Home page
Haber Menüsü


 
Tarihin en düşük enflasyonu
 
Şubat ayında kurun yüzde 5’lik artışının etkisinin bir ay sonra görülme ihtimali de göz önüne alındığında, Mart ayı enflasyonunun Şubat’dan yüksek çıkma ihtimali yüksektir.
 
Altuğ Karamenderes
NTV-MSNBC
 
4 Mart—  Yüzde 0.7’lik tarım hariç özel sektör TEFE enflasyonu (çekirdek enflasyon), yüzde 1’lik Mart 1984’den bu yana en düşük rakam... Kur çapalı 2000 yılında bile görülen en düşük rakam Aralık ayında yüzde 1.4’dü. Şubat ayı rakamı sadece mevsimsel düzeyinde olsaydı, yüzde 1.2 çıkması beklenirdi ama bunun bile yarısı kadar bir fiyat artışı olmuş. Bu rakam DİE’nin tüm anketlerine ve piyasa beklentilerine ve bizim beklentilerimize karşın sürpriz düşük bir rakam oldu.

   
 
       
   
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Paranın resmi netleşti
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Kasım'da sermaye çıkışı
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Ocak ayı enflasyon rakamları
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Göbek havası
MSNBC News Altuğ Karamenderes: Bankacılıkta ikinci neşter operasyonu
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Tüm imalat sanayi sektörlerinde fiyat hareketleri biribirine benzerken özellikle kura çok hassas ham madde sektörlerinde fiyat düşüşleri sonucu belirlemiş gözüküyordu. Denilebilir ki kurun toptan fiyatlar üzerindeki etkileri aylar sonra kendisini gösterdi.
       Şubat TÜFE enflasyonu yüzde 1.6’da mevsim normallerinin ve piyasa ortalama beklentisinin yüzde 50 altında.
       Ev kiraları, lokantada yemek ve hastahane hizmetleri dışında diğer tüm kategorilerde fiyat artışları mevsim normallerinin altında. Bu durum Ocak’daki ücret artışlarına, düşük vergi kesintileri ve vergi nema iadelerine rağmen ve bayram talep artışına rağmen gerçekleşmiş bir durum ve talebin ne kadar durgunlaştığını gösteriyor.
       
SARHOŞ OLMADAN ÖNCE GERÇEKLERE BAKALIM
       Evet, rekor düşük rakamlar ama bu enflasyon trendinin değiştiğini gösteren yeterli bir kanıt mı?
       Sadece Şubat enflasyonu yılsonu yıllık yüzde 35’i garantiler mi? Aylık enflasyonda ani bir değişikliğe sebep olacak tehlikeler var mı? En iyisini umalım ama gerçeklere de bir göz atalım.
       2001’deki iş kayıplarından sonra firmalarda yeni maliyet yapıları oluşmaya başladı ama Şubat’da firmalar hala zararına çalışıyor. Ocak ve Şubat enflasyonları ve muhtmelen satışları, ithal girdilerdeki ucuzlamaya rağmen ücretlerdeki artışlar yüzünden firmaların Ocak Şubat döneminde de kar etmesine imkan vermedi. Yani firmalar Pazar paylarını kaybetmemek için fiyatlarını yine düşük tuttular.
       Teknik olarak Şubat aylarında imalat sanayi malları ve tüketici mallarının yüksek katma değerli mallarının fiyat artışları en düşük düzeyde olurlar. Ayrıca, 2002 Şubat ayında rakamlar elektrik zamlarının ve petrol zamlarının düşk olmasından da destek almışlar.
       Bütün bunlara bakıldığından ve Şubat ayında kurun yüzde 5’lik artışının etkisinin bir ay sonra görülme ihtimalide göz önüne alındığında, Mart ayı enflasyonunun Şubat’dan yüksek çıkma ihtimali yüksektir.
       
MART AYI SONRASI GELİŞMELER
       Mart ayı sonrasındaki gelişmelere baktığımızda, eğer ekonomik faaliyette aşırı bir daralma olmaz ise, 0.7’lik aylık çekirdek enflasyonunu 1.5 ila 2 yıl daha göremeyeceğimiz kuvvetle muhtemeldir, özellikle, kur artışlarının son aylarda enflasyonunu oldukça gerisinde kaldığı düşünülecek olunursa.
       Bu geride kalmada kısa vadeli yabancı sıcak para girişinin (dövizi borçlanıp, dövizi satarak) önemli rol oynadığı düşünülecek olunursa ve Türkiye’de yaşayanların Türk Lirası’na geçme eğilimi ortaya çıkması halinde yani döviz satmaları halinde, döviz borçlananlar yabancılar bu borçlarını kapatmak istemeleri, yeniden kur artışlarını ve buna bağlı ithal girdi maliyetlerini artırabilir.
       Şubat ayı enflasyon rakamından sonra, Merkez Bankasının son yüzde 2’lik gecelik faiz indirimi, politika olarak doğru bir adım olarak görülebilinir. Veya başka bir deyişle, bu indirimin döviz borçlanıp satanlara bir mesaj değilde, enflasyon düşüşüne bir uyum sağlama olduğu düşünülebilinir. Eğer Londra kaynaklı spekülatörler, enflasyon rakamını kullanarak, 1 milyon 400 bin liradan itibaren doları yeniden açığa satmaya başlarsa, Merkez Bankası bir yol ayrımına yaklaşacaktır. Ve soru şu olacaktır. Tamam mı devam mı?
       Döviz benim işim değildir, açığa satanı dolaylı desteklerim ve bunu açık etmem çünkü bu enflasyonu düşürüyor ve bu benim işime geliyor, sebeplerine ve daha sonra yaratabileceği sorunlara aldırmam, ben bir ay sonra çıkacak enflasyona bakarım mı yoksa eğer enflasyon, kur farkı çok açılırsa ve en küçük bir olayda kur patlarsa kabak da benim başıma patlar, iyisimi ben artık bu işe bir çare bulayım mı?
       
ÇARE FAİZ DÜŞÜRMEK DEĞİL
       Çare faizi daha düşürmek olamaz. Artık tek çare Merkez Bankası’nın en kısa 1 ay gibi bir zaman olmak üzere vadeli kur fiyatı ilan etmesidir. Bu düşük Şubat enflasyon rakamı bunun için iyi bir fırsat vermektedir .
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları