NTV

İçinde milyonlarca sinek var, kilosu 500 TL'ye alıcı buluyor. Bu pazarda meyve yerine sinek satılıyor

11.06.2026 11:18

İHA

Google'da NTV'yi tercih et

Dünyanın en kaliteli incirlerinin yetiştiği Aydın'da incirin olgunlaşmasını sağlayan ileklerin kilosu 500 TL'den alıcı buluyor.

İçinde milyonlarca sinek var, kilosu 500 TL'ye alıcı buluyor. Bu pazarda meyve yerine sinek satılıyor
IHA

Aydın'da ilekleme sezonunun başlamasıyla hareketlenen ilek pazarlarında incirin tozlaşmasını sağlayan erkek incirler kilosu 400 ila 500 TL arasında alıcı buluyor. 

HALK ARASINDA İLEK OLARAK BİLİNİYOR 1
IHA

HALK ARASINDA İLEK OLARAK BİLİNİYOR

Aydın'ın milli meyvesi olan incirin olgunlaşmasında hayati rol oynayan ve halk arasında "ilek" olarak bilinen erkek incirler, üreticiler tarafından bahçelerdeki dişi incir ağaçlarına asılarak doğal döllenmenin gerçekleşmesini sağlıyor. İleklerin içerisinde bulunan ve incir arıcığı olarak da bilinen sinekler, taşıdıkları polenlerle incirlerin döllenmesine katkı sunuyor.

KİLOSU 400-500 TL ARASINDA 2
IHA

KİLOSU 400-500 TL ARASINDA

İncir üretiminin yoğun olarak yapıldığı ilçelerde kurulan ilek pazarlarında sinek yoğunluğu yüksek olan kaliteli ilekler üreticiler tarafından yoğun ilgi görüyor. Sabahın erken saatlerinde kurulan pazarlarda erkek incirler kilosu 400 ila 500 TL arasında satışa sunuluyor.

İçinde milyonlarca sinek var, kilosu 500 TL'ye alıcı buluyor. Bu pazarda meyve yerine sinek satılıyor 3
IHA

İncirliova'da yıllardır kurulan geleneksel ilek pazarında satış yapan Hakan Erol, 2026 yılı ilek sezonunun başladığını belirterek, "2026 yılı ilek sezonumuz başladı herkese hayırlı olsun öncelikle. Pazarımız da açıldı. Yeni başladık tabi sakin. Bir kaç gün sonra hızlanır. Herkes ihtiyacı doğrultusunda alacak. Fiyatlar kilosu 500 TL civarında alınıp satılıyor. İlek, incirin döllenmesi sonucunda başındaki meyvenin dökülmesini önlüyor. Onun için bu ilekler olmazsa olmaz. Bunu incire attığımız zaman incirimiz kaliteli ve ballı olur. Bunu atmazsak meyve kaybına sebep oluyor. Onun için ilekleme yapmak mecburiyetindeyiz. Ağaçların büyüklüğüne göre ikişer üçer tane asıyoruz. Torbalar içerisinde asıyoruz. Daha sağlıklı oluyor. Akşam geç saatlerde asarsak sabah kadar sinek de görevini yapıyor. Meyvelerin dökülmesini önlüyor. Olgunlaşmasını sağlıyor" dedi.

İÇİNDE MİLYONLARCA SİNEK VAR 4
IHA

İÇİNDE MİLYONLARCA SİNEK VAR

Sinek olmazsa incirlerin de olmayacağını ifade eden Murat Peçen ise "İlek sezonu açıldı şu an yeni başladı daha. 5 güne kadar daha da hızlanır bu iş. Burası da İncirliova'nın geleneksel ilek pazarı. Her yıl burada kurulur. Üreticiler gelir alır. Toptan ve perakende satışlar yapılır burada. İncirlerin gelişmesi için ilek önemli. Bunun içinde milyonlarca sinek var. Oradan döllenir. Sinek olmazsa diğer incirler olmaz yani. Her ağacın başına asılır bunlar. Bunları asmazsan diğer incirler ballanmaz, dökülür" dedi.

İlek toplama işinin de oldukça zahmetli olduğuna dikkat çeken üretici Orhan Orut da "Sabah 5 gibi bahçeye gidiyoruz. Ağacın başına çıkıyoruz. Çok zor durumda topluyoruz. Tek tek topladığımız için zahmetli oluyor" ifadelerini kullandı.

YASAL UYARI

AYDIN Haberleri içerisinde yayınlanan yerel haberler AA, DHA ve İHA ajanslarından alınmaktadır. Bu haber içeriği, ntv.com.tr editörlerinin haber içeriğinde hiçbir editoryal müdahalesi olmadan yayına alınmıştır. AYDIN Haberleri içerisinde yer alan tüm haberlerle ilgili hukuki muhatap haberi geçen ajanslardır.