Home page
Haber Menüsü


Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti
Serdengeçti: Reformların sürdürülmesi şart
Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, bankacılık sektöründeki reformların son derece önemli olduğunu belirterek, “Karlı bir bankacılık sistem için reformların devamı şart” dedi.
Londra
AA
    24 Haziran—  Merkez Bankası Başkanı Süreyya Serdengeçti, Türkiye’de bankacılık sektöründe atılan adımların son derece önemli olduğunu vurgularken, “Ama daha karlı bir bankacılık sistemine ulaşmak için reformları sürdürmek şart” dedi. Serdengeçti, İngiltere’deki Türk Bankacılar Birliği’nin, Türk ve yabancı bankacıların katılımıyla düzenlediği yemekte yaptığı konuşmada, Türkiye’nin IMF ile uyguladığı ekonomik programın, şartlar ne olursa olsun dikkatle ve özenle uygulanmaya devam edilmesi ile enflasyonun düşürülmesinin, ekonomik alanda başarının tek yolu olduğunu vurguladı.  

   
 
       
   
MSNBC News Serdengeçti: İstikrar işaretleri arttı
MSNBC News Serdengeçti: Öncelik fiyat istikrarına
MSNBC News Özen: Her ihtimale hazırlıklı olmalı
MSNBC News Akbank: Sınırsız güvence kalkmalı
MSNBC News BDDK: Pamukbank'ın sermaye yeterlilik oranı % -46.2
MSNBC News Sığın: YKB hedeflerini değiştirmedi
MSNBC News Derviş: Karar takdire şayan
MSNBC News Pamukbank'ın YKB'de payı % 9.9
MSNBC News Pamukbank Fon'a devredildi
MSNBC News BDDK: Sermaye açığı 224 trilyon
 
NTVMSNBC Reklam  
 

  Geçen yıl ekonomide zor bir dönem yaşandığını, ancak geçtiğimiz kasım ayından itibaren uygulanan programın olumlu sonuçlarının alınmaya başlandığını, olumlu gelişmenin sürdüğünü kaydeden Serdengeçti, yılsonu itibariyle yüzde 3’lük bir büyüme beklendiğini, Ekim ayından beri iş çevrelerinde yaşanan güven ortamının da büyüme rakamlarına olumlu etki yaptığını anlattı.
       Tarım sektörü, yatırımlar, ihracat ve diğer pekçok alanda olumlu beklentiler yaşandığını hatırlatan Serdengeçti, bütçe disiplininin de Merkez Bankası tarafından yakından izlendiğini ve burada bir sorun görülmediğini ifade etti.
       
PETROL FİYATLARINDAKİ ARTIŞ RİSK
       Serdengeçti, geçen yıl yüksek enflasyon yaşandığını, bunda tarımda yaşanan performans düşüklüğü ve bunun sonucunda yaşanan gıda fiyatlarındaki artışın etkili olduğunu belirtti.
       Başkan Serdengeçti, Şubat’ta bir dönüm noktası yaşandığını ve dövize talebin azalması, fiyatların düşmesi ve aynı düşüşün tarım ürünlerinde de kendini göstermesiyle enflasyonda düşüşün başladığına dikkati çekti.
       Serdengeçti, yılsonu itibariyle enflasyonu yüzde 35 olarak tahmin ederken, bu rakamın 2003 de yüzde 20, 2004 de ise yüzde 12 olarak beklendiğini belirtti.
       Serdengeçti bu arada, programın bazı riskler taşıdığını ifade ederken, bu risklerin başında da elektrik gaz ve su gibi kamu hizmetlerindeki fiyat artışları, eğitim ve sağlık sektörlerindeki muhtemel artışlar, petrol fiyatında yaşanabilecek şok bir artış ve politik belirsizlikler bulunduğunu kaydetti.
       
KARLI BANKACILIK İÇİN REFORM ŞART
       Serdengeçti, bankacılık sistemi reformuna ilişkin bir soruyu yanıtlarken de, bunun program açısından önemli bir konu olduğunu, sistemin reforme edilememesi halinde programın uygulanamayacağını baştan ilan ettiklerini hatırlattı.
       Bankacılık alanındaki reformu yürüten kuruluşlara, bu alanda tam destek verildiğini ve bu sayede çok büyük yol alındığını belirten Serdengeçti, “Türkiye’de 10 yıldan bu yana gözardı edilen özel bankalar üzerinde çalışmalar sürüyor.
        Bu alandaki reformlarda güçlükler yaşanıyor ama kararlı uygulamalar sonunda doğru noktaya gelindi. Kamuoyuna verilen sözler tutuldu. Zihinlerdeki bulanıklık gideriliyor. Bütün bunlar çok zor ama yapılıyor. Atılan adımlar son derece önemli. Ama daha karlı bir bankacılık sistemine ulaşmak için reformları sürdürmek şart” dedi.
       
BREZİLYA ÖRNEĞİ
       Serdengeçti, “Brezilya’da siyasi belirsizliğin doğması ile ekonomide yeniden başgösteren sıkıntıların” hatırlatılması ve “Türk ekonomisinin bundan etkilenip etkilenmeyeceğinin” sorulması üzerine de şu yanıtı verdi:
       “Bunu önceden çok doğru saptamak imkansız. Biliyorsunuz daha önce Arjantin ile Türkiye’nin adı birlikte anıldı. Ama bir aşamada ayrıldılar. O zaman ekonomistler, 2 ülkeden ayrı ayrı sözetme nedenlerini Arjantin’in sabit kurda ısrarı, Türkiye’nin dalgayı kura geçişi ile izah ettiler. Şimdi biz, ekonomik programın uygulanmasında büyük aşama kaydettik. Ama siyasi bazı belirsizlikler var. Aynı şey Brezilya’da da var. Bu 2 ülkenin durumu birbirini ne ölçüde etkiler bilemiyoruz. 2 piyasa her zaman birbirini yüzde 100 etkilemez. Burada bizim ne yaptığımız önemli. Biz eğer programımızı sağlam şekilde uygularsak Brezilya’daki durumdan etkilenmemiz en asgari biçimde olur. Yani tek çare kendi evimizde işimizi iyi yapmamız.”
       Merkez Bankası Başkanı Serdengeçti, Londra’daki temaslarını yarın da sürdürecek. Serdengeçti yarın da, Morgan Stanley adlı uluslararası finans kuruluşunun düzenlediği kapalı oturumda, uluslararası bankacılar ve yatırımcıların Türk ekonomisine ilişkin sorularını yanıtlayacak. Serdengeçti’nin Çarşamba günü yurda dönmesi bekleniyor.
 
       
    TOP5 Bankaların kara tahtaları siliniyor  
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları