NTV

300 yıldır sapasağlam duruyor. Köyün ortak mirası oldu

01.04.2026 10:55

İHA

Google'da NTV'yi tercih et

Konya'da yaklaşık 300 yıllık mermer dibek, geçmişten bugüne uzanan kültürel mirasın yaşatılmasına katkı sağlıyor.

300 yıldır sapasağlam duruyor. Köyün ortak mirası oldu
IHA

Hadim ilçesi Gezlevi Mahallesi'ndeki asırlık dibek, özellikle kekik, buğday ve mısır gibi ürünlerin işlenmesinde tercih ediliyor. Teknolojinin gelişmesine rağmen eski yöntemlerden vazgeçmeyen mahalle sakinleri, atalarından kalan mirası korumayı sürdürüyor. 

 

62 yaşındaki Meryem Sevinç, dibekle çocukluğundan bu yana iç içe olduğunu belirterek, "Bu dibek 300 seneden fazladır burada. Köyde herkes bir şey dövmek için buraya gelir. Ortak kullanılan bir dibek" dedi.

300 yıldır sapasağlam duruyor. Köyün ortak mirası oldu 1
IHA

Teknolojik gelişmelere rağmen geleneksel yöntemleri terk etmediklerini dile getiren Sevinç, "Bu dibek varken mutfak robotuna gerek kalmıyor. Elimizin emeği, alnımızın teriyle tokmakla dövüyoruz. Atalarımız bize böyle bırakmış, biz de koruyoruz. Ben 45 senedir burada kullanıyorum" ifadelerini kullandı.

300 yıldır sapasağlam duruyor. Köyün ortak mirası oldu 2
IHA

Dibek, eski dönemlerde gıdaları döverek öğütmek için kullanılan, daha çok taştan veya büyük ağaç kütüklerinden yapılan bir havan çeşidi olarak tanımlanıyor. 

 

Kelime anlamı "Dövülmüş olan" anlamına gelen dibekten, özellikle elektrikli aletlerin olmadığı zamanlarda buğdayı yarma haline getirmek veya kahveyi toz haline getirmek için yararlanılırdı.

Sosyal Medya'da Takip Et

YASAL UYARI

KONYA Haberleri içerisinde yayınlanan yerel haberler AA, DHA ve İHA ajanslarından alınmaktadır. Bu haber içeriği, ntv.com.tr editörlerinin haber içeriğinde hiçbir editoryal müdahalesi olmadan yayına alınmıştır. KONYA Haberleri içerisinde yer alan tüm haberlerle ilgili hukuki muhatap haberi geçen ajanslardır.