
BARIŞI TAŞIYAN VAPUR: KURTULUŞ
5 Aralık 2019 Perşembe
Yunanistan Naziler’in işgali altında… Sivil halk işgalin getirdiği ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor. Açlıktan kırılıyor işgal süresince. Yunan halkı birçok zorlukla karşılaştı. 300 bin sivil açlık ve salgın hastalıklardan dolayı yaşamını yitirir. Ülkenin ekonomisi tamamen çöker.
Yazının Devamı
-
Yaratıcılıkta sınır olmaz: Budapeşte'de tasarımcısı Türk 60 demir ayakkabı
5 Aralık 2019 Perşembe
Budapeşte Parlamento Binası’nın önünde… Tuna Nehri’nin kıyısı boyunca dizilmiş 60 adet demir ayakkabı bulunur. Heykellerin tasarımcısı bir Türk! Can Togay…
Yazının Devamı
-
PISA’da çabalar ürüne dönüştü…
4 Aralık 2019 Çarşamba
70’li yıllarda. Yabancı takımlara sürekli kaybederdik. Önüne gelen. Bize 5-6 atardı. Milli Takım da farklı yenilirdi. Kulüp takımlarımız da!
Yazının Devamı
-
Sözcük fakiri gençlik!
3 Aralık 2019 Salı
Türkçe Öğretim Merkezi (TÖMER) ülkelerin ders kitaplarında kullandıkları kelime sayılarını karşılaştıran bir araştırma yaptı. Ulaşılan sonuçlar düşündürücü!
Yazının Devamı
-
Sadece zeka yetmez, ahlak da lâzım!
2 Aralık 2019 Pazartesi
Sadece zeka yetmez, ahlak da lâzım!
Yazının Devamı
-
Nerede şimdi böyle sanatçılar?
1 Aralık 2019 Pazar
Baştan belirteyim…Yazı biraz uzun…Lakin…Okuması kolay!
Yazının Devamı
-
Farklı bakış açısı!
Farklı bakış açısı!
Yazının Devamı
-
Yetenek sınavlarının kalkacağı haberi bir sosyal medya efsanesi
16 Ekim 2019 Çarşamba
Yetenek sınavlarının kalkacağı haberi bir sosyal medya efsanesi
Yazının Devamı
-
YÖK Başkanı ‘esaslı’ konuştu!
28 Eylül 2019 Cumartesi
YÖK Başkanı ‘esaslı’ konuştu!
Yazının Devamı
-
Deprem, bir İstanbul gerçeği!
27 Eylül 2019 Cuma
Deprem, bir İstanbul gerçeği!
Yazının Devamı
-
850 yılında modern havacılığın kurucusu: İbn-i Firnas
27 Eylül 2019 Cuma
850 yılında modern havacılığın kurucusu: İbn-i Firnas. Peki kaç kişi İbn-i Firnas’ın adını biliyor? Neden İbn-i Firnas bize öğretilmedi?
Yazının Devamı
-
Defterler karıştı!
22 Eylül 2019 Pazar
Defterler karıştı!
Yazının Devamı
-
Sınırı olmayan organ ‘BEYİN’
14 Eylül 2019 Cumartesi
Sınırı olmayan organ ‘BEYİN’
Yazının Devamı
-
Tarih derslerinde okutulmayan şahsiyet: Cicero
13 Eylül 2019 Cuma
Tarih derslerinde okutulmayan şahsiyet: Cicero
Yazının Devamı
-
Başarı için azim şart!
13 Eylül 2019 Cuma
Başarı için azim şart!
Yazının Devamı
-
'Soruyu çözerken, eliniz beyninizden önce çalışmalı'
12 Eylül 2019 Perşembe
Sadık Gültekin yazdı: "Soruyu çözerken, eliniz beyninizden önce çalışmalı"
Yazının Devamı
-
Başarının sırrı!
11 Eylül 2019 Çarşamba
Başarının sırrı, mücadele etme gücü, vazgeçmemek...
Yazının Devamı
-
Üzücü bir durum!
6 Eylül 2019 Cuma
Üzücü bir durum!
Yazının Devamı
-
Tatil izlenimleri
4 Eylül 2019 Çarşamba
Efes Antik Kenti'ne giriş fiyatı 72 lira... Üç kişilik aile için 216 lira.
Yazının Devamı
-
Tatil izlenimleri…
4 Eylül 2019 Çarşamba
Tatil izlenimleri…
Yazının Devamı
-
Kiralık diploma!
18 Ağustos 2019 Pazar
Mezunlar üniversite diplomalarını kiralıyorlar...
Yazının Devamı
-
Atatürk'ün yanlış anlaşılan sözü
4 Ağustos 2019 Pazar
Atatürk’ün Türk milletine söylediği söz hep yanlış anlaşılmış, yanlış telaffuz edilmiş. “Türk, öğün, çalış, güven” deyişindeki ‘öğün’ sözcüğü ne anlama geliyor?
Yazının Devamı
-
Kimya, sadece formülden ibaret değilmiş!
20 Temmuz 2019 Cumartesi
Kimya, sadece formülden ibaret değilmiş!
Yazının Devamı
-
Eğitim nereye?
19 Temmuz 2019 Cuma
Eğitim nereye?
Yazının Devamı
-
Vakıf üniversitelerinden hangisini tercih etmeli? (Tercih yaparken bunları bilin!)
13 Temmuz 2019 Cumartesi
YÖK’ün vakıf üniversiteleri raporunu inceledim…Raporda birincilerle sonuncular arasındaki fark çok açık!
Yazının Devamı
-
Velilerin İTÜ’den ricası (KKTC için şikayetler bana kadar ulaştı)
2 Temmuz 2019 Salı
İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ), 245 yıllık tarihiyle bilimle, teknolojiyle, sanatla ve sporla markalaşmış bir kurum. Ancak velilerin bir eleştirisi var...
Yazının Devamı
-
'Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019' raporu yayımlandı
2 Temmuz 2019 Salı
Yükseköğretim tarihimizde ilk kez geçtiğimiz sene “Yeni YÖK” tarafından yayımlanan, ülkemizdeki vakıf yükseköğretim kurumlarına ait akademik, idari ve mali verileri içeren raporun ikincisi olan “Vakıf Yükseköğretim Kurumları 2019” kitapçığı yayımlandı.
Yazının Devamı
-
'Bugün okulu sevme konusunda sonuncuyuz'
21 Haziran 2019 Cuma
Yasemin Pakkan, "Bugün okulu sevme konusunda sonuncuyuz" diyerek nasihatler verdi.
Yazının Devamı
-
Osmanlı'da 'eğitim vizyonu' nasıldı?
9 Haziran 2019 Pazar
Osmanlı'da 'eğitim vizyonu' nasıldı?
Yazının Devamı
-
Az bilinen bir sistem: Renzulli Öğrenme Sistemi…
9 Haziran 2019 Pazar
Az bilinen bir sistem: Renzulli Öğrenme Sistemi…
Yazının Devamı
-
YÖK’ün bundan sonraki önceliği doktoralı insan kaynağını artırmak olacak
21 Mayıs 2019 Salı
Doktora yapasım geldi…Çocukların gözlerindeki ışıltıyı, sunumlarındaki özgüveni görünce benim de doktora yapasım geldi.
Yazının Devamı
-
Sıradışı bir başarı öyküsü…
23 Nisan 2019 Salı
Sıradışı bir başarı öyküsü…
Yazının Devamı
-
20 maddede LGS’yi kolay anlama kılavuzu…
7 Nisan 2019 Pazar
20 maddede LGS’yi kolay anlama kılavuzu…
Yazının Devamı
-
‘Kral çıplak!’ demek suç mu?
18 Şubat 2019 Pazartesi
‘Kral çıplak!’ demek suç mu?
Yazının Devamı
-
Özlediğimiz değerler!
17 Şubat 2019 Pazar
Özlediğimiz değerler!
Yazının Devamı
-
Anadolu’daki Luvi medeniyetini bilen var mı?
16 Şubat 2019 Cumartesi
Anadolu’daki Luvi medeniyetini bilen var mı?
Yazının Devamı
-
Holdingleşen vakıf üniversiteleri...
10 Şubat 2019 Pazar
Holdingleşen vakıf üniversiteleri...
Yazının Devamı
-
Sınavlarda gözcü olmasın (Açık kaynak sistemi ile kopya da olmaz)
6 Ocak 2019 Pazar
Sınavlarda gözcü olmasın (Açık kaynak sistemi ile kopya da olmaz)
Yazının Devamı
-
Bilmediğimiz tarih!
8 Aralık 2018 Cumartesi
Alp Er Tunga öldü mü?Issız acun kaldı mı?Felek öcün aldı mı?Şimdi yürek yırtılır Tarih deyince...Nedense hep bu destan aklıma gelir...Lisede aklımda yer etmiş... ‘Kubilay Olayı’ da öyle...Aklımda yer eden nadir olaylardan biridir...
Yazının Devamı
-
Hayat denklemi, matematik denkleminden çok farklı!
19 Kasım 2018 Pazartesi
Ödüllü matematikçi İran’lı Maryam Mirzakhani 40 yaşında hayata veda etse de, kısacık ömrüne sayısız başarı sığdırdı.
Yazının Devamı
-
Her derde deva bir yazı
18 Kasım 2018 Pazar
Her derde deva bir yazı
Yazının Devamı
-
Eğitim aforizmaları...
17 Kasım 2018 Cumartesi
Eğitim aforizmaları...
Yazının Devamı
-
Gerçek hikayeden uyarlanmıştır…
16 Kasım 2018 Cuma
Yaşanmış olayları anlatan filmler her zaman ilgi çekmiştir…Aşağıda anlatılan olay, diğerlerinden biraz farklı…
Yazının Devamı
-
NTV’nin haberi ses getirdi!
12 Kasım 2018 Pazartesi
NTV’nin gündeme getirdiği ‘Okulda ilçe seçim kurulu var, kütüphane yok!’ haberi büyük ses getirdi...
Yazının Devamı
-
Okulda İlçe Seçim Kurulu var, kütüphane yok
10 Kasım 2018 Cumartesi
Sadık Hoca yazdı: Okulda İlçe Seçim Kurulu var, kütüphane yok
Yazının Devamı
-
Bir başarı hikayesi: Remziye'nin Darüşşafaka ile hayata dönüşü
31 Ekim 2018 Çarşamba
Bir başarı hikayesi: Remziye'nin Darüşşafaka ile hayata dönüşü
Yazının Devamı
-
Gelecek mesleki eğitimde!
30 Ekim 2018 Salı
Gelecek mesleki eğitimde!
Yazının Devamı
-
Formasyon konusunda kafalar karışık!
27 Ekim 2018 Cumartesi
Formasyon konusunda kafalar karışık!
Yazının Devamı
-
Sadık Hoca: Liselere geçişte ezber bozan sorulara hazır olun
24 Ekim 2018 Çarşamba
Sınava hazırlanan adayları uyarıyorum; ezber bozan sorulara hazırlıklı olun, kalıpların dışında düşünmeye, iyi okur yazar olmaya, sorunun ne istediğini sorgulamaya, okuduğunu yorumlama ve sorgulamaya hazırlıklı olun. Çok farklı soru tipleriyle karşılaşabilirsiniz.
Yazının Devamı
-
Destek ve sabır şart!
23 Ekim 2018 Salı
Destek ve sabır şart!
Yazının Devamı
-
Kaybolan değerler!
15 Ekim 2018 Pazartesi
Kaybolan değerler!
Yazının Devamı
-
Artık icraat zamanı!
14 Ekim 2018 Pazar
Artık icraat zamanı!
Yazının Devamı
-
Tercihler hatalı mı?
19 Eylül 2018 Çarşamba
Tercihler hatalı mı?
Yazının Devamı
-
Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
14 Eylül 2018 Cuma
Bu nasıl bir ‘ek yerleştirme’dir?
Yazının Devamı
-
Sınıf dizilimi kırk yıl öncesi ile aynıysa ortada bir problem yok mu?
11 Eylül 2018 Salı
Teknoloji çağına doğmuş insanları televizyonun bile yaygınlaşmamış olduğu dönemdekine eş değer bir sınıf ortamına mahkum etmek nasıl bir eziyettir hiç aklınıza geldi mi?
Yazının Devamı
-
Sahibinden satılık az kullanılmış vakıf üniversitesi
9 Eylül 2018 Pazar
El değiştiren vakıf üniversiteleri
Yazının Devamı
-
Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…
2 Eylül 2018 Pazar
Demek yine bana hasret, bana yine hüsran var…
Yazının Devamı
-
Turkiye eğitim kalitesinde dünyada 99’uncu
2 Eylül 2018 Pazar
Turkiye egitim kalitesinde dünyada 99’uncu
Yazının Devamı
-
Üniversite kontenjanları neden boş kaldı?
1 Eylül 2018 Cumartesi
YÖK, YKS yerleştirme sonuçlarına göre 2017 yılında boş kalan kontetenjan sayısı 214 bin, 2018 yılında ise bu sayı 128 bin minvalinde bir açıklama yaptı. Peki kontenjanlar neden boş kaldı?
Yazının Devamı
-
Sadık Gültekin YKS yerleştirme sonuçlarını değerlendirdi
31 Ağustos 2018 Cuma
Sadık Gültekin YKS yerleştirme sonuçlarını değerlendirdi.
Yazının Devamı
-
Yatay geçiş nedir, nasıl yapılır?
8 Ağustos 2018 Çarşamba
Yatay geçiş yapmak için aranan ilk şart yüksek not ortalamasıdır. İstenen en düşük not ortalamasını üniversiteler kendisi belirler ve genelde en düşük ortalama 4.00 üzerinden 3.00 ile 3.50 arasında değişir. Öğrenciler en erken 1. öğretim yılını tamamladıklarında yatay geçiş başvurusu yapabilir. Hazırlık ilk yıl sayılmaz.
Yazının Devamı
-
Dört MF puan türü bu yıl sadece SAY puan türü oldu (Peki MF-3, MF-4 puan türleri nasıl hesaplanacak?)
31 Temmuz 2018 Salı
MF-1, MF-2, MF-3, MF-4 puan türleri yerine bu yıl sadece sayısal puanı hesaplandı. SAY sıranızı, 1,87 katsayısına bölerseniz, geçen yılki MF-4 sırasını bulmuş olursunuz. Örneğin; SAY sıranızın bu yıl 60 bin olduğunu var sayalım, 60.000/1,87= 32.086 geçen yılki MF-4 puan türününün sırasına karşılık geliyor.
Yazının Devamı
-
Ne desem, bilemedim?
31 Temmuz 2018 Salı
Sadık Gültekin yazdı: SBS ve TEOG’da, okulların puan ve yüzdelik dilimini bilen var mı?
Yazının Devamı
-
Öğrenciler üniversitelerden ne kadar memnun?
30 Temmuz 2018 Pazartesi
Öğrenciler üniversitelerden ne kadar memnun?
Yazının Devamı
-
Bunlar doğru mu?
10 Temmuz 2018 Salı
Sorun çok, muhatap kalmadı!
Yazının Devamı
-
Birçok zorluğun bir arada yaşanacağı bir ünivesite tercih dönemi geçireceğiz
8 Temmuz 2018 Pazar
YÖK'ün TYT ve AYT yaptığı kat sayı değişikliği ile tercihlerde dört yıllık patlaması yaşanacak. Birçok zorluğun bir arada yaşandığı bir tercih dönemi geçireceğiz.
Yazının Devamı
-
Eğitimde bir şey de düzgün gitsin!
6 Temmuz 2018 Cuma
Gün geçmiyor ki, eğitimle ilgili bir şikayet olmasın…
Yazının Devamı
-
LGS’de yabancı dil puanları yeniden hesaplandı!
6 Temmuz 2018 Cuma
VATAN’ın 4 Temmuz Çarşamba günü ‘LGS puanlamasında sıkıntı var!’ haberi ses getirdi.
Yazının Devamı
-
YKS tercih bilgileri... İş bulma oranı yüksek olan üniversite bölümleri hangileri?
5 Temmuz 2018 Perşembe
YKS tercihleri öncesinde hafiften tercih bilgileri...
Yazının Devamı
-
Bir garip durum!
4 Temmuz 2018 Çarşamba
Bir garip durum!
Yazının Devamı
-
LGS puanlamasında sıkıntı var!
4 Temmuz 2018 Çarşamba
LGS puanlamasında sıkıntı var!
Yazının Devamı
-
TYT’de ‘süre’, AYT’de ‘bilgi’ yetmedi!
1 Temmuz 2018 Pazar
AYT ile üniversite sınav maratonunu tamamladık. Sonuçlar 31 Temmuz’da açıklanacak, sonra tercih marotunu başlayacak.
Yazının Devamı
-
YKS öncesi tavsiyeler: Doğru strateji sınav kazandırır!
28 Haziran 2018 Perşembe
Yüksek Öğretim Kurumları Sınavı (YKS) 30 Haziran - 1 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Sadık Gültekin sınavı kazandıracak doğru stratejileri yazdı.
Yazının Devamı
-
"Türkiye eğitim kalitesinde çok geride"
27 Haziran 2018 Çarşamba
“The Spectator Index ‘Quality of Education, 2017” verilerine göre, eğitim kalitesinde Türkiye’nin Pakistan’ın bile gerisinde.
Yazının Devamı
-
LGS’nin farklı bir yorumu!
12 Haziran 2018 Salı
LGS’nin farklı bir yorumu!
Yazının Devamı
-
ÖSYM güncelleme yapmış! (Maç oynanırken kural değişiyor)
5 Haziran 2018 Salı
ÖSYM YKS'ye kısa bir süre kala güncelleme katsayı güncelleme yapıldığını açıkladı. Sadık Gültekin, adayların lehine bir güncelleme yapıldığını belirtirken, sınava çok az bir zaman kala değişiklik yapılmasını eleştirdi.
Yazının Devamı
-
Matematik testini yapan sınavı kazanır!
2 Haziran 2018 Cumartesi
Matematik testini yapan sınavı kazanır!
Yazının Devamı
-
LGS'nin şifreleri
31 Mayıs 2018 Perşembe
LGS'nin şifreleri
Yazının Devamı
-
‘Niteliksiz!’ sistem…
29 Nisan 2018 Pazar
Sadık Gültekin yazdı: ‘Niteliksiz!’ sistem…
Yazının Devamı
-
Bizimle yaşasalardı, böyle mi derlerdi acaba?
8 Nisan 2018 Pazar
Eğitimden uzaklaşmayan bir haftasonu yazısı…
Yazının Devamı
-
MSÜ Sınavı, adayları yanlış yönlendirecek!
31 Mart 2018 Cumartesi
İstemeden de olsa, ‘MSÜ Sınavı’ adayları yanlış bir beklenti içine soktu. Bir sınav, her yönüyle bir başka sınavın ‘tıpkı basım’ı olmamalı!
Yazının Devamı
-
Bu YKS çok can yakar!
24 Mart 2018 Cumartesi
Sadık Gültekin YKS'yi yazdı: Bu YKS çok can yakar!
Yazının Devamı
-
İlginç eğitim bilgileri…
25 Şubat 2018 Pazar
Dünyanın değişik yerlerinden ilginç eğitim bilgileri...
Yazının Devamı
-
Eğitimin harika bir eleştirisi…
16 Şubat 2018 Cuma
Okulu, yaratıcılığı ve özgünlüğü öldürmekle ve eğitimi kötüye kullanmakla suçlayan Williams, eğitim sistemini yerden yere vuruyor…
Yazının Devamı
-
Sor - Öğren
25 Aralık 2017 Pazartesi
Sadık Hoca'dan üniversiteye girişte tüm merak edilenler: Sor - Öğren
Yazının Devamı
-
Üniversiteye girişte tüm merak edilenler (50 soru - 50 cevap)
18 Aralık 2017 Pazartesi
Sadık Gültekin merak üniversiteye giriş sistemiyle ilgili tüm merak edilenleri yanıtladı.
Yazının Devamı
-
Hangi bölüm için kaç net? Sadık Hoca yanıtlıyor
14 Aralık 2017 Perşembe
Hangi bölüm için kaç net? Sadık Hoca yanıtlıyor.
Yazının Devamı
-
Sadık Gültekin sorularınızı yanıtlıyor
12 Aralık 2017 Salı
Sadık Gültekin yeni sistemle ilgili sorularınızı yanıtlıyor.
Yazının Devamı
-
Sadık Hoca yeni sistemle ilgili sorularınızı yanıtlıyor (Sorun cevaplasın)
10 Aralık 2017 Pazar
Sadık Hoca yeni sistemle ilgili sorularınızı yanıtlıyor. (Sorun cevaplasın)
Yazının Devamı
-
Üniversite sınavında devrim gibi karar!
2 Aralık 2017 Cumartesi
ÖSYM Başkanı Prof. Özer, Sadık Gültekin'in bu yıl ilk defa uygulanacak üniversite sınav sistemiyle ilgili sorularını yanıtladı. Özer, “TYT’de PISA gibi, TIMSS gibi yaklaşımlar geliştirebiliriz” dedi.
Yazının Devamı
-
Açık uçlu, kısa cevaplı sorular olmayacak!
1 Aralık 2017 Cuma
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Mahmut Özer, 23 Haziran’da ilk kez uygulanacak sınav sistemini Sadık Gültekin’e anlattı.
Yazının Devamı
-
Sınav süresi makul
28 Kasım 2017 Salı
Sınavda 20 fen, 20 matematik, 20 Türkçe, 10 inkılap tarihi, 10 din kültürü ve ahlak bilgisi , 10 da yabancı dilden soru çıkacak
Yazının Devamı
-
YÖK, 1997 ÖSS-ÖYS sistemini taklit etti!
11 Kasım 2017 Cumartesi
YÖK, 1997 ÖSS-ÖYS sistemini taklit etti! Yeni sistemle tek farkları sınav tarihleri..
Yazının Devamı
-
Aynı puana sahip binlerce öğrenci yığılacak!
6 Kasım 2017 Pazartesi
Yeni sistemde yığılmalar olur, aynı puana sahip onbinlerce öğrenci olur.
Yazının Devamı
-
Serbest Kayıt Sistemi ile trafik rahatlar
6 Kasım 2017 Pazartesi
Yılmaz, ‘basit, yalın, sade bir sistem hazırladık’ diyor...Bence sadece ‘basit’ bir sistem hazırlanmış...
Yazının Devamı
-
YÖK’ten çelişkili ifadeler!
30 Ekim 2017 Pazartesi
Hani sistem yalınlaşmıştı, sadeleşmişti, basitleşmişti? Virgülden sonraki basamaklar önem kazanacak. Hazır olun, adayları amansız bir yarış bekliyor!
Yazının Devamı
-
Anaokullarına da merkezi sınav koysak!
15 Ekim 2017 Pazar
Anaokullarını da merkezi bir sınav koysak. Anaokuluna alacağımız bebeleri tam gün sınava tabii tutsak…
Yazının Devamı
-
Açık uçlu sorulara ne oldu?
12 Ekim 2017 Perşembe
Sadık Gültekin yeni sistemi yazdı.
Yazının Devamı
-
Yeni sınav sistemi üzerine her gün bir ayrıntı
29 Eylül 2017 Cuma
Bu satırları yazarken yeni bir açıklama oldu mu, onu bilmiyorum!.. Olduysa şayet, biz de yarın yeni bir açıklama yaparız…
Yazının Devamı
-
Yeni sisteme selam, ders çalışmaya devam!
26 Eylül 2017 Salı
5 farklı sınav günü, 6 farklı sınav, 18 farklı puan türü, 2 milyon 200 bin farklı aday…
Yazının Devamı
-
'Kıt düşünce' serüveni nasıl başladı?
26 Eylül 2017 Salı
Dünya ‘tek boyutlu’ düşünmüyordu!
Yazının Devamı
-
"Yapay zekalı avukatlar gerçek avukatların yerini alacak gibi gözüküyor"
25 Eylül 2017 Pazartesi
Amerikalı BakerHostetler adlı avukatlık bürosu, yapay zekalı avukat Ross’u işe aldı. Böyle giderse, yapay zekalı avukatlar gerçek avukatların yerini alacak gibi gözüküyor.
Yazının Devamı
-
Men dakka dukka!
23 Eylül 2017 Cumartesi
Yeni müfredatla birlikte lise biyoloji dersinde yer alan ‘Hayatın Başlangıcı ve Evrim’ ünitesi kaldırılarak yerine ‘Canlılar ve Çevre’ isimli yeni bir ünite getirildi.
Yazının Devamı
-
Sınav kaygısı mı? (Güldürmeyin beni)
22 Eylül 2017 Cuma
Sınav kaygısı, eğitim öğretimin her kademesinde öğrenci üzerinde bir baskı oluşturuyor.
Yazının Devamı
-
DUS'taki vahim tablo!
21 Eylül 2017 Perşembe
Şu anda ‘ÖSYM’nin bir başkanı var mı, yok mu’ inanın bilmiyorum. İstifası kabul edildi mi, edilmedi mi inanın onu da bilmiyorum!
Yazının Devamı
-
TEOG kalktı, yeni sistem ne olacak? (Okulda başarı önemli ama yetmez)
19 Eylül 2017 Salı
TEOG kalktı. Liseye girişte başka bir yöntem uygulanacak. Peki yeni sistem nasıl olmalı, nasıl olmamalı? Sadık Gültekin yazdı.
Yazının Devamı
-
Aydınlık için bir tuğla…
17 Eylül 2017 Pazar
Yıl 1938. Türkiye Cumhuriyeti eğitim atılımı içinde. Köy Enstitüleri bu atılımın kilometre taşlarından olacak. Ama olanaklar kısıtlı…
Yazının Devamı
-
Eğitim nereye?
14 Eylül 2017 Perşembe
Sayıları, rakamları ve oranları bu kadar çok sevmemize rağmen, sınavlarda matematik sonuçlarımız neden kötü?
Yazının Devamı
-
Şizofreni hastası öğretmenlik yapabilir mi?
13 Eylül 2017 Çarşamba
Şizofreni hastası öğretmenlik yapabilir mi? ‘Şizofrenik bozukluk’ taşıyan bir kişinin devlet memuru olması, almış olduğu sağlık kurulu raporuna göre şekilleniyor. Memurluk için genel bir yasak söz konusu değil, çalışacağı işe bağlı olmak koşuluyla bu konuda bir yasak yok.
Yazının Devamı
-
Al sana motivasyon!
12 Eylül 2017 Salı
Motive olmanın ilacı yok, aşısı yok, serumu yok… Olman gerekiyorsa, olacaksın!
Yazının Devamı
-
Aklım kesmedi!
