Home page
Haber Menüsü


MB’den döviz alım ihaleleri geliyor
Merkez Bankası, Nisan ayında düzenleyeceği döviz alım ihaleleriyle düzenleme yapacak. Açıklamada, döviz piyasasının istikrar kazandığı kaydedildi.
Ankara
NTV-MSNBC VE AJANSLAR
28 Mart— Merkez Bankası, Nisan ayında döviz alım ihaleleri düzenleme kararı aldı. Merkez Bankası’ndan yapılan açıklamaya göre, aylık döviz alım ihalelerinin tutarlarına ilişkin duyurular önceden kamuoyunun bilgisine sunulacak. Bu çerçevede, Nisan 2002 ayında açılacak döviz alım ihalelerinde günlük ihale tutarı 20 milyon dolar olarak belirlenirken, ihale sonuçları saat 15:30’da açıklanacak.

   
 
       
   
MSNBC News MB: İhracata kur dışında destek gerek
MSNBC News MB'nin enflasyon tahmini yüzde 2.6
MSNBC News MB: Rekabet için kur yetmez
MSNBC News MB: Para tabanı hedefleri değişebilir
MSNBC News Serdengeçti: Kurumların kredibilitesi yok
MSNBC News Serdengeçti: Enflasyonla mücadele dışında şans yok
MSNBC News Serdengeçti: Irak'a müdahalede ekonomi dengede tutulabilir
MSNBC News Merkez Bankası'ndan faiz indirimi
MSNBC News Faiz indirimi yenilerini getirecek mi?
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Açıklamada, Türkiye’de işgünü olmasına rağmen, ABD’nin tatil olduğu günlerde ihale açılmayacağı belirtilirken, ayrıca yarım işgünlerinde gösterge niteliğinde kur belirlenmediğinden, ihale düzenlenmeyeceği kaydedildi.
       İhalede verilebilecek maksimum fiyat, ihalenin yapıldığı gün içinde yukarıda gösterge niteliğindeki kurların belirlenme esasları yöntemi çerçevesinde saptanan ilk 5 ortalama fiyatın aritmetik ortalaması olacak.
        Bu şekilde belirlenen fiyat, ihalede verilebilecek maksimum fiyat olarak saat 14.40’da ilan edilecek. Kuruluşlar, ihale tekliflerini saat 14.40-15.00 arasında verebilecekler.
       
DEPO ALIM İHALESİ YAPILACAK
       Merkez Bankası, ayrıca her Çarşamba günü 4 hafta vadeli Türk Lirası depo alım ihalesi yapacağını da bildirdi.
       Her depo ihalesinde alınacak maksimum tutarın en fazla 100 trilyon lira olacağını açıklayan Merkez Bankası, gerekirse 11:00 - 15:00 saatleri arasında gecelik repo ihalesi açılacağını da belirtti.
       Merkez Bankası, Türk Lirası depo ihalesinin sınırlı tutarlar için yapılacağından likidite fazlasında önemli azalmaya neden olmayacağını bildirdi.
       
KUR BELİRLENMESİNDE YÖNTEM DEĞİŞTİ
       Merkez Bankası ayrıca, gösterge niteliğindeki kurların belirlenmesinde yöntem değişikliğine gitti.
       Buna göre, bankalararası piyasada, saat 10:30 ile 15:30 arasında toplam 6 defa kotasyon veren bankaların ortalaması alınacak.
       Daha sonra, bu bankaların aritmetik ortalaması saat 15:30’da gösterge niteliğinde kur olarak ilan edilecek.
       
DÖVİZ PİYASASI İSTİKRAR KAZANDI
       Merkez Bankası açıklamasında, Banka’nın döviz piyasasına müdahale etmediği belirtilerek, böylece temel ekonomik göstergeler ile uyumlu olarak döviz piyasasındaki oynaklığın Banka müdahaleleri olmadan da dengelenebileceğinin piyasa oyuncuları ve kamuoyu tarafından anlaşıldığı belirtildi.
       Merkez Bankası açıklamasında, uluslararası kuruluşlardan sağlanan güçlü dış finansman imkanı, mali disiplin ve yapısal reformların sürdürülmesi, bankacılık sisteminin sermaye yapısının güçlendirilmesi yolunda atılan adımlar, enflasyonun düşüş eğilimine girmesi ve tüm bu gelişmeler ile birlikte uluslararası derecelendirme kuruluşlarının Türkiye’nin kredi notuna ilişkin görüşlerini olumluya çevirmesi sonucunda, döviz piyasasının büyük ölçüde istikrar kazandığı belirtildi. Açıklamada, “Bu süreç içinde Merkez Bankası döviz piyasasına müdahale etmemiş, böylece temel ekonomik göstergeler ile uyumlu olarak döviz piyasasındaki oynaklığın Banka müdahaleleri olmadan da dengelenebileceği piyasa oyuncuları ve kamuoyu tarafından anlaşılmıştır” denildi.
       Gelinen noktada, beklenen ters para ikamesi sürecinin gerçekleşmekte olduğunu gösteren gelişmeler bulunduğu kaydedilen açıklamada, şöyle denildi:
       “Türk Lirası’nın sürekli olarak değer kazanmaya başladığı dönemin başlangıcı olan Ekim 2001 ayından bu yana, bankalararası mevduat hariç, döviz tevdiat hesapları (DTH) incelendiğinde, kriz sırasında bankacılık sistemini terkeden ve yastık altına giden dövizlerin ve yerleşikler tarafından yurt dışında tutulan döviz varlıklarının bankacılık sistemine geri dönmeye başlamasına rağmen, artış görülmemektedir. Nitekim, Eylül 2001 ayı sonunda 42,8 milyar dolar olan DTH toplamı, 8 Mart 2002 tarihi itibariyle 42,9 milyar dolar (geçici veri) ile aynı seviyede kaldı.”
       Söz konusu tarihlerdeki DTH’ların Türk Lirası karşılıkları sırasıyla 65,7 katrilyon ile 58,5 katrilyon Lirası olduğu bildirilen açıklamada, bu tutarların nominal bazda yüzde 11, reel bazda ise yüzde 27 azalışı ifade ettiği kaydedildi.
       Türk Lirası yatırım araçlarına yönelişin en belirgin şekilde DİBS’lerde gözlemlenmesinde, vergi düzenlemeleri ile getirilen teşvikin de etkili olduğu düşünüldüğü kaydedilen açıklamada, bu süreç, Türk Lirası yatırım araçlarına dönüş, Hazine’nin bireysel yatırımcıya ulaşma kapasitesi, finansal sistemin büyüme potansiyeli ve Kamu borçlanmasının bankacılık sistemine getirdiği yükün sınırlanması bakımından önemli bulunduğu belirtildi.
       Açıklamada, “Ödemeler dengesi gerçekleşme ve tahminlerine bakıldığında, özellikle sermaye dengesi açısından, geçen yıla kıyasla çok daha olumlu gelişmeler beklenmektedir” denildi.
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları