NTV

Giresun'da hasat zamanı, üreticiler şaşırdı. "Yarısı boş çıktı"

08.08.2026 10:07

İHA

Google'da NTV'yi tercih et

Giresun'da fındık hasadı başladı. Üretim maliyetlerine dikkat çeken üreticiler ise hava koşulları nedeniyle bu sene beklenen rekoltenin olmadığını açıkladı.

Giresun'da hasat zamanı, üreticiler şaşırdı. "Yarısı boş çıktı"
IHA

Türkiye'nin önemli tarım ürünlerinden fındıkta, Giresun'un sahil kesimlerinde hasat başladı. Yıl boyunca bahçelerinde emek veren üreticiler, sabahın ilk ışıklarıyla birlikte fındıklarını toplamaya başladı.

 

Hasat öncesi bahçelerdeki hazırlıklarını tamamlayan üreticiler, topladıkları fındıkları çuvallarla harman alanlarına taşımaya başladı. Sahil kesimlerinde başlayan hasadın, önümüzdeki günlerde orta ve yüksek rakımlardaki bahçelerde de devam etmesi bekleniyor.

Giresun'da hasat zamanı, üreticiler şaşırdı. "Yarısı boş çıktı" 1
IHA

Geçen yıl serbest piyasada fındığın açıklanan fiyatın üzerinde alıcı bulduğunu hatırlatan üreticiler, bu yıl gerçekleşecek rekoltenin de açıklanan tahminlerin altında kalabileceğini belirterek, fiyatların 300 liranın üzerine çıkabileceğini ifade ediyor.

 

Fındık üreticilerinden Nihat Öztürk, artan işçilik ve üretim maliyetlerine dikkat çekerek, açıklanan fiyatın üreticinin masraflarını karşılamada yetersiz kalabileceğini söyledi.

Giresun'da hasat zamanı, üreticiler şaşırdı. "Yarısı boş çıktı" 2
IHA

Öztürk, "10 kilo fındık ancak bir işçinin günlük yevmiyesini karşılıyor. 50 kilo fındık ise bir bahçe temizliği yapan işçinin maliyetini ancak karşılar. Açıklanan fiyat, maliyetin altında kalabilir. Ancak serbest piyasada fiyatların yükseleceğini düşünüyorum" dedi.

"YAĞIŞLAR FINDIĞI ETKİLEDİ" 3
IHA

"YAĞIŞLAR FINDIĞI ETKİLEDİ"

Üretici Salih Demir ise hasat öncesinde daldaki fındığın önemli bir bölümünün döküldüğünü ve bu nedenle geçen yıldan daha fazla ürün beklemediklerini ifade etti.

 

Yağışlı hava nedeniyle fındığın olgunlaşmasının geciktiğini belirten Demir, "Yağışlı havalar nedeniyle bu yıl fındık biraz geç oldu. Henüz tam olarak kızarmayan fındığı toplamaya başladık. Havaların yağışlı olması hem fındığın olgunlaşmasını geciktirdi hem de bazı ürünlerin çürümesine neden oldu. İlk dönemlerde ilaçlamalarımızı yapmamıza rağmen çotanakların yaklaşık yarısının içi boş. Dolayısıyla beklenen rekolte yok" diye konuştu.

 

Giresun'da sahil kesimlerinde başlayan fındık hasadının, ürünlerin olgunlaşmasına bağlı olarak önümüzdeki günlerde orta ve yüksek rakımlardaki bahçelerde de yoğunlaşması bekleniyor.

YASAL UYARI

GIRESUN Haberleri içerisinde yayınlanan yerel haberler AA, DHA ve İHA ajanslarından alınmaktadır. Bu haber içeriği, ntv.com.tr editörlerinin haber içeriğinde hiçbir editoryal müdahalesi olmadan yayına alınmıştır. GIRESUN Haberleri içerisinde yer alan tüm haberlerle ilgili hukuki muhatap haberi geçen ajanslardır.