12 Eylül 2017 Salı
Aklım kesmedi!
Yazının Devamı
-
‘Çocuğum çok zeki, ama çalışmıyor…’
11 Eylül 2017 Pazartesi
Hep duyarız bu yakınmayı…
Yazının Devamı
-
‘Kalite, bir ahlak felsefesidir’
11 Eylül 2017 Pazartesi
Başlıktaki söz, Armand V. Fiegenbaum’a ait…
Yazının Devamı
-
Kusurlara odaklanmak güveni zedeliyor!
10 Eylül 2017 Pazar
Kusurlara odaklanmak güveni zedeliyor!
Yazının Devamı
-
"Kalite, bir ahlak felsefesidir"
10 Eylül 2017 Pazar
Başlıktaki söz, Armand V. Fiegenbaum’a ait… Fiegenbaum, ‘Toplam Kalite Kontrolü’ kavramının yaratıcısı… Kaliteyi güzel özetlemiş… ‘Kalite, herkesin işi olduğu için, hiç kimsenin işi haline de gelebilir!’ diyor… Yaptığın iş her neyse, baştan sona kadar kaliteye önem vereceksin!
Yazının Devamı
-
İlla da yaratıcılık!
8 Eylül 2017 Cuma
Farklı olacaksın, fark yaratacaksın…
Yazının Devamı
-
Bir garip üniversite hikayesi…
8 Eylül 2017 Cuma
‘Rektör’e n’oldu?’ derseniz. Söyleyeyim, protokol eşliğinde cezaevine konuldu!
Yazının Devamı
-
Hiç mi merak etmedin, hiç mi dikkatini çekmedi? (Manisa'nın beyaz fili)
7 Eylül 2017 Perşembe
‘Beyaz Fil’, Manisa'nın en eski yapılarından biri, adeta bu sehrin silüeti… Şehirdeki herkesin bildiği bir yer. Tüm yer tariflerinde baz alınan bir yer olma özelliği de var.
Yazının Devamı
-
Doğru CV nasıl hazırlanır? (Doğru CV hazırlamanın incelikleri)
6 Eylül 2017 Çarşamba
4x4’lük eleman aranıyor! Ne zor iştir Özgeçmiş (CV) hazırlamak. Özellikle de ilkini.
Yazının Devamı
-
'Mazeretim var' demeden bu adamı tanıyın
6 Eylül 2017 Çarşamba
Kolsuz ve bacaksız doğan bir adamın ilham veren öyküsü
Yazının Devamı
-
Hacıtepe’den Hacettepe’ye…
5 Eylül 2017 Salı
İrfan Töreci, sınavda Y-ÖSS-SAY-2'den 372 puan alarak Hacettepe Üniversitesi İngilizce Tıp Fakültesi'ni kazandı. Türkiye birincisinden 8 puan eksik, ilk 2 binde...Töreci ailesi 12 nüfuslu, anne baba ve 10 çocuk...
Yazının Devamı
-
‘Keşke’ pişmanlık ifadesidir…
4 Eylül 2017 Pazartesi
‘Keşke’ özlem ya da pişmanlık bildiren bir bağlaç…
Yazının Devamı
-
Çöpten test de toplanıyormuş…
3 Eylül 2017 Pazar
Günlerden 1 Eylül 2010 Çarşamba…
Yazının Devamı
-
Bu yazı, ders çalışmayanlara ithaf olunur!
29 Ağustos 2017 Salı
Bu yazı, ders çalışmayanlara ithaf olunur!
Yazının Devamı
-
Onlarda bu iş nasıl oluyor?
29 Ağustos 2017 Salı
Onlarda bu iş nasıl oluyor?
Yazının Devamı
-
Neyi doğru yapıyorlar?
29 Ağustos 2017 Salı
Neyi doğru yapıyorlar?
Yazının Devamı
-
Referansınız var mı?
29 Ağustos 2017 Salı
İş hayatına atılmadan önce referansınız var mı? Yeterli mi? Farklı olmak, fark yaratmak gerekiyor. Bunun da yolları var, arayıp bulmak gerekiyor.
Yazının Devamı
-
Eğitimden çarpıcı başlıklar
29 Ağustos 2017 Salı
II. Meşrutiyet döneminde iki defa Maarif Nezareti (Milli Eğitim Bakanlığı) görevine iki kez getirilen Emrullah Efendi, yakın geçmiş Türk eğitim hayatının önemli şahsiyetlerinden birisidir.
Yazının Devamı
-
Başarısızlığın nedeni sadece öğretmen adayları mı? (KPSS ÖABT)
28 Ağustos 2017 Pazartesi
KPSS ÖABT (Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi) sonuçları açıklandı. Sınavda netlerin düşük olmasının birçok nedeni var, bunların en belirgin nedenleri arasında atamalarda sözlü mülakatların baz alınması gösterilebilir.
Yazının Devamı
-
IQ düzeyimiz yüksek değil!
27 Ağustos 2017 Pazar
‘Vallahi bunu ben soylemedim’ deyip, önce kendimi bir garantiye alayım, sonra da konuyu açıklamaya çalışayım…
Yazının Devamı
-
Sen de globalleşen dünyada yerini al!
27 Ağustos 2017 Pazar
‘Kültürlerarası Öğrenci Değişim Programları’, 14-18 yaş grubunda yer alan lise öğrencilerine yurt dışındaki okullarda unutulmaz bir deneyim sunuyor.
Yazının Devamı
-
‘Eğitim şart!’ diyoruz, ama önceliğimiz farklı…
25 Ağustos 2017 Cuma
Kalkınma, sadece ekonomik büyüme olarak anlaşılmamalı. Petrolün bulunduğu birçok ülke, yetişmiş insan gücüne sahip olmadığı için bu kaynaklarından yeterince yararlanamıyor.
Yazının Devamı
-
Türkiye eğitime katılım oranı en düşük üçüncü ülke
25 Ağustos 2017 Cuma
OECD’nin ‘Bir Bakışta Eğitim’ raporuna göre, Türkiye eğitime katılım oranı en düşük üçüncü ülke… Türkiye ‘okula devamsızlık’ sıralamasında 55’lik oranla ilk sırada yer aldı.
Yazının Devamı
-
TUS’da vahim tablo!
24 Ağustos 2017 Perşembe
ÖSYM’nin başka sınavlarda da benzer hataları var mı?
Yazının Devamı
-
Müfredatta değil, üründe sorun var
24 Ağustos 2017 Perşembe
Eğitim alanında istenen düzeye gelememiş olmamız, müfredat olarak benimsenen eğitim anlayışı seçiminden değil, ürünün yanlış değerlendirilmesinden kaynaklanıyor.
Yazının Devamı
-
Bu mektubu herkes okusun!
22 Ağustos 2017 Salı
Bu mektubu herkes okusun!
Yazının Devamı
-
Geç kalmış bir istifa kararı
22 Ağustos 2017 Salı
ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ömer Demir, görevini bıraktı. Demir “ÖSYM'nin kurum olarak tartışılmasının önüne geçmek maksadıyla görevden ayrılma talebimi ilgili makama bugün itibarıyla sunmuş bulunmaktayım” dedi.
Yazının Devamı
-
Vakıflarda "burs" açmazı…
21 Ağustos 2017 Pazartesi
Kayıt döneminde ücretli bölümleri kazanan indirim istiyor, burslu programları kazanan daha da burs istiyor, istiyor da istiyor… Neden böyle, neden kimse elindeki ile yetinmiyor?
Yazının Devamı
-
Eğitimdeki sorunların ilacı: STEM
19 Ağustos 2017 Cumartesi
Eğitimdeki sorunların ilacı: STEM
Yazının Devamı
-
Köy Enstitüleri: Anadolu’da bir aydınlanma serüveni
18 Ağustos 2017 Cuma
Köy Enstitüleri: Anadolu’da bir aydınlanma serüveni
Yazının Devamı
-
OKS, LYS, SBS, TEOG, ÖSS, YGS, LYS ve diğerleri
18 Ağustos 2017 Cuma
OKS, LYS, SBS, TEOG, ÖSS, YGS, LYS ve diğerleri
Yazının Devamı
-
Eğitimde fark!
18 Ağustos 2017 Cuma
ABD ve Almanya'dan iki eğitim farkı örneği
Yazının Devamı
-
Eğitimde anlam veremediğim şeyler
18 Ağustos 2017 Cuma
Anlamsız durumlar
Yazının Devamı
-
'Staj biter Behlül gider!' ile bu iş olmaz
18 Ağustos 2017 Cuma
‘Staj biter, Behlül gider’ misali bu iş olmaz!
Yazının Devamı
-
Diploma önemli peki ya çalışmak?
18 Ağustos 2017 Cuma
Diploma önemli, diplomadaki not tabii ki önemli, bunların önemsiz olduğunu kimse iddia edemez.
Yazının Devamı
-
"Türkiye'nin eğitimde yıldızı neden parlamıyor? "
17 Ağustos 2017 Perşembe
Her alanda yıldızının parladığı söylenen Türkiye’nin, eğitimde yıldızı neden parlamıyor, PİSA sınavlarında neden son sıraların müdavimiyiz?
Yazının Devamı
-
Sınavı kazandınız, ya sonrası?
17 Ağustos 2017 Perşembe
Üniversiteden mezun olan öğrenciler iş dünyasına adım atarken nelere dikkat etmeli?
Yazının Devamı
-
Milli Eğitim Bakanı: Biraz insaf istiyoruz!
16 Ağustos 2017 Çarşamba
Milli Eğitim Bakanı, yeni müfredata ilişkin eğitim editörleriyle bir toplantı yaptı.
Yazının Devamı
-
"Oku oku nereye kadar?"
15 Ağustos 2017 Salı
Türkiye okuma alışkanlığında, dünyada 86’ncı sıradayız. Dünyada kişi başına kitap harcaması 1.3 dolarken, Türkiye'de ise bu rakam 25 sent.
Yazının Devamı
-
“Siri, hangi bölümü seçeyim?”
14 Ağustos 2017 Pazartesi
Tercih döneminde ‘Siri, hangi bölümü seçmeliyim?’ diye soran Türk öğrenci oldu mu? Eminim, bu soruya Siri’nin yanıtı şöyle olurdu: “Tercih yapma, değmez!”
Yazının Devamı
-
Pi sayısı hangi rakamla başlar?
13 Ağustos 2017 Pazar
Yükseköğretimde kalite…
Yazının Devamı
-
Emanete hıyanet!
12 Ağustos 2017 Cumartesi
Emanete hıyanet!
Yazının Devamı
-
Zimbabve’de kontenjanlar neden boş kaldı?
12 Ağustos 2017 Cumartesi
Bir iki gündür, (+263) kodlu bir numara sürekli beni arayıp duruyor; önce bir anlam veremedim, ama sürekli arıyor.
