Home page
Haber Menüsü


Ümit Sezgin
Yazara e-mail göndermek için fotoğrafa tıklayınız.
 
AB ve Türkiye’yi bekleyen tehlike!..
 
Sürpriz bir değişiklik olmazsa hafta sonu Ada’nın Kuzey’inden “evet”, Güney’in’den “hayır” çıkacak. Ve 25 Nisan’dan itibaren Türkiye, Yunanistan, Rumlar ve AB arasında müthiş bir diplomasi savaşı başlayacak.
 
Ankara
NTV-MSNBC
 
20 Nisan 2004—  Rumlar Aralık 2004’den önce yeni görüşme ve referandum için uğraş verecekler... Annan Planı’nda elde edemedikleri hakları almak için, Türkiye’ye verilecek müzakere tarihini, dolayısıyla AB’yi en büyük koz olarak kullanmak isteyecekler. İşte diplomasi savaşı da bu noktada başlayacak.

   
 
       
    TOP5 Ergenekon’da 16 kişi daha gözaltında  
NTVMSNBC Reklam  
 

  Ada’daki hava hafta sonuna kadar değişeceğe benzemiyor. Türklerin “evet” diyeceğini en son Denktaş’ı protesto eden Yeşilırmak köylüleri acı biçimde kanıtladı. Plana göre Rumlara geçecek Yeşilırmak’ta yaşayan Türkler Denktaş’la ağız dalaşına girip, ardından da protestolarla yolcu ederken, kameralara yansıyan görüntüler son derece dramatik ama bir o kadar da ‘evet’çilerin çoğunlukta olduğunun garantisiydi.
       Rumların da şu aşamada “hayır” diyeceği görülüyor. Gerçi ideolojisi konusunda derin şüpheler yaratan Rum komünist partisi Akel, BM planının uygulanacağına garanti verirse, yani Annan’ın BM Güvenlik Konseyi’ne sunduğu rapor kabul edilirse “evet” diyeceğini açıkladı, ama pek çok kişi geç kalındığını düşünüyor. Yani bu saatten sonra Akel’in parti olarak “evet” demesinin yetmeyeceğine inananlar çoğunlukta.
       Tabii Rumlar da “evet” derse, aşağıda yazacaklarımın bir önemi kalmayacak ama Türkler “evet” Rumlar “hayır” derse 2004 yılı sonuna kadar Türkiye’yi ve AB’yi ciddi riskler bekliyor.
       
RUMLARIN PLANI
       “Annan Planı’nı müzakere edemedik, tarafların oturup uzun uzun görüşmesi gerekiyor.”
       Bu görüş neredeyse kelimesi kelimesine aynı biçimde hem Denktaş’tan hem Papadopulos’tan geldi. Yani her iki taraf da yeniden müzakere isterken, aslında yeni kazanımlar elde etmeyi amaçlıyor.
       Rumların planı, ana hatlarıyla belli... 25 Nisan sabahından itibaren Türklerle beraber yaşamak istediklerini, ancak bunun için yeni bir plan ya da Annan Planı’nın yeniden ele alınması gerektiğini dile getirecekler. Yeni bir planla yeni bir referanduma hazır olduklarını açıklayacaklar.
       Tabii Türk tarafının bu isteğe “evet” demesi düşünülemez bile... Çünkü yeni görüşme demek yeni tavizler demek... Türkiye ve KKTC şiddetle direnip, karşı atağa geçecek.
       Erdoğan, Gül, Talat üçlüsü hem ABD ama özellikle de AB nezdinde şiddetli bir diplomasi atağı başlatarak, KKTC üzerindeki ambargonun gevşetilmesi, resmi tanınma mümkün değilse bile kurumsal ilişki kurulması için baskı yapacaklar.
       Denktaş’ın, referandumdan “evet” çıkarsa istifa edeceği yönündeki açıklamaları hatırlanırsa, 25 Nisan sabahından itibaren ne yapacağı belirsiz. Bu nedenle Erdoğan,Gül, Talat üçlüsüyle birlikte olup olmayacağı da şüpheli. İstifasına da kesin gözüyle bakmamak lazım, hem Türkiye’den hem Ada’daki kimi kesimlerden “kal” baskısı yapılacağı da beklenmeli.
       Görünen o ki, AB hem Rum-Yunan hem de Türkiye-KKTC kesimlerinden gelecek ikili bir baskı karşısında kalacak.
       Rumlar bu aşamada üye bir ülke olarak AB’yi kendi saflarında yeralmaya zorlarlarken, en büyük kozları da 2004 Aralık tarihinde Türkiye’ye tarih verilip-verilmemesi olacak.
       Şimdiden Rum kesiminde kimi çevrelerden “Yeni plan yeni referandum olmazsa Türkiye’ye tarih verilmemeli” tezi alçak sesle de olsa dile getiriliyor.
       Bu tezin Atina’ya ulaştığı ve orada bile rahatsızlık yarattığı yeni Başbakan Karamanlis’in son demeçlerinden anlaşılıyor. Bu nedenle Karamanlis “Referandumlar sonucunda bir anlaşma sağlanamasa bile, Türkiye’ye tarih verilmesine karşı çıkmayacağız” açıklaması yapma zorunluluğu hissetti.
       Ancak geçen süreçte yaşanacaklar ve AB içindeki Türkiye karşıtlarının vereceği destek Karamanlis’in fikir değiştirip Rum tezine sarılmasına yol açabilir.
       Ve eğer Rumların yeni plan yeni referandum tezi AB tarafından kabul görürse, Türkiye’deki karşılığı çok sert olacaktır. Özellikle Türkiye’de kamuoyundaki AB taraftarlığı ciddi bir darbe yiyecek ve AB karşıtlığına dönüşecektir. Yalnız kamuoyu değil devlet de tüm kurumlarıyla AB üyeliğini yeniden değerlendirme ihtiyacı hissedecektir.
       Kısaca AB’nin önündeki en büyük risk Rumların apaçık ortada olan tuzağına düşmektir.
       
YENİ MÜZAKEREDE UZLAŞMA MÜMKÜN MÜ?
       Pollyanna’nın bile bu soruya iyimser cevap vermesi son derece güç.
       Annan’ın en hassas dengeleri gözeterek hazırladığı bir planda uzlaşamayan taraflar, kendi yürütecekleri görüşmelerde değil 9 bin sayfada 9 satırlık bir planda bile uzlaşamazlar.
       Kaldı ki Annan tarafları masada tutabilmek için neredeyse silah zoru kullandı. Buna rağmen Bürgenstock’da gerçek bir müzakere süreci sağlayamadı. Böyle bir baskı yokken tarafların her anlaşmazlıkta masadan kalkmasını kim engelleyecek.
       Tüm bunlar sağlanabilse bile artık AB üyesi olmuş ve Birliği arkasına almış Rum kesiminin Türk tarafına taviz vermesi tahayyül bile edilemez.
       Bu nedenle Türkiye ve KKTC’nin referandumdan “evet”-”hayır” çıkması durumunda yeni bir müzakere sürecini mutlaka engellemesi, bunun için de AB üzerinde ciddi baskı yapması gerekiyor.
       Rum tarafını tek başına adayı temsilen üyeliğe alarak çok temel bir hata yapan AB’nin, yine Rumların tuzağına düşerek ikinci bir büyük hata yapmaması ve adil olmayacak bir müzakere sürecini başlatmaması gerekiyor.
       Tüm bu gelişmeleri gören, Rum tarafıyla yaptığı görüşmelerde niyetleri sezen Mehmet Ali Talat boşa demiyor, “Aslında bizim için tek hayırlı sonuç var; iki tarafın da evet demesi”
       

Ümit Sezgin / NTV - CNBC-e Ankara Haber Müdürü
       
 
       
   
MSNBC News Org. Özkök siyasete ve tahriklere "hayır" dedi
MSNBC News Meclis, Annan Planı'na şerh koyabilir mi?
MSNBC News "Hani memleket mozaikti ulan?"
MSNBC News İki bacağı olmayan parayı ne yapacak, otur oturduğun yerde!..
MSNBC News Kürt ayaklanması mı, demokrasi arayışı mı, Türkiye'ye bulaşır mı?
MSNBC News ABD, PKK'nın dağılmasını bekliyor
MSNBC News "Uyan KKTC, dayan Türkiye!"
 
     
 
  NTVMSNBC KULLANICILARININ TOP 10'u  
 

Bu haberi diğer okuyucularımıza tavsiye eder misiniz?
hayır   1  -   2  -   3  -   4  -   5  -  6  -  7  kesinlikle

 
   
 
 
NTVMSNBC   NTVMSNBC 'ye iyi erisim için
Microsoft Internet Explorer
Windows Media Player   kullanın
 
   
  Ana Sayfa | Güncel | Dünya | Ekonomi | Sağlık | Yaşam | Teknoloji | Kültür & Sanat | Spor | Hava Durumu | Haber Özetleri | Arama | NTVMSNBC Hakkında | Yardım | Spor Yardım | Tüm Haberler |
Araçlar | NTVMSNBC Reklam Seçenekleri | Hukuki Şartlar & Gizlilik Hakları