Yazının Devamı
-
Memleket meselesi!
11 Ağustos 2017 Cuma
Çok beğendiğim bir slogan var: “Meslek Lisesi Memleket Meselesi”...
Yazının Devamı
-
Vakıf üniversitelerinin doluluk oranları
10 Ağustos 2017 Perşembe
Sandıklar açılınca, seçmen siyasi partilere bir mesaj verir, “bizimlasın” der veya “bizimla değilsin” der; üniversite sonuçları açıklanınca, mesajı bu kez üniversite adayları verdi, hem de en sertinden: “bizimla değilsiniz!” dedi…
Yazının Devamı
-
Vahim bir tablo!
9 Ağustos 2017 Çarşamba
Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandı…
Yazının Devamı
-
Türkiye’nin en iyi hukuk fakülteleri belli oldu
21 Temmuz 2017 Cuma
Bu yıl, geçtiğimiz yıllardan çok daha farklı, somut bilgiler verdik sizlere. Tercihlerle ilgili teknik bilgileri verdik, bunlarda sorun yok; ancak hem üniversiteler hem de bölümlerle ilgili bilinçli tercih yapmanız için çok sağlam istatistikler yayınladık.
Yazının Devamı
-
İdeal üniversite tercih listesi nasıl hazırlanır?
19 Temmuz 2017 Çarşamba
Üniversite tercihleri başladı. Adaylar zor bir sürecin içinde. Peki ideal tercih listesi nasıl hazırlanır?
Yazının Devamı
-
Çift anadal, Yandal nedir?
18 Temmuz 2017 Salı
Çift Anadal (ÇAP), Yandal nedir? Çift ya da Yandal programına devam etmek için şartlar nelerdir?
Yazının Devamı
-
Üniversite tercihi yapacak meslek lisesi öğrencileri dikkat!
17 Temmuz 2017 Pazartesi
Üniversite tercihi yapacak olan meslek lisesi öğrencileri lisans programlarına ek yerleştirme puanları ile yerleştirilmeyecekler.
Yazının Devamı
-
Üniversite kontenjanlarında artış var
16 Temmuz 2017 Pazar
Bu yıl üniversite kontenjanlarında geçen yıla göre yaklaşık 58 bin 284 artış var. Lisans programlarında 473 bin 776, önlisans programlarında ise 436 bin 904 olmak üzere, toplam kontenjan 910 bin 680 olacak.
Yazının Devamı
-
Üniversite tercihlerinde ailelere tavsiyeler
14 Temmuz 2017 Cuma
Üniversite tercihlerine az bir zaman kala Sadık Gültekin ebeveynlere uyarılarda bulundu.
Yazının Devamı
-
Üniversite tercihinde adaylar kaçıncı tercihine yerleşiyor?
13 Temmuz 2017 Perşembe
LYS sonuçlarını ardından üniversiteye girişte son aşama olan tercih döneminde olan adaylar karar aşamasında. Peki öğrencilerin tercihlerinde popüler olan bölümler hangisi? Adaylar üniversite tercihinde en çok neyi önemsiyor?
Yazının Devamı
-
Üniversite tercihinde yerleştirmede eşit puan alan adaylara nasıl işlem yapılır?
13 Temmuz 2017 Perşembe
Üniversite tercihinde okul birincileri nasıl yerleşiyor? Yerleştirmede eşit puan alan adaylara nasıl işlem yapılıyor? Sadık Gültekin ile adım adım tercih listesi hazırlama.
Yazının Devamı
-
Üniversite tercihinde puanı değil sıralamayı kullanın!
13 Temmuz 2017 Perşembe
Üniversite tercihleri başlıyor. Öğrencilerin kafası karışık. Tercih yaparken sıralamanın önemi ne? Bir bölümü üst sıraya yazmak avantaj sağlar mı? Ölü tercih nedir?Yeni açılan bölümler nereye yazılır? Sadık Gültekin'den tercihler hakkında merak edilen soruları yanıtladı.
Yazının Devamı
-
LYS'de netler yükseldi? Peki tercihleri nasıl etkileyecek?
12 Temmuz 2017 Çarşamba
2017 LYS'de geçen yıla oranla netler yükseldi. Peki netlerin yükselmesi ne anlama geliyor?
Yazının Devamı
-
Üniversitelerin girişimcilik sıralaması
12 Temmuz 2017 Çarşamba
LYS sonuçları sonrası adaylar üniversite tercihleri öncesinde hangi kriterlere bakıyor. Bugün üniversitelerin gelişim ve yenilikçilik sıralamasını gösteren bir liste var.
Yazının Devamı
-
Üniversite tercihinde hangi üniversiteler
11 Temmuz 2017 Salı
LYS sonuçları bugün açıklandı, her şeyden önce sonuçlar hayırlı olsun, inşallah sonuçlar beklentilerinizi karşılar. Bundan sonra tercih telaşı var. Bu sıkıntılı süreçte yalnız değilsiniz, yanınızda olacağız. Ayın 20’sine kadar sizlere rehberlik edeceğiz, bilgi ve deneyimimizi sizlere aktarmaya çalışacağız.
Yazının Devamı
-
LYS tercihde okul türleri
5 Temmuz 2017 Çarşamba
Lise seçimi, bir bakıma üniversite seçimi anlamına geliyor. Tabii ki tek amaç üniversite sınavı değil, zaten lisenin amacı bu değil ya da sadece bu olmamalı.
Yazının Devamı